De fleste foreldre nyter godt av at barna deres har et godt forhold til sine besteforeldre, ikke minst gjennom sårt tiltrengt barnepass når livet er i overkant hektisk.

Men det tette båndet mellom besteforeldre og barnebarn har også store fysiske effekter, viser forskning fra både University of Oxford og Boston College.

Ifølge Danmarks største livsstilsside, ALT.dk, som har gått gjennom undersøkelsene, er det spesielt fem punkter som utpeker seg i undersøkelsene.

Takler mobbing bedre

For det første viser forskningen at barn som har et nært forhold til besteforeldrene sine har færre følelsesmessige utfordringer, og har lettere for å takle mobbing på skolen, skilsmisse i familien og store forandringer.

Besteforeldrene klarer nemlig å hjelpe barnebarna i utfordringene som møter dem ved hjelp av erfaringer de har tilegnet seg gjennom et langt liv, og er ikke redd for å snakke med dem om sine egne erfaringer.

Les også: Denne krefttypen tar flest liv i Norge

Klarer seg i kaoset

Forskerne har også kommet fram til at barna som kjenner godt til sitt opphav, sine familieverdier og familiens historie generelt, bedre klarer å forstå kaoset som av og til herjer i verden rundt dem.

De har lettere for å navigere i en kaotisk virkelighet, og har generelt en tendens til oftere å kunne åpne seg og snakke om det som skjer. Og historien om ens egen identitet er det besteforeldrene som ofte er bedre til å snakke om enn barnas foreldre, skriver ALT.dk.

Les også: - Ny vaksine kan halvere antall Alzheimers-tilfeller

Mindre aldersfikserte

Alder er bare et tall, sies det, og det er ingen hemmelighet at vi alle blir eldre. Men når barnebarna har et godt forhold til besteforeldrene, blir de ikke like aldersfikserte som andre barn, viser forskningen.

Det betyr i praksis at disse barna ikke bryr seg stort om vennene deres er eldre eller yngre enn dem, og denne holdningen fortsetter dessuten inn i voksenlivet.

Færre får depresjon

Forskningsrapporten fra Boston College, som kom for noen år siden, viser at det tette forholdet mellom besteforeldre og barnebarn kan få konsekvenser som er enormt viktige.

De amerikanske forskerne har nemlig kommet fram til at det tette forholdet fører til mindre risiko for depresjon - både for besteforeldrene og barnebarna.

For de eldre betyr det tette forholdet nemlig at de blir introdusert for nye idéer og utfordringer, noe som holder hjernen i gang. For de yngste handler det om at besteforeldrene snakker åpent og behjelpelig med barnebarna sine.

Les også: Ny forskning: Det finnes fire store personlighetstyper

Lever lenger

Sist, men ikke minst, viser forskningen at besteforeldrene har enda mer å hente på et tett forhold til barnebarna. Å jevnlig sitte barnevakt for barnebarna - eller andre unger, for den saks skyld - fører nemlig til at besteforeldrene i snitt lever fem år ekstra, viser forskning fra Berling Aging Stydy, ifølge ABC.

Det i seg selv er jo grunn nok til å tilby å sitte noen ekstra kvelder barnevakt for alle og enhver.