Gå til sidens hovedinnhold

Nissens Imperium

Ukens ølanbefaling:

Dersom nissen virkelig har et imperium, må det være et annet sted enn på Nordpolen. For dette er for solide saker til å være laget på et isflak.

Dette er en anmeldelse. Det gir uttrykk for skribentens meninger.

Ikke langt fra svenskegrensen, et stykke øst i den lille byen Fredrikstad, holder en passe sta gjeng til. Så tett på den forjettede svenskehandelen har de funnet ut at det å drive et bryggeri er det rette å gjøre, og de gjør det bra.

Nesten ubemerket har de tatt en grei andel av butikkmarkedet på Østlandet, og slikt skjer ikke uten kløkt og godt øl.

Gjengen jeg snakker om er selvsagt de som driver Nøisom, og det er ikke bare i dagligvare de har øl som er verdt å legge merke til. Jeg har valgt å gå helt i andre enden - og har plukket et øl på solide 14 prosent.

Nøisom, Nissens Imperium

I glasset er den svart som oljen som har gjort oss så rike at vi kan la staten stikke av med 2/3 av det ølet koster.

Som om det skulle være en markering av dette er det lite skum å hente. (Noe som ergentlig henger mer sammen med det høye alkoholinnholdet.)

Dufter av lakris, brent malt, karamell, mørke tørkede frukter, kaffe, lær. Litt andre temperaturer vil gi andre kombinasjoner, men her dreier det seg virkelig om den mørke siden.

Smaksmessig snakker vi her om en munnfull, nesten uansett hvor lite du tar i munnen. Med andre ord solide saker. Smaken er rundere enn det duften fort kan gi intrykk av.

De nevnte smakene smelter vakkert sammen i en behagelig vinøs blanding, uten at de forsvinner helt inn i hverandre.

Les også

Kong Vinter

Dette er et øl av den typen jeg elsker å åpne rett fra kjøleskapet. Dette er egentlig for kaldt for et øl med så mye smak og karakter, men det er her hemmeligheten ligger.

Nyt ølet sakte, mens du oppdager hvordan det åpner seg og gir mer og mer etter hvert som det blir varmere, og dersom du bruker litt for lang tid, ender opp som litt for mektig når det nærmer seg romtemperatur.

Ikke noe stort problem. Sett glasset i kjøleskapet i 10 minutter - og du er tilbake der du vil være.

Et øl for lange mørke vinterkvelder.

Nasjonalitet: Norsk
Tilgjengelig: Vinmonopolet, 12273302
ABV: 14,0%
Volum: 0,33
Pris: 80,10
Literpris: 242,73

GOD JUL!

Kommentarer til denne saken