Til tross for en dempet 17. mai-feiring i år, er det mange som likevel har planer om å ikle seg klesskapets aller flotteste plagg; bunaden.

Hvilken bunad er Norges fineste? Stem nederst i saken!

Den siste tiden har dog stukket kjepper i hjula for bunadsproduksjon her til lands, men nå som landet er i ferd med å gjenåpnes, kommer stadig flere til Norsk Flid Husflidens systuer med ett spesielt ønske.

– Fra før av er vi vant til at 18. mai er den store dagen for omsøm av bunaden i våre 28 systuer, forteller kjedeleder i Norsk Flid Husfliden, Per Willy Næsseth.

– 17. mai er jo dagen hvor man finner ut om bunaden sitter som den skal eller ikke.

Trenger å sy ut bunaden før 17. mai

Likevel kan det tyde på at folk har kost seg med god mat og drikke i perioden med hjemmeisolasjon, for flere enn tidligere har bedt om omsøm allerede i forkant av nasjonaldagen.

– Etter disse koronatidene har vi fått noen indikasjoner fra systuene våre om at det er flere kunder som har kommet innom med behov for omsøm nå før 17. mai.

– Vi kan vel si med glimt i øyet at det kan tyde på at det kanskje har blitt litt «koronatillegg» i det siste, forteller Næsseth.

Denne dagen bestiller mennene seg bunad

Dessuten er 18. mai er også en populær dato i systuene av en helt annen grunn.

– 18. mai er den største salgsdagen for bunad til menn, opplyser Næsseth.

At mennene ønsker seg nasjonaldrakt er det ingen tvil om. På listen over bunadene folk har søkt mest etter på Norsk Flids bunadsportal det siste året, er det størst økning i herrebunader.

– På nasjonaldagen har nok mennene sittet og sett mange flotte bunader og kanskje oppdaget en spesiell de kunne tenke seg. Og når mannen tenker at «nå skal jeg ha meg bunad», da er beslutningsprosessen ganske kort, forteller Næsseth.

Vi trenger din hjelp til å kåre Norges fineste bunad!

Her kan du se bilde av de 22 kandidatene - og under kan du stemme på din favoritt!