I april 2020 lanserte prins Harry (37) og hertuginne Meghan (40) den veldedige stiftelsen Archewell.

Stiftelsen er oppkalt etter hertugparets to år gamle sønn, Archie, og målet deres er «å løfte og forene samfunn, både lokale og globale, gjennom handlinger av medfølelse», ifølge nettsiden deres. I løpet av tiden stiftelsen har eksistert, har derimot ikke Meghan og Harry klart å samle inn veldig mye.

Les også: Harry og Meghan hylles på Time-forside

Ifølge Daily Mail, som har fått innsyn i stiftelsens regnskapspapirer – har de bare samlet inn 50.000 dollar på snaue to år. Dette tilsvarer i underkant av 450.000 kroner.

Åpnet bankkonto etter ett år

Ifølge regnskapspapirene, som er levert inn til det amerikanske forvaltningsorganet IRS (Internal Revenue Service), fikk hertugparets stiftelse sin første donasjon måneden etter at de åpnet en bankkonto først i januar 2021.

Med andre ord skjedde det lite med stiftelsen det første året etter at den ble opprettet.

Les også: Disse ti skal kjempe om å vinne Linnis hjerte

Mangelen på donasjoner er noe overraskende, ettersom opprettelsen av stiftelsen skapte overskrifter verden over i april 2020. Ifølge Daily Mail har imidlertid kilder nær paret uttalt at de har utsatt alle offisielle Archewell-prosjekter inntil videre for å fokusere på koronapandemien og Black Lives Matter-bevegelsen, noe som kan forklare årsaken.

Les mer: Hertuginne Meghan får ett pund i erstatning fra aviskonsern

Høye rettslige utgifter

I tillegg har Harry og Meghan siden opprettelsen av Archewell måttet gjennom flere rettsprosesser for å løse opp sin tidligere veldedige stiftelse, Sussex Royal, som de drev mens de fortsatt var medlemmer av det britiske kongehuset.

Prins Harry og kona trakk seg fra sine kongelige plikter i januar 2020, og har siden slått seg ned i USA.

Oppløsningen av Sussex Royal har imidlertid kostet dem. Ifølge dokumenter Daily Mail har fått innsyn i, har hertugparet mellom juni 2020 og juni 2021 måttet ut med mer enn 55.000 dollar i rettslige utgifter. Dette tilsvarer mer enn 480.000 norske kroner, og er mer enn Archewell har.

Les også: Miley Cyrus tar til Instagram etter direktesendt klestabbe: Hylles av fansen

Sussex Royal hadde ifølge regnskapsdokumentene mer enn 380.000 dollar på konto i 2020. Disse får de ikke ta med seg videre.

Mye frem og tilbake

Det har vært mye frem og tilbake med det kongelige parets veldedige organisasjoner de siste årene.

I 2019 opprettet ekteparet Sussex Royal, etter å ha trukket seg ut fra organisasjonen de delte med prinsens bror, prins William (39) og hans kone, hertuginne Kate (39). Dette bidro til å styrke mistankene om en feide mellom Harry og broren.

I juli 2020 ble Meghan og Harry anklaget for å ha skapt en interessekonflikt ved å overføre donasjoner fra William og Kates stiftelse til Sussex Royal – en sak som ble undersøkt av britiske Charity Commission. Harry og Meghan fikk medhold.

Les også: Helene Olafsen får kritikk på Instagram: – Jeg er for å bruke huet, men mot å være fullstendig firkanta

– Overførslene var helt i tråd med styringskravene, og det ble åpent rapportert, sa en talsperson til Vanity Fair den gang.

Da Meghan og Harry trakk seg fra sine kongelige plikter måtte de bytte navn på stiftelsen, ettersom de ikke lenger fikk lov av dronning Elizabeth (95) å bruke ordet «Royal». Da endret de navnet til MWX Foundation, før de omsider løste opp hele stiftelsen og opprettet en ny USA.