*Nettavisen* Livsstil.

National Geographic har gjort unike opptak i Norge

Se video

I dokumentarserien «Hostile Planet» er flere av opptakene gjort i Norge. Se de unike bildene fra Telemark av kongeørners kamp for mat.

11.05.19 11:18

Gjennom dokumentarserien «Hostile Planet» ser National Geographic på hvordan en rekke forskjellige dyr overlever på en planet som det strengt tatt er livsfarlig å leve på.

I første episode tok naturprogrammet for seg havene. Filmteamet hadde vært i Norge for å fange en av de mest spektakulære scener på planeten, i Reisafjorden i Nord-Troms.

Også i episoden som handler om fjell har National Geographic vært i Norge. Nærmere bestemt i øvre Telemark.

Her har de gjort flere unike opptak av kongeørn, og deres kamp for å overleve den harde, nordiske vinteren.

Se innslaget i toppen av denne artikkelen.

Om vinteren utgjør åtsel 90 prosent av kongeørnens føde. Med ørneblikket er den godt rustet til å oppdage kadavre fra høyden, og en flokk ravner som sitter på bakken er et godt tegn.

Klikk på bildet for å forstørre.

RAVNER: Det er ikke lett for et utrent å øye å oppdage flokken med ravner som gasser seg på kadaveret av en rev. Men en sulten ørn vet hva den skal se etter. Foto: National Geographic

Å finne mat er vanskelig, men det er enda vanskeligere å få den for seg selv. Og ørner deler ikke på maten. Bare én av fire unge ørner overlever, og sultedøden er en reell og alvorlig trussel for fuglene.

I innslaget fra Telemark får vi på nært hold se hvordan to kongeørner slåss for livet om restene av en rev.

Klikk på bildet for å forstørre.

ØRNER DELER IKKE: Hunn-kongeørnen oppdaget den døde reven først, men hun får ikke spise i fred lenge. Tre av fire unge ørner dør før de når voksen alder, og de deler ikke maten. Foto: National Geographic

Hvordan det går kan du se i videoen i toppen av denne artikkelen.

«Hostile Planet» vises på National Geographic Channel søndag klokken 22.00.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.