Mandag inviterte Oslo Pride til en stor Pride-markering på Rådhusplassen, etter at alle Pride-arrangement ble avlyst på lørdag som følge av at to personer ble skutt og drept i en masseskyting utenfor det homofile utestedet London Pub i Oslo.

Støttemarkeringen, som var godkjent av politiet og tilrettelagt av Oslo kommune, ble derimot avlyst få timer før markeringen skulle finne sted. Det fikk flere til å reagere, deriblant Niklas Baarli (33).

Les også: Tegningen til Frida gikk landet rundt på få timer: – Noe som omfavner alle

– Fader for en ræva kommunikasjonsjobb politiet har drevet med her, sier TV 2-profilen i denne ukas episode av podkasten «Baarli & Benjamin går i terapi», som han driver med ektemannen, Benjamin Baarli Silseth (33).

– Hva er det dere trodde?

Avlysningen skjedde på bakgrunn av informasjon fra PST om at det skeive miljøet er en del av fiendebildet til ekstreme islamister og at politiet ikke hadde god nok sikkerhet til å dekke markeringen.

I episoden blir politiets kommunikasjonsjobb av Pride-markeringen flittig diskutert. Baarli legger ikke skjul på at han er blitt berørt av hendelsen, men ytrer også stor frustrasjon over politiets håndtering av støttemarkeringen som skulle foregått på Rådhusplassen.

– Du kan ikke først tillate arrangementet også si «det blir for stort for oss. Vi trodde det skulle være en liten markering», hva er det dere trodde, sier han innledningsvis og fortsetter:

– To mennesker er drept, over 20 mennesker er skutt og skadet av en gal terrorist - som gikk til angrep på noe av det kjærligste vi har, nemlig hverandre og kjærligheten. Trodde dere ikke at folk kom til å møte opp og støtte, og vise solidaritet i en så absurd situasjon?

Silseth sier seg enig, men vektlegger at politiet har tatt selvkritikk for at de burde ha kommunisert bedre og at de ikke annerkjente omfanget av markeringen som skulle være.

Nettavisen har vært i kontakt med Niklas Baarli som ikke har noen kommentar utover det han har uttalt i podkasten.

Politet innrømmet feil

Baarli og Silseth er ikke de eneste som har reagert på politiets håndetring av markeringen, og tirsdag gikk politiet ut på Facebook med selvkritikk til håndteringen.

– Vi forstår at mange føler på frustrasjon, skuffelse og misnøye etter at politiet anbefalte å avlyse markeringen, skriver politiet i Oslo på Facebook.

– Vi har fortsatt en uavklart situasjon. Det betyr at situasjonen kan endre seg fra minutt til minutt, time til time, og det har den gjort. Derfor har politiets anbefalinger også endret seg de siste dagene, noe vi forstår at kan oppfattes som uklar kommunikasjon, skrev politiet videre.

Les også: Kjendisene med klar oppfordring: – Synes det var trist å våkne opp i dag

Også PST mener kommunikasjonen utad kunne vært tydeligere. Da politiet oppga at de ikke kunne garantere for sikkerheten, uttalte PST at deres bekymring skyldtes manglende kontroll på personer som potensielt kunne utgjøre en trussel.

– Vi må lære oss til at når vi står i en sånn situasjon, så må kommunikasjonsdelen være bedre – at vi har lik forståelse av trusselbildet og av vurderingene vi gjør, uttalte konstituert PST-sjef Roger Berg til TV 2.

– Trist å ikke få møtes

Silseth syntes derimot at det er fryktelig trist at man ikke får hatt en offisiell markering, men at han har stor respekt for risikovurderingene som gjøres av politiet, til tross for dårlig kommunikasjon.

Videre i podkasten diskuterer det relativt ferske ekteparet om hvorvidt man skal delta eller ei, der de begge ser ut til å ha ulike meninger.

Baarlis behov for å dra på en støttemarkering er viktig og understreker at det har bygget seg opp mye frustrasjon etter at det er blitt arrangert og oppfordret til å dra på en markering som få timer før blir avlyst.

– Jeg var jo veldig opptatt av at jeg skulle på denne markeringen for det er veldig mye inni meg som skriker at jeg nekter å trues til taushet, og du skal ikke få lov til å ta vekk friheten min til å markere, sier han.

Les også: Gro Hammerseng Edin trosset politiets anbefaling: – Vil ikke gå og være redd