Norske Christian André Pettersen og hans kokketeam stakk av med bronsen i Bocuse d'Or, verdens vanskeligste og mest prestisjefylte kokkekonkurranse, på onsdag.

Han var i ilden i Lyon på tirsdag og onsdag, og onsdag kveld ble det klart at nordmannen ble kåret til bronsevinneren av konkurransen.

Det norske teamet består av kandidat Christian André Pettersen, commis Håvard André Josdal Østebø og coach Gunnar Hvarnes.

Nordisk storeslem

Pettersen hadde satt seg et mål om medalje i konkurransen, men håpet nok innerst inne på det gjeve gullet.

Han måtte imidlertid gi tapt for Danmark, mens Sverige tok andreplassen i konkurransen. Det betyr at det ble en nordisk storeslem i kokkefinalen.

- Det er en enorm reklame for nordiske kokker, sier den norske kokken Tom Victor Gausdal, som var med å kommentere finalen.

Bronsemedaljen betyr uansett at Norge topper den totale medaljestatistikken i Bocuse d'Or, med elleve medaljer.

Frankrike har fortsatt ti, ettersom det franske laget havnet utenfor pallen dette året. Franskmennene har imidlertid sju gull totalt, mot Norges fem.

Kjøkkensjef i Sandnes

I årets konkurransemeny var kalvecarré fra fransk kalv hovedråvaren til en fatrett. Kalvecarreen skulle serveres hel eller i to deler og følges av brissel, nyrer, lever eller skank. I tillegg skulle det lages en tallerkenrett som skal være en chartreuse med skjell og grønnsaker.

VIDEO: Dette er Bocuse d'Or:

Pettersen hadde med seg råvarer fra Norge, som purrestokk fra Jæren og trøffeltang fra Lofoten, for å gi retten lokalt preg.

Bocuse d'Or er et uoffisielt VM i fransk kokkekunst som arrangeres annethvert år.

Konkurransen ble grunnlagt av kokk Paul Bocuse og arrangert for første gang i 1987. Siden den gang hadde hele fem nordmenn gått til topps: Bent Stiansen (1993), Terje Ness (1999), Charles Tjessem (2003), Geir Skeie (2009) og Ørjan Johannessen (2015).

Pettersen kommer fra Bodø og jobber som kjøkkensjef på Mondo i Sandnes. 28-åringen har gått gradene hos tidligere Bocuse-vinner Charles Tjessem.

Han har vært lærling, kokk og deretter soussjef ved spisestedet hans, Charles & De i Sandnes.

Her er det norske lagets kandidatfilm til Bocuse d'Or-finalen: