Det er sjeldent at kjendis-rettssaker får så mye oppmerksomhet som Johnny Depps (58) pågående søksmål mot ekskona Amber Heard (36).

I over fem uker har eksparet møttes i retten i Virginia etter at Depp saksøkte Heard for ærekrenkelser. Denne uken ble det kjent at rettssaken utvides med nok en uke.

Les også: Avføring, avkuttet finger og rusproblemer: Deler nye detaljer fra det turbulente forholdet

Folk har fulgt rettssaken med argusøyne, og det har til tider kokt i sosiale medier med klipp og memes fra rettssaken. Og nå viser undersøkelser at amerikanere er mer interessert i kjendis-kranglingen fremfor alt annet

Generer mer engasjement enn noe annet tema

For selv om amerikanerne sliter med høy inflasjon, den fortsatt pågående koronapandemien og abortkamp, er det saken mellom Depp og Heard som fanger oppmerksomheten i landet. Det viser en rapport, gjengitt av New York Post.

Ifølge avisen viser ny data fra medieovervåkingsplattformen NewsWhip, at ærekrenkelsesrettssaken generer mer engasjement i sosiale medier enn noe annet tema i USA for tiden.

Les også: Reality-TV med Depp og Heard: Festlig underholdning eller tragedie fra virkeligheten?

Datafirmaet hevder at det pågående dramaet i tinghuset i Virginia har oppnådd et gjennomsnitt på 508 sosiale medier-interaksjoner. Det vil si antall likerklikk, kommentarer og delinger for hver publisert artikkel den siste måneden.

Det er nesten fem ganger så mye engasjement som artikler om abort (141 sosiale medier-interaksjoner), og nesten ti ganger så mye engasjement som artikler om Covid-19 (44 sosiale medier-interaksjoner).

Les også: Hackere brukte Google til bæsje-spøk mot Amber Heard

Flere videoer av Depp som blir tatt i mot utenfor rettslokalene har gått viralt, og videosnutter fra rettssaken har mange millioner avspillinger på TikTok.

Les også: Fansen går amok: Bruker tusenvis av kroner for å få en bit av Depp

Flere grunner

Magnus Hoem Iversen er norsk medieviter og forfatter bak boken «Sosiale medier». Han sier det er to grunner til at rettssaken får så mye oppmerksomhet i USA.

– Det handler først og fremst om et klassisk kjendisdrama som litt på grunn av sakens mediedekning og sakens karakter blir et «larger than life»-drama, sier han til Nettavisen.

– Folk liker å lese om kjendiser og folk liker å lese om dramatiske hendelser, og rettssaker. Det har alltid vært godt nyhetsstoff.

Ifølge Iversen vekker rettssaker interesse hos så mange fordi man har muligheten til å følge tett på, og være med å gjette hvem av de to som snakker sant og diskutere og spekulere seg i mellom.

Videre forteller han at rettssaken blir bredt diskutert blant store fan-fellesskap, der de dissekerer alt opp og ned i mente - noe som bidrar til mye engasjement.

Viktige diskusjoner

Iversen mener rettssaken topper listen fordi krigen i Ukraina først og fremst er en utenriksnyhet, og fordi koronapandemien er kommet til et metningspunkt.

– Det er også kanskje lettere å ha en mening om rettssaken mellom Johnny Depp og Amber Heard, enn det er å ha en mening om krigen i Ukraina eller en bastant mening om abort, forklarer han.

Les også: Sophie Elise får gjennomgå etter denne detaljen på 17. mai. Dette svarer hun

Han peker også på at det er flere dimensjoner ved saken, enn kun et kjendisdrama. Den handler også om hvordan samfunnet tar i mot og behandler mennesker som kan ha vært utsatt for vold i hjemmet.

– Selv om det er godt sladderstoff så vil jeg ikke si at det bare er overfladisk og tullete. Det oppstår åpenbart viktige diskusjoner som det tematiseres i sosiale medier, sier han og legger til:

– Alt fra lettbente «hvem tror du lyver» til «jeg syntes ikke måten vi som samfunn møter de som er utsatt for vold i hjemmet» på er god.

Romantisk helt

En av de mange snakkisene fra rettssalen de siste dagene er forholdet mellom Johnny Depp og en av advokatene hans, Camille Vasquez (37). Flere antyder nemlig at de to skal ha mer enn bare et profesjonelt forhold.

Den siste tiden har flere videoer av Depps og Vasquezs tilsynelatende flørtende kroppsspråk gått som en farsott i sosiale medier. På Tiktok har det nærmest vært umulig å unngå og få et glimt av de to.

Emneknaggen #CamilleVasquez har i skrivende stund blitt sett mer enn 800 millioner ganger.

I retten har hun sittet tett inntil klienten sin, noe som har fått flere av fansen til å spekulere i en mulig romanse mellom de to.

Ifølge Daily Mail, som har fått kroppsspråk-ekspert Judi James til å analysere kjemien mellom de to, forteller at det sannsynligvis er et forsøk på å få Depp til å fremstå mykere og mer sympatisk - nesten som en «romantisk helt».

– Det ser ut som de flørter, men det er sannsynligvis poenget. Hvis et bilde sier mer enn tusen ord, så ser disse «ordene» ut som de er tatt rett ut fra Mills & Boon (forlag som produserer romantiske utgivelser, red. anm.), sier hun til avisen.

Videre hevder James at Vasquezs oppførsel i retten påvirker Depps lojale fans til å tro at «hvis denne smarte, vakre kvinnen tror han er OK, så er han kanskje det», forklarer hun.

Svarer på romanseryktene

Med det sagt så tok kjendisnettstedet TMZ på seg oppgaven i går kveld, og spurte advokaten rett ut om romansen med klienten sin.

– Folket vil vite, dater du Johnny Depp? Det er overalt på internett. Kan du bekrefte dette, ja eller nei?, spurte TMZ-fotografen.

Les også: Derfor forsvant han fra norske TV-skjermer

Vasquez svarte da ved å le, skyve håret til side og vinket til fansen som oppholdt seg utenfor rettslokalene.