Mandag 13. september var det som kjent valgdag i Norge, og det ble klart at det går mot regjeringsskifte med Ap-leder Jonas Gahr Støre i førersetet som statsminister.

En som fikk med seg det norske valget var den amerikanske skuespilleren og musikeren Steven Van Zandt.

Synes Giske skal bli statsminister

Van Zandt er selvutnevnt norgesvenn, og er for mange nordmenn kjent for sin rolle i HBO-serien «Sopranos», samt fra Bruce Springsteens E-Street band. Han spilte hovedrollen i den norske serien «Lillyhammer».

«Høres veldig bra ut! Trond Giske som statsminister!», skriver artisten i en retweet av en post på Twitter, hvor en bruker deler noen tanker om resultatet av det norske valget.

Personen som postet tweeten Van Zandt svarte på er imidlertid uenig med skuespilleren om Giske.

«Jonas Gahr Støre som statsminister. En god diplomat», responderer vedkommende.

I en ny reetweet utdyper Van Zandt tankene sine og svarer:

«Trond ble dømt urettferdig, og partiet burde hente ham tilbake. Han var en stor kulturminister og en stor næringslivsminister. Synd at Good Guys overreagerer mot de beste folkene, slik vi gjorde med Al Franken, mens Bad Guys bare ignorerer deres langt verre forbrytelser», skriver han i posten.

Giske og Van Zandt har blitt sett offentlig sammen, og det har tidligere blitt kjent at de har hatt et vennskapsforhold. Giske var kulturminister i perioden 2005-2009. Van Zandt har blant annet vært engasjert i norsk musikkbransje.

Les også: Støre møter pressen etter valgdagen: Har startet forhandlinger

Flere reaksjoner

Van Zandts utspill får flere til å reagere. «What», responderer blant annet MDG-politiker Eivind Trædal under posten. Dette er også responsen fra flere andre.

«Jeg antar at han har seg selv å takke for den første runden. (Han betalte for dette med karrieren). Runde to forvirret meg. (Vanskelig å ødelegge for det som er alvorlig ødelagt). Runde tre var en heksejakt. Falske anklager fra mediene. Folk ble brukt mot sin vilje. Virkelig stygt i sosiale medier», kommenterer en annen.

Trakk seg etter varsler

Trond Giske trakk seg som Ap-nestleder 7. januar 2018 som følge av flere varsler mot ham. Varslene var knyttet til seksuell trakassering og upassende oppførsel.

Partiet konkluderte samme måned med at Giske har brutt partiets interne retningslinjer.

Som følge av anklagene valgte Giske å trekke seg fra flere posisjoner i partiet. Selv har han benektet å ha gjort seg skyldig i dette, men han har tatt selvkritikk for at han hadde oppført seg upassende overfor enkelte unge kvinner i partiet.

Trond Giske har vært stortingsrepresentant i tidsrommet 1997-2021 og har vært statsråd i to regjeringer. Han var kirke-, utdannings- og forskningsminister 2000–2001, kulturminister 2005–2009 og næringsminister 2009–2013.

Han ble valgt til partiets nestleder i 2015, og etter stortingsvalget 2017 ble han også Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson. Giske stilte ikke til gjenvalg i årets stortingsvalg.

Les også: Fintelling av stemmer fører til personendringer i det nye Stortinget