– Hun bør snarest fratas sine titler og fritas for sine kongelige plikter. Deretter kan hun leve lykkelig med sin Durek alle sine dager, uten at vi trenger å bry oss, skrev politisk redaktør i Nettavisen i en mye omtalt kommentar i september.

Nå har InFact AS, på oppdrag fra Nettavisen, spurt 1000 nordmenn om de synes prinsesse Märtha Louise (51) bør si fra seg prinsessetittelen sin. Et flertall har svart «ja».

Undersøkelsen, som ble gjennomført med automatiske telefonintervjuer 5. oktober, viser nemlig at 56,12 prosent mener hun bør frasi seg sine kongelige titler og representasjonsoppgaver. Det er et klart flertall mot de 22,45 prosentene som har svart «nei» – mens 21,43 prosent av de 1000 som medvirket i undersøkelsen har svart «vet ikke».

Med andre ord vil nesten seks av ti nordmenn at Märtha Louises prinsessetittel og representasjonsoppgaver fjernes.

Les også

Dette kan bare få én verdig utgang

Eldre er mer negative

Undersøkelsen viser at det er flest menn som ønsker at 51-åringen skal frasi seg tittelen sin.

Sammenlignet med kvinner har 62 prosent menn svart «ja», mot 49,2 prosent kvinner. På svaret «nei» er derimot kvinnene i flertall med 26,4 prosent mot 18,9 prosent menn.

Les også: Dette skjuler seg i Durek Verretts amuletter (+)

Hvor de medvirkende kommer fra ser imidlertid ikke ut til å ha noe særlig å si med tanke på svarene. Undersøkelsen viser nemlig at svarene ligger jevnt mellom 52 og 57 prosent mot «ja», uansett hvor i landet man bor. Høyest er prosenten i Midt-Norge – der 57,9 prosent mener tittelen bør forsvinne.

Større forskjeller er det derimot hvis man ser på de ulike aldersgruppene, der de på 65 år og oppover er mest negative.

61,9 prosent av de medvirkende over 65 år har svart «ja», mens bare 20,3 prosent har svart «nei». Også blant aldersgruppen 30 til 44 og 45 til 64 heller flertallet mot «ja», henholdsvis 57,8 og 58,6 prosent. Med andre ord kan det se ut til at folk er mer kritiske jo eldre de er basert på funnene.

Den yngre generasjonen ser på sin side ut til å være litt mer likegyldige til spørsmålet.

37,8 prosent av aldersgruppen 18 til 29 år har nemlig svart «ja», mens 35,5 prosent har svart «vet ikke». 26,7 prosent har svart «nei» på spørsmålet i undersøkelsen fra InFact AS.

Nettavisen har vært i kontakt med assisterende kommunikasjonssjef ved slottet, Sven Gj. Gjeruldsen, som opplyser at de ikke har noen kommentar til meningsmålingen. Det har foreløpig ikke lykkes Nettavisen å nå Märtha Louises manager, Carina Scheele Carlsen.

Har fortsatt prinsessetittel

Det har vært mye snakk om prinsessetittelen kong Harald (85) og dronning Sonjas (85) datter de senere årene, etter at det i 2019 ble bestemt hun ikke lenger kunne bruke tittelen i kommersielle sammenhenger – for eksempel i arbeidet sitt.

Den blir derimot fortsatt brukt i kongelige sammenhenger, og hun kan også bruke den privat.

Men nå ser det altså ut til at et flertall ønsker at prinsessetittelen til 51-åringen fjernes for godt. Det kom også fram i resultatet fra en meningsmåling utført av NRK nylig, der spørsmålet «hva synes du om at prinsesse Märtha Louise har offisielle oppgaver for kongehuset?» ble stilt.

51 prosent svarte at de synes hun skal slutte med det, mens bare 13 prosent svarte at de synes det er fint.

Både denne og Nettavisens måling er gjort etter at det har stormet rundt prinsessens kongelige arbeid den siste tiden.

Les også: Kritiserer medienes behandling av prinsessen

Blant annet avslørte NRK i september at Epilepsiforbundet valgte å avslutte samarbeidet med Märtha Louise i 2020, da de mente flere uttalelser fra forloveden hennes, Durek Verrett (47), strider mot Epilepsiforbundets verdier og etikk.

Kort tid etter meldte også Foreningen for muskelsyke (FFM) at de ville avbryte samarbeidet med prinsessen.

«Prinsessen har alltid tatt sitt ansvar som beskytter på alvor og vist genuin interesse for det vi jobber med, men stadig flere medlemmer reagerer på Durek Verretts spekulative utspill om sin egen form for alternativ medisin og evner som sjaman», skrev foreningens leder Patricia Melsom i en pressemelding.