Sommeren nærmer seg slutten, og mens mange kan tillate seg en litt rolig start på jobb etter ferien, er det helt motsatt for de ansatte ved Sex og samfunn-klinikken i Oslo.

På Sex og samfunn kan nemlig alle unge under 25 år, teste seg gratis for kjønnssykdommer. Og august måned, er det man må kunne kalle høysesong.

- Ja, nå er sommerferien over og det er semesterstart, så da blir det travelt her. I 2018, hadde vi ny rekord i antall klamydiatester på en måned - da bikket vi 2000. Sånn som det ser ut per nå, ser det ut til at vi tar ny rekord, sier Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn til Nettavisen, og understreker:

- Det synes vi er kjempebra! Det viser at de unge tar ansvar og sjekker seg.

Nå testes alle også for en helt ny klamydiavariant som legene kaller «finsk klamydia». Dette skjer etter bakterien, kalt F-nvCT, ble påvist i Finland i mars, deretter Sverige - og nå også i Norge, opplyser Folkehelseinstituttet.

- Denne bakterien er nesten 100 prosent lik den andre klamydiabakterien vi kjenner til. Den gir nøyaktig de samme symptomene og behandles på samme måte, med antibitikakur, sier Johansen.

Kalles inn til ny test

Den nye bakterien er altså ikke farligere enn den «vanlige» klamydiabakterien. Men fordi den først ble påvist i Norge i juli, er det ikke alle tester som har plukket den opp.

Det vil si at enkelte pasienter kan ha fått falsk negativ klamydiaprøve i løpet av 2019.

LES OGSÅ: Legevaktsjef er bekymret for ungdom: - Sex har blitt underholdning

Pasienter som kan ha fått feilaktig prøvesvar, får nå tilbud om ny test. Det er imidlertid ikke snakk om veldig mange pasienter.

- For eksempel hos Sex og samfunn, har vi fått vite at det er 122 pasienter i løpet av 2019 som kan ha fått galt svar. Disse pasientene har vi ringt til eller sendt brev til, så de er innkalt til ny prøve.

- Hvis du ikke har hørt noe fra oss så kan du stole på at du ikke har fått denne klamydiavarienten, understreker Johansen.

Alle tester fanger den opp nå

Nordmenn ligger i den såkalte «klamydia-toppen». Rundt én av 20 seksuelt aktive unge under 25 år, har nemlig klamydia til enhver tid, ifølge Folkehelseinstituttet.

Selv om flere tester seg, er forekomsten av klamydia relativt stabil. Rundt 10 prosent av de som tester seg, har positiv prøve.

Norske helsemyndigheter sørget for at alle laboratorier som tester for kjønnssykdommer, nå har tester som fanger opp den nye bakterien.

Klamydiabakterien ble oppdaget som følge av en kvalitetskontroll ved et laboratorium i Finland. Det ble avslørt en endring i genet, og det viste seg at i under én prosent av klamydiaprøvene ble prøvesvaret tolket negativt når det kunne være positivt.

– Etter at vi startet med kontrolltesting har vi stadfestet at varianten finnes i Norge. Vi vet enda ikke hvor mange tilfeller det er snakk om, men det er snakk om en svært liten andel av de testede på disse laboratoriene, trolig under en prosent, sier Hilde Kløvstad, avdelingsdirektør på avdeling for tuberkulose, blod og seksuell smitte ved Folkehelseinstituttet, til Dagens Medisin.