Etter at den avdøde popstjernen er blitt beskyldt for seksuelle overgrep i en ny dokumentar, hadde NRK bestemt seg for ikke å spille Michael Jacksons musikk.

NRKs beslutning kom etter dokumentarfilmen «Leaving Neverland» om Jackson fra amerikanske HBO. Der anklages han for å ha begått grove overgrep mot to gutter da de var sju og ti år gamle.

Dokumentaren ble vist i USA 3. og 4. mars. NRK bestemte seg søndag for at dokumentaren skal vises søndag 10. mars. Også britiske BBC Radio 2 har bestemt seg for å fjerne Michael Jacksons musikk fra spillelistene.

Ifølge NRK var det er spillelistene på radiokanalene P1, P13 og P1+ som skulle bli berørt. På TV er det ingen planer om å sende musikk av Jackson de nærmeste ukene.

– Det ble tatt en beslutning i går om å tone ned bruken av Michael Jacksons musikk når NRK neste søndag sender den kontroversielle dokumentaren. Beslutningen er basert på gode intensjoner, men i ettertid ser vi at den blir feil, jeg har derfor gjort om på den, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen til NRK.

– Beslutningen skaper et inntrykk av at vi tar stilling til Michael Jacksons skyld, noe vi ikke gjør. NRK må skille kunsten fra kunstneren. Dessuten gir beslutningen et inntrykk av at vi boikotter Michael Jacksons musikk. Det gjør vi ikke, sier kringkastingssjefen.

– Brudd på avtale

HBO-dokumentaren er flere ganger blitt forsøkt stanset av den avdøde popstjernens familie. Filmskaper Dan Reed, Channel 4 og HBO er beskyldt for ikke å ha latt familien komme til orde, men protestene har ikke ført fram.

I et søksmål som er tatt ut, heter det at HBO bryter en kontrakt fra 1992 der TV-kanalen fikk rettigheter til å vise en av Jacksons konserter. I kontrakten står det at HBO får vise « Michael Jackson in Concert in Bucharest: The Dangerous Tour», og at HBO ikke skal uttale seg nedsettende om Jackson på noe tidspunkt i framtiden.

– Det er vanskelig å forestille seg et mer direkte brudd på klausulen om ikke-nedsettende omtale, heter det i søksmålet hvor det antydes et krav om erstatning på over 100 millioner dollar.

– Vil vise hensyn

NRKs musikksjef Knut Henrik Ytre-Arne sa mandag at det var flere årsaker til at NRK hadde fattet beslutningen om å stanse spillingen av Jacksons musikk de neste to ukene.

– NRK har gjort dette for å vise hensyn til folks følelser, sa Ytre-Arne.