Gå til sidens hovedinnhold

NASA skal reise til asteroide med ufattelige verdier

Det er så mye gull på romsteinen at fordelt på jordens befolkning ville alle vært milliardærer med dagens gullverdi.

I bane mellom planetene Mars og Jupiter suser en stein som har fått navnet Psyche 16.

Asteroiden har en diameter på 200 km og betår av 95 prosent rent metall – jern, nikkel, platina og gull.

Verdien på metallet, regnet i dagens verdi, er anslått til svimlende 100.000 billiarder kroner.

Kollaps i verdensøkonomien?

Dersom vi skulle ha fraktet Psyche 16 til jorden kunne det ha forårsaket en voldsom inflasjon og «total kollaps i verdensøkonomien», hevder Fox News.

Professor i økonomisk historie, Ola Grytten ved NHH, er skeptisk til at konsekvensene ville vært så alvorlige.

– Det som hadde skjedd da, er at verdien på disse metallene hadde falt dramatisk. Så det tror jeg ikke er så farlig, sier han til Nettavisen.

Han forklarer at både selskap og personer med store investeringer i gull kunne endte opp med død kapital, som igjen kunne ødelagt økonomien. Men samtidig ville det vært usikkert om ville blitt foretatt store investeringer i gull i et slik scenario.

Samfunnsøkonom og professor Victor Norman, også ved NHH, avfeier ideen om at disse metallene kunne skapt kollaps.

- Tvert i mot. Verdensøkonomien kollapser ikke når vi får flere ressurser. Det ville bare vært fint at prisene på disse metallene hadde sunket drastisk. Vi ville fått en raskere vekst i økonomien, sier han til Nettavisen.

En brå tilførsel av verdiene kunne imidlertid skapt noen tilpasningsproblemer, kommenterer Victor Nordma.

Framme ved Psyche 16 i 2026

Vi har kjent til selve asteroiden en stund. Den ble oppdaget i 1852 og oppkalt etter den greske mytologiske skikkelsen Psyke.

NASA er i gang med et prosjekt for å besøke asteroiden med en romsonde. Sonden skal etter planen skytes opp i 2022 og nå fram til metallverdenen fire år senere.

Romorganisasjonen holder ikke tilbake når de beskriver hvor omfattende prosjektet er.

– Det er så komplisert og sammensatt at ett menneske ikke er i stand til å begripe det, men det må likevel fungere perfekt i flere tiår uten å feile.

NASA har imidlertid ingen planer om endre den globale økonomien. Romselskapet reiser til asteroiden med vitenskapelige hensikter.

Astrofysikere tror Psyche 16 er rester av kollisjoner mellom planeter da solsystemet ble dannet. Håpet er at asteroiden kan avsløre hvordan jordens og andre planeters kjerne ble dannet.

NASA får imidlertid konkurranse fra to private romgruveselskaper, Deep Space Industries og Planetary Resources. Begge selskapene ønsker å hente ut verdier fra asteroiden 2011 UW158.

Dette er en stein med en diameter på rundt 300 meter og er en av de såkalte jordnære asteroidene. Det er anslått at romsteinen inneholder platinum til en verdi tilsvarende over 40 billioner kroner.

Les også

NASA har publisert bilde av Ceres' fjell Ahuna Mons «lik ingenting menneskeheten har sett tidligere»

Les også

NASA-sjefen med klar advarsel: - Et falskt håp at menneskeheten kan klare å redde seg selv

Kommentarer til denne saken