Gå til sidens hovedinnhold

Norske Mona viste palestinsk flagg på Eurovision-scenen - sier hun ble avhørt i 1,5 time

Den norske danseren Mona Berntsen (29) skal ha blitt holdt igjen og avhørt på flyplassen etter opptredenen med Madonna.

Madonnas opptreden under Eurovision-finalen lørdag kveld har fått mye oppmerksomhet. Under opptredenen hadde en danser et palestinsk flagg på ryggen, mens en annen hadde et israelsk flagg. Det var den norske danseren Mona Berntsen (29) som bar det palestinske flagget på ryggen skriver VG søndag formiddag.

Berntsen har lagt ut et innlegg på Instagram søndag der hun takker Madonna for at hun fikk anledning til å bære det palestinske flagget foran mange millioner seere.

Les også

Madonna-danser med palestinsk flagg er norsk

Avhørt på flyplassen

I innlegget kommer det også frem at hun i en og en halv time ble holdt igjen i avhør på flyplassen.

- Jeg måtte fortelle hele min livshistorie og grunnene til at jeg hadde reist til arabiske land gjennom livet, mine religiøse relasjoner, mine familieforhold, vise frem detaljert timeplan for mitt opphold og forklare nøyaktig hva jeg gjorde og hvor jeg var sist jeg var i Jerusalem for tre år siden. Alt! På vei ut av landet! Trolig fordi jeg bar et flagg som del av en opptreden som kommenterer en pågående konflikt, for å fremme fred, samhold og frihet. Jeg kan ikke en gang forestille meg overvåkningen og undertrykkelsen det palestinske folk må møte på daglig basis, skriver danseren på Instagram.

Det ble tidligere søndag kjent at Madonna har fått varsel for at en av danserne hennes bar et palestinsk flagg under Eurovision-showet. Også Island brukte palestinsk flagg under sin opptreden og risikerer straff.

– To av Madonnas dansere viste det israelske og palestinske flagget i et kort øyeblikk. Dette elementet i opptreden var ikke avklart med EBU på forhånd og var ikke en del av øvelsene på forhånd. Eurovision er et ikke-politisk arrangement, og det har Madonna blitt gjort oppmerksom på, skriver Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) i en epost til VG.

Menneskerettigheter

Tidligere i uka kommenterte Madonna sin kommende opptreden slik:

– Jeg vil aldri slutte å spille musikk for å tilpasse meg noen politisk dagsorden, og jeg vil heller ikke slutte å snakke om brudd på menneskerettighetene, uansett hvor i verden de skjer.

Det islandske bandet Hatari kom et kort øyeblikk på TV med skjerf som viser det palestinske flagget, men disse skal ha blitt fjernet.

Ifølge escorge.net skal styringsgruppa i EBU ta stilling til om Island straffes.

Les også

Uvedkommende kom seg inn på lukket Eurovision-område – medier frykter for sikkerheten

Keiino ikke overrasket

Tom Hugo Hermansen i norske Keiino mener markeringen ikke kom overraskende.

– Alle vet jo hva Hatari står for fra før, så folk skal ikke være så overrasket over at de ønsker den markeringen. Jeg synes det egentlig må være høyde for at folk gjør det, sier han til NTB.

– Vi står jo fullstendig bak den norske politikken. Jeg personlig støtter en tostatsløsning. Litt av målet vårt har vært å vise at et forhold som har vært betent før, som det har vært med samepolitikken i Norge, har bedret seg veldig på 30 år. Det er klart at konflikten her nede er mye mer kompleks. Men vi håper å vise at det går an ved samarbeid, fortsetter Hermansen.

Norges bidrag, Keiinos «Spirit in the Sky», har blant annet et tydelig budskap om aksept og toleranse, ifølge bandet.

Les også

Norge gjorde det bedre i finalen enn i semifinalen

Les også

Flere mener Norge er den virkelige vinneren og at seieren ble robbet fra oss

Les også

Femteplass i Eurovision: – Keiino er kommet for å bli

Kommentarer til denne saken