Onsdag møtes Tyskland og Ungarn på Allianz Arena i München – og i forbindelse med EM-kampen, og den pågående Pride-feiringen, ønsket byens ordfører å lyse opp fotball-arenaen i alle regnbuens farger.

Det får de imidlertid ikke lov til, da UEFA tirsdag satte ned foten og avslo ordførerens søknad etter at utenriksministeren i Ungarn, Péter Szijjártó, mente den planlagte markeringen anses for å være et politisk svar på en nylig vedtatt lov i Ungarn.

Les også: München vil trosse Uefa og la regnbueflaggene blafre

– Lederne i UEFA tok den rette avgjørelsen ved å ikke bidra til en politisk provokasjon mot Ungarn, uttalte Szijjártó til nyhetsbyrået AFP.

– Takk Gud for at lederne i europeisk fotball fortsatt har sunn fornuft, tilføyde han.

Loven forbyr diskusjoner om homofili eller kjønnsskifte i skolene, og har vekket kraftige reaksjoner. Også her til lands.

UEFAs avgjørelse har dermed ikke så overraskende skapt store overskrifter det siste døgnet, og mens Szijjártó jublet over forbudet mot Pride-markeringen, tok samtidig den norske VGTV-profilen og den tidligere fotballspilleren Mads Hansen grep om den oppsiktsvekkende avgjørelsen.

Bombarderer Instagram-profilen

Han har nå sørget for at Instagram-profilen til Szijjártó har fått litt mer farger – i form av regnbueflagg i kommentarfeltene.

«Nå tenker jeg bare høyt her, men siden det ikke er lov å markere sin støtte på Allianz Arena... Kunne man gjort det på hans Instagram-profil i stedet?» oppfordret Mads Hansen i et innlegg på Instagrams historiefunksjon tirsdag kveld.

Oppfordringen til Mads Hansen har åpenbart skapt engasjement. Onsdag morgen bugner det over av regnbueflagg under innleggene til den ungarske politikeren.

Til flere av bildene Szijjártó har publisert er det i skrivende stund flere tusen kommentarer med regnbuer og hjerter i ulike farger.

Også flere kjendiser har kastet seg på, blant andre Stian «Staysman» Thorbjørnsen, Dennis Vareide, Victor Sotberg og Ida Fladen – for å nevne noen. Dersom man nå går inn og sjekker kommentarene under utenriksministerens siste innlegg, er det ikke lett å finne noe annet enn regnbueflagg.

– Stuntet til Mads tenker jeg først og fremst er bra for å skape bevisstgjøring rundt det som foregår i Ungarn og hvordan UEFA totalt svikter utviklingen for toleranse og åpenhet i idretten. At en organisasjon med så mye makt og innflytelse går inn og sier nei til en markering som støtter grunnleggende menneskerettigheter, er flaut, ubegripelig og ekstremt bakpå, sier Fladen til Nettavisen.

På profilen til den ungarske utenriksministeren skriver Hansen:

– Håper det er greit å mikse Instagram og politikk, skriver han.

Ønsker oppmerksomhet fra ungarsk presse

Mads Hansens Instagram-stunt er ikke det første Hansen har satt i gang. Til Nettavisen forteller den tidligere fotballprofilen at «spammingen» av enkelt personer sine profiler er stunt han har gjort tidligere i andre sammenhenger.

Les også: I dag er vi alle tyske barn av regnbuen

– Men så er det jo vanskelig å gå under radaren i Norge, så hvorfor ikke gå internasjonalt? Uttalelsene til den ungarske utenriksministeren etter UEFA sin avgjørelse provoserte meg, så da tenkte jeg at det hadde vært gøy å sette i gang et en pride-bombardering på hans profil.

Etter at UEFA ikke ga tillatelse til Pride-markering av den tyske fotballstadion gikk nemlig Szijjártó med en uttalelse om at UEFA «hadde tatt til fornuft».

– Jeg tror ikke en utenriksminister i Ungarn bryr seg så mye om at norske medier skriver om en demonstrasjon mot han, men det hadde vært gøy om stuntet ble plukket opp av ungarske medier. Da hadde stuntet virkelig fått en innvirkning, sier Hansen.

Foreløpig er ikke Hansen blitt kontaktet av utenlandske medier.

Alternativ markering

Tirsdag gikk også borgermesteren i München, Dieter Reiter, hardt ut mot UEFAs avslag på regnbue-søknaden.

Han beskrev avgjørelsen som skammelig og skuffende, og varslet et alternativ til en opplyst Allianz Arena. Onsdag vil regnbueflagg bli hengt opp ved rådhuset i den tyske byen, i tillegg til at borgermesteren har planer om å belyse en enorm vindturbin like ved Allianz Arena i regnbuens farger.

Ifølge NTB har også en rekke tyske fotballklubber varslet at de vil ikle sine arenaer regnebuefarger onsdag kveld.

Etter onsdagens nyhet om at München dermed har valgt å markere Pride på en annen måte, og vil la regnbueflaggene og -fargene lyse opp alle andre steder enn på stadion før EM-kampen mot Ungarn, avlyser Ungarns statsminister Viktor Orbán reisen til den viktige kampen, ifølge det tyske sportsmagasinet Sportschau.

UEFA svarer

I en Twitter-melding onsdag svarer UEFA på kritikken de har blitt møtt med, blant annet ved å endre profilbilde til regnbuens farger.

– I dag er UEFA en stolt bærer av regnbuens farger.

– Det er et symbol som legemliggjør våre kjerneverdier, og som fremmer alt vi tror på – et mer rettferdig og egalitært samfunn, som tolererer alle, uavhengig av deres bakgrunn, tro og kjønn.

– Noen har tolket UEFAs avgjørelse som 'politisk'. Tvert imot, forespørselen i seg selv var politisk, og lenket til Ungarns landslags tilstedeværelse i kveldens kamp. For UEFA er ikke regnbuen et politisk symbol, men et tegn på vår forpliktelse til et mer mangfoldig og inklusivt samfunn, avslutter UEFA.