– Vi ser ikke for oss at Russland kan delta i årets Eurovision Song Contest, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen, til NRK fredag.

Videre forteller kringkastingssjefen at NRK har gitt et tydelig råd til EBU om at Russland ikke kan delta i årets musikkonkurranse som følge av Putins invasjon av Ukraina.

Les også: Russland får delta i Eurovision

– Samtidig er dette en medlemsorganisasjon som trenger noe tid til å forankre en beslutning. Vi har full tillit til at EBU vil komme frem til en riktig avgjørelse, sier kringkastingssjefen.

Reaksjoner fra flere land

EBU, eller Den europeiske kringkastingsunion, bekreftet torsdag at Russland fortsatt er velkommen til musikkonkurransen - som går av stabelen i mai.

– Konkurransens formål er å forene nasjoner og feire mangfold gjennom musikk. Både Russland og Ukraina er fra før invitert, og per nå planlegger vi å ønske begge land velkommen i mai, skrev de i en e-post til SVT.

Både SVT og Danmarks Radio reagerte kraftig torsdag. Administrerende direktør i SVT, Hanna Stjärne, sa følgende til egen kanal:

– EBU må tenke seg om. Jeg sympatiserer med grunntanken rundt Eurovision som et ikke-politisk arrangement. Men situasjonen i Europa er ekstremt alvorlig, med Russlands invasjon av Ukraina. Det går over alle grenser. Vi oppfordrer EBU til å ombestemme seg, og kommer til å følge utviklingen nøye.

Programdirektør i NRKs underholdningsavdeling, Charlo Halvorsen, sa på sin side til VG at NRK stilte seg avventende til situasjonen.

– Vi har foreløpig ikke tatt noen avgjørelse om hvordan vi skal forholde oss til dette. Men vil naturligvis holde tett kontakt med EBU og eventuelt komme med våre innspill når vi har fått diskutert dette internt, skrev han i en e-post til avisen.

Les også: Sean Penn har reist til Ukraina for å lage dokumentarfilm

Nå har altså NRK snudd, og ønsker ikke lenger at Russland skal få delta i konkurransen.

Ukraina ba om utestengelse

Det var den ukrainske kringkasteren The Public Broadcasting Company of Ukraine, som torsdag ba Eurovision-arrangørene om å suspendere Russlands medlemskap og utestenge dem fra årets konkurranse, melder Evening Standard.

Dette fordi de hevder Russiske kringkastere har vært «et talerør for Kreml og et sentralt verktøy for politisk propeganda» og har deltatt i «systematisk spredning av desinformasjon» mot Ukraina.

Eurovision-arrangørene ønsker derimot å ønske begge landene velkommen, men forsikrer om at de fortløpende vil overvåke situasjonen nøye.