Gå til sidens hovedinnhold

Norsk torsk sendes til Kina og fylles med vann og kjemikalier

Fransk dokumentar avslører hvordan norsk torsk behandles før den sendes på sin lange ferd til frysedisken.

OSLO (Nettavisen): Den franske tv-kanalen France 5 viser i en ny dokumentar som ble sendt i beste sendetid søndag kveld hvordan torsk sendes til Kina der produsenten angivelig «pumper opp fisken med vann» for å ta høyere pris og bruker tilsetningsstoffet fosfat for å holde på vannet og gjøre fisken hvitere. I programmet vises også bilder fra norsk torskefiske, og seerne får vite at en del av denne torsken sendes til Kina for bearbeiding før den igjen sendes til Frankrike.

Les også: Kiwi kutter «momsen» på all fisk - fiskeriministeren jubler

Les også: Coop langer ut mot Kiwi etter «momskutt»

Truer med boikott

Dokumentaren «Mollo sur le cabillaud» har allerede blitt delt og kommentert flittig på sosiale medier, og flere er sinte. På kanalens Facebook-side er det også en rekke som tar til orde for boikott av norske varer.

En av de tingene France 5 dokumenterer er bruken av fosfatet E-145 og hvordan det pumpes vann inn i torskefileten.

Norges Sjømatsråds fiskeriutsending i Frankrike, Paal Frisvold, sier til NRK at dokumentaren har engasjert mange franskmenn.

- Det som kommer fram i dokumentaren er uheldig for Norges omdømme, sier han til statskanalen.

Til Nettavisen sier Anders Nordøy Snellingen, koordinator for globale operasjoner hos Norges sjømatråd, at norsk torsk har et godt omdømme og at det ikke er norske produksjonsforhold som kritiseres i dokumentaren. (Se uttalelse lenger ned).

Samme regler i Norge

Hos Mattilsynet får Nettavisen bekreftet at reglene for tilsetningsstoffer i frossen torsk er de samme i Norge som i Frankrike.

- I fryst fisk brukes fosfat for å hindre tap av væske ved frysing/tining. Dette har vært tillatt i årtier, men forutsetter bruk av riktige mengder og merking av produktet, opplyser Lise Rokkones hos Mattilsynet overfor Nettavisen. Hun legger til at enkelte fisk- og kjøttprodukter kan tilsettes vann under produksjon.

- Dersom det tilsatte vannet utgjør mer enn 5 prosent av det ferdige produktets vekt, så skal forekomsten av tilsatt vann angis i produktets betegnelse.

Den franske dokumentaren har fått navnet «Mollo sur le cabillaud?», som kan oversettes med «Forsiktig med torsken?».

Les også: Ny studie: Kjemikalier i sjampo og parfyme kan føre til tidlig pubertet hos jenter

Pumpes med vann og kjemikalier

På en video kanalen har fått fra den kinesiske fiskeindustrien får TV-seerne blant annet se hvordan torsken kuttes og fileteres før filetene sprøytes fulle av vann gjennom lange sprøyter. Deretter sendes de de 15.000 kilometerne tilbake til franske frysedisker.

Utstyrt med skjult kamera oppsøker tv-teamet den kinesiske paviljongen ved fabrikkene i Kina, hvor de presenterer seg som kjøpere av billig torsk. De tilbys da umiddelbart torsk injisert med vann.

Felleseuropeiske regler

E-451 er et fosfat og er godkjent brukt som tilsetningstoff i våtsaltet torsk. Reglene for injeksjon av vann og fosfat er de samme i Norge som i Frankrike, opplyser Mattilsynet. Dette er felleseuropeiske regler.

Seksjonssjef Lise Rokkones skriver i en epost til Nettavisen dette om tilsetningsstoffene som brukes:

«Fosfater (E450 – E452) er tilsetningsstoff som er tillatt i mange ulike næringsmiddelproduksjoner. For fisk er dette blant annet tillatt i ubearbeidede fryste fiskefileter og i saltet fisk av torskefamilien (under visse vilkår). Det er også tillatt i en del bearbeide produkter av bløtdyr og krepsdyr. Bruken av fosfater er regulert i EØS-regelverket om tilsetningsstoffer, som gir regler om tillatte mengder og hvordan dette skal merkes på produktet.»

Norges sjømatråd: - Ikke norske produksjonsforhold

- Det som skaper engasjement hos franskmenn er påstandene om at en kinesisk produsent tilsetter vann i fiskeprodukter for å øke vekten. For øvrig kommer norsk torsk godt ut i dette programmet. Det vises til at Norge har en bærekraftig torskebestand og at torsk er et sunt matprodukt, sier Anders Nordøy Snellingen, koordinator for globale operasjoner hos Norges sjømatråd, til Nettavisen.

Nordøy Snellingen sier deres målinger viser at franske forbrukere forbinder Norge med sjømat og at norsk torsk har et godt omdømme i Frankrike.

- Vi vil understreke at det i dette programmet ikke er norske produksjonsforhold som kritiseres, sier Nordøy Snellingen.

Les også: Ny rekord: Fisket for 20 milliarder kroner

Les også

Torsk svelget avskåret vannflaske

Reklame

Kurs: Dette må du vite om vin og bobler til 17. mai

Kommentarer til denne saken