Når ulvene kommer, flykter bisonene mot skogen. Det er en tabbe

Hostile Planet

På verdens enorme gressletter er livet en endeløs runddans av flom, tørke, brann og frost. Og mens snøen gjør livet lettere for ulven, kan den være dødsdommen for det største landpattedyret i vesten.

11.05.19 15:26

I den nye naturserien «Hostile Planet» besøker National Geographic verdens mest ugjestmilde landområder. I to av episodene har filmteamet vært i Norge.

Gressletter dekker en fjerdedel av landområdene på planeten. De er hjem for noen av jordens største landdyr og enorme flokker.

Livet på disse slettene kan se stille og rolig ut, men det er lett å la seg lure. Når forholdene snur, blir de til noen av planetens mest ustadige landskap. Livet her består av en nådeløs sirkel av flom, tørke, frost og brann.

Det får bisoner i Wood Buffalo nasjonalpark i Alberta i Canada smertelig erfare. Nasjonalparken er en del av Great Plains, et enormt område med prærier og stepper øst for Rocky Mountains i Amerika og Canada.

VERST FOR KALVENE: Når forholdene blir riktig ille, går det verst utover de minste.  Foto: Stillbilde fra «Hostile Planet» (National Geographic)

I 40 minusgrader og rekordmye snø sliter bisonene med å finne mat. Det er det største nålevende landpattedyret i både Amerika og Europa, og trenger enorme mengder fór. Om vinteren har grasset like mye næring som papp, og selv ti kg per dyr er ikke nok.

Dyrene sulter, og verst er det for kalvene.

Situasjonen går fra ille til vesentlig verre når en enorm flokk av verdens største ulver dukker opp.

FARLIG SULTEN: Verdens største ulver lever i nasjonalparken i Alberta i Canada. Den om lag 25 dyr store flokken har en sjanse selv mot de enorme bisonoksene. Foto: Stillbilde fra «Hostile Planet» (National Geographic)

Dyp snø er en fordel for ulv som kan klare å løpe oppå snøen, men selv disse ulvene er sjanseløse mot de ti ganger så tunge bisonene med horn i panna. Forutsatt at oksedyrene klarer å holde seg samlet.

Men ulver skaper panikk, og snart legger dyrene på sprang.

De flykter mot skogen - som er en tabbe. Trær og busker deler flokken og eksponerer de svakeste. Snart får de første ulvene tak i en kalv, men den blir reddet av moren som risikerer sitt eget liv ved å forlate flokken for å redde avkommet sitt.

FLYKTER MOT SKOGEN: Bisonene har en god sjanse mot ulvene så lenge de holder sammen. Å flykte mot skogen er en tabbe. Foto: Stillbilde fra «Hostile Planet» (National Geographic)

EKSPONERER DE SVAKESTE: Frykten for ulvene, får bisonene til å flykte i panikk. Det er en fordel for ulvene som da lettere kan angripe de svakeste i flokken. Foto: Stillbilde fra «Hostile Planet» (National Geographic)

Med trær og busker på alle kanter og i dyp snø som tømmer bisonene for energi, er det likevel bare et spørsmål om tid før ulvene får tak på nytt.

Hvordan det hele går kan du se i innslaget i toppen av artikkelen.

«Hostile Planet» vises på National Geographic Channel søndag klokken 22.00.

Se også disse eksklusive innslagene fra «Hostile Planet»:

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.