Christopher W. Davidsen fra Stavanger forsvarte Norges ære med glans i kokke-VM i Lyon i Frankrike - i konkurranse med stjernekokker fra 24 nasjoner. Onsdag kom dommen. Det ble sølv på Norge.

USA tok gullet, for første gang. Island tok bronseplass.

I forkant av prisutdelingen hadde publikum varmet opp med taktfast islandsk vulkan-klapping, slik vi hørte det under fotball-EM.

Norge har tidligere vunnet fem gull, to sølv, to bronse og i tillegg to priser for beste fisk i konkurransen.

Kulturminister Linda H. Helleland var blant de første som var ute med gratulasjoner på Twitter:

- Gratulerer til Christopher W. Davidsen med sølv i Bocuse d'Or i Lyon! Håper verden får opp øynene for Norge som matdestinasjon, skriver Helleland.

Les også: Stjernekokkens hemmelige våpen

Davidsen hadde med seg trener Gunnar Hvarnes og commis (assistent) Håvard Werkland til Lyon. Teamet startet konkurransen klokken 9.40 tirsdag og avsluttet ved 15-tiden.

Alle deltakerne måtte lage varianter av det samme temaet, en vegetarrett og en hovedrett basert på kylling og skalldyr. Av råvarer hadde Davidsen med seg jordskokk og purre. Purren er av en type der roten overvintrer. Det gir en søt smak, nesten som asparges. Jordskokken får en lignende behandling.

Arrangøren sender direkte fra prisseremonien:

24 kokker deltar i Bocuse d'Or, verdens mest prestisjefylte og vanskeligste kokkekonkurranse. Tolv kokker var i ilden tirsdag og de siste tolv onsdag.

Se bildekavalkade fra Bocuse d'Or her:

Bildeserie

Bildeserie

Den første Bocuse d'Or-konkurransen ble arrangert for 30 år siden. Årets fatrett er Bresse-kylling og skalldyr, en tolkning av en berømt lokal oppskrift og en hyllest for å feire byen og konkurransens far, Paul Bocuse.

Nytt av året var at tallerkenretten skulle være hundre prosent vegetabilsk, med mål å fornye konkurransen og utfordre kokkenes kreativitet. Vanligvis består tallerkenretten av fisk. Davidsen valgte å satse på en vegansk rett som blant annet består av jordskokk.

Se bilder av Bocuse d'Or-bidragene her hentet fra kokkekonkurransens Twitter-konto:

Se video fra Nettavisens direktesending fra Lyon tirsdag:

HTML EMBED
embedNAvideo("pdYFoG-T4bNyoCJTYTstbQ", false)