Gå til sidens hovedinnhold

Ni koselige serier på Netflix, HBO, NRK, Dplay og Amazon Prime

Serier

Her er et knippe gode TV-serier som du trygt kan se med moren eller tenåringssønnen din.

Juleroen har senket seg, gavene er pakket opp og ribben/pinnekjøttet (stryk det som ikke passer) er fortært.

Som avveksling fra alt julestyret, kan det være fint for hele familien å se en TV-serie sammen. Men å finne en serie som alle kan like, på tvers av generasjoner og interesser , kan være lettere sagt enn gjort.

Her er et knippe mer eller mindre familievennlige serier som kanskje kan passe for å komme seg gjennom romjulen. De kjennetegnes alle av høy kvalitet og bred appell. De har dessuten moderate mengder sex, gørr, vold eller liknende ting, siden det gjerne er minst en i familien som kan bli ille berørt av det.

Lykkeland (NRK)

NRK-serien satt til Stavanger som forteller historien om hvordan Norge fant "oljå" er en strålende serie som er blitt hyllet av kritikerne og kalt "tidenes beste norske serie" av Nettavisen. Hvis ingen i familien allerede har sett denne serien, er dette et strålende alternativ i romjulen.

Min brilliante venninne (HBO)

Filmatisering av Elena Ferrantes besteselgerroman kom ut tidligere denne måneden og hylles av mange som et mesterverk. Den italiensktalende serien bør appelere for de fleste takket være en god kombinasjon av barndomsskildringer, dramatikk, flotte skuespillerprestasjoner og skyhøy kvalitet.

The Crown (Netflix)

En fantastisk serie for "binge-watching" med familien i romjulen, ettersom den passer både til de som er interessert i historie, i kongelige, familiedrama eller bare generelt i TV-serier med toppkvalitet. Det bør med andre ord dekke de fleste i slekta. Dessverre kom det ingen ny sesong av serien i forkant av jul i år, slik det gjorde i fjor og i forfjor. Men har du ikke sett de to første sesongene, er det bare å sette igang.

Wolf Hall (NRK)

"Wolf Hall" er basert på et av vår tiårs beste romanserier og er blitt en tilsvarende god TV-serier. Den følger Thomas Cromwell, minister til den engelske kongen Henrik VIII i tiden rundt bruddet med Den katolske kirke. Mark Rylance er strålende som hovedpersonen. Dette er rett og slett den beste serien lagt til denne historiske perioden som noensinne er laget og er endelig tilgjengelig på norsk TV, takket være NRK.

Derry Girls (Netflix)

Den strålende komiserien er blitt kåret til årets sjette beste av The Guardian, og handler om fem elever som vokser opp i Nord-Irland på nittitallet. Et strålende persongalleri, universell tematikk og topp humor gjør dette til et strålende avbrekk i julefeiringen.

Oljefondet (Dplay)

Å lage en komiserie ut av hverdagen til finansforvaltere ved Statens pensjonsfond utland høres kanskje ut som en særlig god idé. Men basert på episodene som er kommet så langt, har det faktisk vist seg å være nettopp det. Det er bare å benke seg foran skjermen etter at pinnekjøttet er inntatt og få med seg de fire første epiodene.

The Marvelous Mrs. Maisel (Amazon Prime)

Denne komiserien, som nå er sin andre sesong, handler om en hjemmeværende hustru, spilt av Rachel Brosnahan, som blir stand-up-komiker i 1950-tallets Amerika. To sesonger er ute, og begge er overøst med kritikerros og har kommet med på en rekke lister over årets beste serier.

Homecoming (Amazon Prime)

Julia Roberts' første TV-serie er blitt møtt med strålende anmeldelser etter premieren i november. En serie lagt til et hemmelig mottakssenter for hjemvendte amerikanske soldater, og alt er ikke slik man først tror. Passer nok ikke for de yngste, men er alle i familien ferdig på barneskolen, er dette et strålede alternativ.

Bodyguard (Netlix)

Heller ikke for det aller yngste, men du verden for en strålende serie. En politisk triller om en livvakt som skal beskytte en politiker han forakter. Den ble en sensasjon da den gikk på britisk TV i høst. Et av årets soleklare TV-høydepunkt.

Bonus for de vågale: Haunting of Hill House (Netflix)

Ok, denne serien bør dere kun se hvis alle i familien er klar for skikkelig skummel skrekkserie. Dette er i hvert fall definitivt ikke noe for bestemor på 83 med dårlig hjerte. Til gjengjeld er dette kanskje årets beste serie og attpåtil trolig den beste serien om en familie og familieforhold siden "Six Feet Under". Og skal du først se den, er det dessuten greit at du ikke gjør det alene.

Kommentarer til denne saken