VIDEO: Se også hvordan én modig sel tar opp kampen med en livsfarlig hai lenger ned i artikkelen.

I den nye naturserien «Hostile Planet» besøker National Geographic verdens mest ugjestmilde landområder. I to av episodene har filmteamet vært i Norge.

Dokumentarserien tar for seg klodens ekstreme variasjoner, og hvordan dyr har måttet tilpasse seg for å overleve. Jorden har alltid vært et farlig sted å bo, men de siste 40 årene har forholdene for dyrelivet likevel blitt mye hardere.

Ifølge National Geographic har kloden endret seg mer de siste fire tiårene enn de forrige 65 millioner årene.

Havene - jordens største habitat - er intet unntak. Den farligste og mest aggressive jegeren i havet er utvilsomt menneskene.

Det får spekkhoggere i Reisafjorden i Nord-Troms erfare.

Spektakulære scener under overflaten

Ifølge National Geographic er den iskalde fjorden åsted for en av planetens mest spektakulære scener.

Hvert år dukker den samme gruppen med spekkhoggere opp i fjorden, og de er ikke alene. Milliarder av sild, flere enn det finnes mennesker på planeten, utgjør et festmåltid av dimensjoner.

Men jo flere fisk, jo vanskeligere er det å sikte seg inn på ett bytte ...

Derfor har spekkhoggerne utviklet en effektiv strategi. Gruppen koordinerer et angrep hvor de først splitter den enorme stimen og skiller ut en mindre gruppe. Deretter kommer de største spekkhoggerne inn og smeller så hardt til med halefinnen at sjokkbølgen i vannet slår sild i svime.

Dermed kan hvalene enkelt sluke de hjelpeløse fiskene i ro og mak. Hvert slag kan svimeslå så mange som 30 sild.

Se innslaget fra Norge i videoen i toppen av artikkelen.

Fra hinder til mulighet

Men de må likevel jobbe raskt. De er ikke de eneste jegerne i vannet. Digre knølhvaler har fått ferten av mat. De kan sluke nesten 100 kg sild i én jafs, og med seks ganger vekten til spekkhoggerne må de smarte jegerne innse at slaget er tapt.

Det er her menneskene kommer inn. Hverken spekkhoggerne eller knølhvalene kan måle seg mot menneskenes fiskebåter, som kan dra inn 800 tonn sild om dagen!

Men i desperasjon har spekkhoggere klart å tilpasse seg det nye hinderet, og forvandlet det til en mulighet. Med så mye fisk i omløp blir det garantert rester, og spekkhoggerne er ikke fremmed for å spise sild som slipper ut av trålen.

Sel tar opp kampen med hai

I mer tradisjonell forstand er det nok flere som tenker på hai som havets fremste jeger. Det er i alle fall tilfelle for selene på Robberg-halvøya i Sør-Afrika.

Der det er mat, er det som oftest en kamp i havet. Dessverre for selungene taper de rundt halvparten av kampene, og ender opp som haimat.

En og en er selene utsatt, men også dette sjødyret har utviklet en overlevelsestaktikk i fellesskap.

Da en liten selunge blir spist av en hai, er de voksne selene nødt til gjøre noe for å bli kvitt den livsfarlige inntrengeren.

Én modig sel stuper først i vannet, og svømmer rett mot haien, men snart følger flere etter. Ganske snart utgjør selene en hel mobb, og sammen klarer de å jage haien bort.

Se den forbløffende taktikken i aksjon i klippet nedenfor:

«Hostile Planet» vises på National Geographic Channel søndager og reprisen går onsdager etter kl. 21.00. Episoden «Havene» ligger også ute på hos Get og Viaplay.