Det svenske reisemagasinet Vagabond har kåret verdens beste reisemål for 2019, og for oss nordmenn som er vant til feider med våre naboer i øst er valget av vinneren muligens litt overraskende.

Men de svenske reiseentusiastene viser i hvert fall en svært generøs side av seg når de kårer Norge til verdens beste land å reise til.

Den lista topper vi foran eksotiske land som Costa Rica, Sri Lanka, Colombia, Taiwan og Russland.

- Rart at vi ikke valfarter dit

- Egentlig er det merkelig at vi ikke valfarter mer til Norge enn det vi gjør. Det finnes mennesker som har sett fjordlandskapene i New Zealand og lett etter naturens under over hele verden, men som aldri har satt sin fot i vårt naboland i vest, sier redaktør Vagabond, Per J. Andersson, i et intervju med TV 4.

- Noe av det mest naturskjønne man kan finne finnes like rundt hjørnet, legger han til.

- Tromsø er heftig

I intervjuet med TV 4 trekker han frem steder som Tromsø, Lofoten, Ålesund og Oslo.

- De aller fleste svensker har vært i København, den har nesten ingen misset. Men veldig mange har misset Oslo. I Oslo har det hendt veldig mye. Det er nesten som Berlin, men med mer penger, det bygges overalt, sier Andersson, som også nærer en sterk fascinasjon for Tromsø.

- Tromsø er heftig. Det ligger så langt nord, og likevel er de så kosmopolitiske. Det kommer forskere og studenter dit fra hele verden, og derfor finnes det er fantastisk restaurant- og barliv der, sier redaktøren.

- Oslo-Bergen blant verdens vakreste

Han trekker også frem flere av togturene i landet, som Flåmbanen og direkteturen fra Stockholm til Narvik.

- Den siste biten der er spektakulært vakker ned mot Ofotfjorden, sier han om sistnevnte togtur, og anbefaler dessuten svensker å ta toget fra Oslo til Bergen.

- Jernbaneentusiaster fra hele verden pleier å si at Oslo-Bergen er en av verdens vakreste togstrekninger. Man trenger ikke dra til Sveits eller den transsibirske jernbanen. Vi har fantastiske togturer så nære oss, sier Andersson.

Dette er topp seks land å reise til ifølge svenske Vagabond:

1) Norge
2) Costa Rica
3) Sri Lanka
4) Colombia
5) Taiwan
6) Russland