Overvekt eller fedme linkes til 12 ulike typer kreft, viser en ny rapport fra World Cancer Research Fund (WCRF).

Funnene ble lagt frem 25. mai, og er den tredje rapporten i WCRFs prosjekt som går ut på å informere og spre kunnskap om hvilke livsstilsvaner som kan være relatert til kreft. Rapporten er omtalt av blant annet The Guardian, TIME og Dagens Medisin.

Fra syv til tolv

I 2008 år siden kunne WCRF vise til link mellom fedme og syv ulike krefttyper. Nå, ti år senere, mener de altså at fedme eller overvekt er årsak til 12 ulike krefttyper: Kreft i munn og svelg, spiserørskreft, magesekkreft, bukspyttkjertelkreft, galleblærekreft, leverkreft, tarmkreft, brystkreft, eggstokkreft, livmorkreft, prostatakreft og nyrekreft.

LES OGSÅ: Unik norsk studie viser at kostholdsendringer påvirker kreftrisiko

Ifølge rapporten kan 40 prosent av alle krefttyper forebygges, blant annet ved riktig kosthold og fysisk aktivitet.

- Vi vet at rundt 40 prosent av alle krefttilfeller kan forebygges og at det å spise sunt, være aktiv hver dag og holde en sunn vekt er det viktigste for å begrense risikoen for kreft - etter det å ikke røyke, uttaler en talsperson for WCRF.

Inger Thune ved Kreftsenteret ved Oslo universitetssykeshus sier at rapporten er basert på studier som inkluderer 17 kreftformer. Totalt 51 millioner mennesker har vært involvert i studien, hvorav 3,5 millioner av dem har fått en kreftdiagnose.

– Det nye i denne rapporten er at den viser at både overvekt og fedme er risikofaktorer som har bidratt til kreftepidemien vi ser. 1 av 3 får kreft i Norge, sier Thune, som har bidratt til rapporten, til Dagens Medisin.

10 tips for å begrense risikoen

I forbindelse med rapporten har WCRF lagd en liste med 10 punkter som går på hvordan man kan forebygge kreft.

Fordi fedme eller overvekt er årsak til så mange ulike krefttyper, går mange av rådene på å holde en sunn vekt, være fysisk aktiv og spise ren, sunn mat.

LES OGSÅ: Føflekkreft: Dette er føflekkene du bør være obs på

Blant annet anbefaler forskerne å spise fullkorn, kostfiber og melkeprodukter, mens man bør begrense inntaket av rødt og bearbeidet kjøtt. Ifølge rapporten bør man spise maks tre porsjoner ukentlig av rent, rødt kjøtt, og «så lite som mulig, hvis noe» bearbeidet kjøtt.

I tillegg anbefales det å begrense inntaket av sukkerholdig drikke, mye fordi det kan føre til overvekt.

Alkohol øker kreftrisikoen

Rapporten konkluderer også med at alkohol er med på å øke risikoen for å få kreft.

Drikker du opp til to enheter per dag, øker du risikoen for nyrekreft. Drikker du to eller flere enheter per dag, øker du risikoen for tarmkreft. Drikker du tre eller flere enheter per dag, øker du risikoen for mage- og leverkreft.

I tillegg anbefales det, ikke overraskende, å holde seg unna tobakk.