Torsdag formiddag ble klagene knyttet til NRK-podkasten til Sophie Elise Isachsen (28) og Fetisha WIlliams (29) diskutert i Kringkastingsrådet. Det er kommet omlag 4.300 klager på podkasten noe som gjør saken til Kringkastingsrådets nest mest innklagde sak.

De to influenserne har avsluttet kontrakten med NRK, men saken blir uansett tatt opp til behandling.

Les også: Bekrefter til Nettavisen: Dette er planen med podkasten fremover

– Rådet har fått rekordmange henvendelser fra publikum, og saken har vakt stort engasjement hos svært mange. Spørsmål om NRKs programprofil, og NRKs profil rettet mot unge særskilt, inngår selvsagt i rådets mandat. Jeg synes derfor det er naturlig at saken behandles, sa rådsleder Snorre Valen til Medier 24.

Følg med på diskusjonen her:


Innledningsvis sier fungerende underholdningsredaktør i NRK, Christina Rezk Resar at det har rast en debatt de siste ukene som har tatt mange vendinger. Hun forklarer videre årsaken til hvorfor NRK valgte å inngå et samarbeid med Isachsen og Williams.

– Det meste av det vi ser av influensere i sosiale medier handler om en «glossy» verden, men i podkasten fikk vi høre om opp-og nedturer. I NRK skal vi ha tilbud til alle aldersgrupper, og i debatten har det virket som NRKs eneste strategi har vært å nå ungt. Vi må være modige og teste nye programkonsepter, sier Rezk Resar.

Hun innrømmer at språkbruken i podkasten kan være noe annerledes enn det man vanligvis hører på NRKs plattformer. Hun understreker også at det er nulltoleranse i NRK for forherligelse av rusmidler på jobb eller i forbindelse med jobb.

– Innrømmer feil

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen tar ordet videre og forklarer hvilke vurderinger NRK har gjort siden bildet ble spredt i sosiale medier.

– Dette samarbeidet har vært kontroversielt helt siden vi startet det i september i for. Debatten har gått høylytt i flere uker, og jeg er glad for at vi nå kan få løfte blikket i dag, sier Fürst Hagen.

Fürst Hagen sier Isachsen provoserer mange og at det er mange som mener mye om henne. Videre sier hun at NRK står innenfor at de fortsatt den dag i dag mener at det er plass til influenseren i NRK og deres miks av innhold. Det understreker hun at de har gjort fra første stund.

Hvorfor NRK brukte så lang tid på å uttale seg om kritikken svarer hun følgende:

– Vi var opptatt av å ivareta de involverte og respektere Sophie Elises ønske om å ikke si noe. Vi kunne likevel sagt at vi har nullroleranse for rusmidler. Og la det være klart: NRK tar avstand fra all forherligelse av narkotika.

Hun tar også selvkritikk og sier NRK inngikk en avtale med en influenser som de ikke har gjort med andre profiler. Avtalen handlet om Sophie Elises kommersielle bindinger utenfor NRK.

– Vi gjorde en feil da vi inngikk en slik avtale, sier hun.

Hun forklarer videre at det i ettertid av samarbeidet har oppstått tvil i NRKs integritet, og at det ble rettet krass kritikk mot NRK og det ble nødvendig for dem å diskutere alle sidene av samarbeidet, inkludert kontrakten.

Til slutt sier hun at det ble tydelig at NRK ikke kunne fortsette samarbeidet.

– Vi kommer ikke til å inngå denne typen avtaler igjen, sier hun og legger til at hun er overrasket over hvor hard tonen i denne debatten har vært.

– Jeg vil minne om at det er enkeltmennesker som er involvert. Hvis vi ønsker en engasjert samfunnsdebatt, må vi evne å vise hensyn og respekt, selv om temaene er betente og omdiskuterte.

– Det må være skjerpings til NRK

Rådsmedlem Tove Karoline Knutsen forteller at hun forstår godt hvorfor NRK ønsket å signere de to influenserne med en slik følgerskare som når unge følgere.

Hun trekker likevel frem at det er voldsomt fokus på kropp og utseende, i tillegg til mye snakk om rus og alkohol.

– Det er voldsomt mye snakk om rus og alkohol, virkelig så det flyter hele tida, og jeg tenker at i det universet, kombinert med bildet som havnet i offentligheten, som er en reklame for rus, så blir hele innholdet i podkasten sånn at jeg forstår at det kommer mange reaksjoner, og at så mange unge reagerer.

Tidligere Bergens-ordfører og rådsmedlem Trude Drevland støtter Knutsen uttalelse. Hun skulle gjerne hørt kringkastingssjefen gjøre rede for dette på et tidligere stadium, og mener man da hadde man unngått mye.

– Det er ingen tvil om at det er en mangel på troverdighet hos folk i forhold til NRK, og den må NRK raskt rette opp, sier Drevland.

Drevland sier hun tar fullstending avstand fra mobbing, og innrømmer at hun skulle unngått å lese mye av innholdet i klagene. Hun syntes derimot det er bra at mange har uttrykt sin «forskrekkelse og forbannelse over sin kanal, NRK».

Hun mener NRK må være tydeligere med hvilke holdninger kanalen står for.

– Dette handler om engasjement for NRK, og skuffelse for at de ikke sto opp slik vi alltid forventer at de alltid skal gjøre. Det er ikke bra, og det koster dyrt.

– Det må være skjerpings til NRK i denne saken, avslutter hun, mens hun slår tydelig i bordet.

Mener NRK snakker med to stemmer

Rådsmedlem Stine Håheim har kun lyttet til et par episoder av podkasten, men forteller at hun av og til hører podkast-douen snakke om viktige teamer.

Hun mener også at Sophie Elise ikke bare er et menneske, men også en merkevare. Selv syntes hun personlig at det er en vanskelig diskusjon rundt det å være et forbilde, men mener NRK snakker med to stemmer i diskusjonen.

– De er opptatt av at hun ikke skal være et forbilde, men på den andre siden snakker man om henne som en påvirker som kan gi gode holdninger og føre til at unge mennesker ikke skal skamme seg eller gjøre dumme ting, sier hun.

Les også: Støtter NRK etter Sophie Elise-samarbeid: Medieekspert er uenig

Rådsmedlem Akhtar Chaudry sier at han selv har vært far til en tenåring og trekker frem en historie:

– På et tidspunkt var hun syk og skulle kjøres til legevakta, men hun ville sminke seg først. Det var i sentrum av livet. Det er det unge jenter står i. Hva slags bilder sender vi og hvilke forbilder setter vi foran dem? Dette bildet har blitt snakket mye om, men jeg tror det var toppen av alt som veltet lasset.

Kringkastingssjef Vibeke Fürst Haugen får ordet igjen mot slutten av rådsmøtet. Hun sier at NRK har lært av situasjonen og at NRK ikke kommer til å uttale seg om innholdet i Isachsen og Williams' avtale med kanalen.