I podkasten «Livet i La la land» gir Kjersti Flaa og Magnus Sundholm et innblikk i alt som foregår bak kulissene i Hollywood – som de har hatt eksklusiv tilgang til i mange år.

Norske Flaa og svenske Sundholm, som for øvrig er et par, har til sammen 40 års erfaring som underholdningsreportere fra filmbyen. I «Livet i La la land» forteller de ærlig og rett fra levra om opplevelser i bransjen.

Og skal vi tro duoen, er ikke alt like glamorøst bak fasaden som det ser ut til fra utsiden.

– Nå har vi sittet i mange år og ikke kunnet prate om ting, som at vi for eksempel har gjort et intervju med en kjendis som er frekk mot oss eller noe annet – så er det alltid vi som har fått skylden. Man skal alltid bare skjule det og «please» alle rundt, men nå tenker vi nei – vi forteller det som det er, sier Kjersti Flaa til Nettavisen om bakgrunnen for prosjektet.

– Vi er ikke slemme eller noe, men jeg synes det er helt greit at folk får vite hvordan det er, legger hun til.

Saksøkte journalistorganisasjon

Som nevnt har Flaa og Sundholm 40 års erfaring til sammen, men det er altså først nå de deler erfaringene sine.

Det kommer blant annet som følge av et svært offentlig søksmål Flaa nylig sto i. I 2020 gikk hun til sak mot Hollywood Foreign Press Association (HFPA), som blant annet står bak Golden Globe-utdelingen, etter at søknaden hennes om å bli medlem ble avslått ved flere anledninger.

HFPA organiserer utenlandske journalister i film- og underholdningspressen, og som medlem får man langt bedre tilgang til både intervjuer og kjendiser enn alle andre journalister i filmbyen. Og da Flaa søkte seg inn som medlem, følte hun at en kampanje ble satt i gang mot henne.

– Jeg hørte jo skrekkhistoriene før jeg søkte, men tenkte at det umulig kunne være så ille. Men det var det. Opptaksprosessen var tre måneder med «Hunger Games», som vi kalte det, der det var om å gjøre og snakke mest mulig dritt om folk så det ikke kom nye medlemmer, minnes Flaa.

Hun får støtte av Sundholm, som selv var medlem av HFPA da Flaa stadig fikk avslag:

– Det var jo veldig bisart, og gjorde på en måte konflikten enda større. For jeg kunne jo si til Kjersti hva de sa om henne. Og det var kanskje ikke så bra for Kjerstis helse, men jeg måtte gjøre det for at hun skulle få forsvare seg, sier han.

– Folk har hatt det helt jævlig

Det var på tredje avslag at Flaa bestemte seg for å gå til sak mot organisasjonen.

– Jeg tenkte at nå må vi få en slutt på det her. Systemet må endres, for det går ikke an å behandle folk på denne måten.

Og da søksmålet ble offentlig kjent, og omtalt av medier både her til lands og i Hollywood, viste det seg at det var flere som satt igjen med samme opplevelse som norske Flaa.

– Jeg fikk et hav av e-poster og telefoner fra andre journalister, som takket meg for at noen endelig sto opp mot dem. Og folk har hatt det helt jævlig, fått PTSD, gått på angstmedisiner og fått karrieren sin ødelagt. Det er jo helt ekstremt, og HFPA har gjort så mye skade for folk, sier hun.

Plutselig var Flaas i bransjemedier som Deadline og The Hollywood Reporter, og nordmannen havnet brått på andre siden av hva hun har vært i løpet av sin egen karriere som journalist. Det legger hun ikke skjul på at var skremmende.

– Det var veldig skummelt. Og jeg hadde ikke trodd at det skulle bli så stort. Jeg gjorde intervjuer i Hellas, Danmark og Australia, og i USA var jeg på «Good Morning America» og toppsaken i Los Angeles Times. Der satt lille jeg, en frilansjournalist uten noen bak meg, mens HFPA stilte med banken full av penger og ansatte de beste advokatene i byen.

– Da føler man seg liten, forteller den norske journalisten.

– En eksklusiv organisasjon med munnkurv

Søksmålet mot HFPA gikk imidlertid ikke veien for Kjersti Flaa, og saken ble henlagt. Nå prøver hun å legge saken bak seg, men hun er stolt over at hun turte å stå opp for seg selv.

Målet med søksmålet var blant annet å få til en endring i organisasjonen, men i dag opplever derimot både Flaa og Sundholm at organisasjonen er enda strengere og korrupt.

– I dag har alle medlemmer skrevet under på en non-disclosure agreement (NDA), som sier at de ikke kan uttale seg om organisasjonen. Og hvis de bryter den, kan de bli kastet ut, sier Sundholm til Nettavisen, før han legger til:

– Det har jo blitt en eksklusiv organisasjon med munnkurv.

Han får støtte av Flaa:

– Jeg ønsket jo at de skulle bli mer profesjonelle. Men i stedet har alt bare blitt enda mer korrupt enn det noen gang har vært. Og det er ingen her som graver ordentlig i saken.

Mer korrupt enn tidligere

Og årsaken til at ingen skriver om saken, er trolig fordi Golden Globes har startet et intensivt arbeid for å bedre ryktet sitt. I 2022 solgte Hollywood Foreign Press Association Golden Globes-varemerket videre til den amerikanske investoren og forretningsmannen Todd Boehly.

Han har siden separert HFPA fra Golden Globes-varemerket, i et forsøk på å rydde opp. Men i praksis har salget gjort utdelingen mer korrupt enn den var, sier Flaa og Sundholm.

Boehly har nemlig egeninteresser og eierandeler i flere bransjemedier i Hollywood, blant andre The Hollywood Reporter, Variety og Deadline. I tillegg har han eierandeler i hotellet der prisutdelingen arrangeres, The Beverly Hilton, samt i produksjonsselskapet som produserer Golden Globes.

Og selv om HFPA ikke lenger arrangerer prisutdelingen, er det medlemmene som stemmer frem vinnerne.

– Men ingen her borte skriver kritisk om det, sier Sundholm.

– Han eier blant annet produksjonsselskapet som produserer Ozark, som var nominert til Golden Globes. Og HFPA-medlemmene får lønn for å stemme, så i teorien betaler Boehly dem for å stemme på sine egne serier. Det er en sirkel av korrupsjon på høyt nivå, legger Sundholm til.

Både han og Flaa opplever at «ingen» tør å uttale seg om saken, og det er også litt av grunnen til at de nå gjør det selv.

– Folk i den byen her er livredde. Ingen vil la seg uttale. Som i min sak, der var det bare jeg som stilte med navn. Alle andre var anonyme kilder. Alle er så redde for å ikke være på den «riktige» siden, for å miste jobbene sine eller bli kansellert. Folk er redde her, og de er litt feige, avslutter hun.