I en meningsmåling gjort av InFact for Nettavisen denne uken, sier over 58 prosent av de som svarer, at tilliten til kongefamilien ikke er påvirket av den siste tidens medieoppslag.
Meningsmålingen ble sendt ut i kjølvannet av siste ukens storm rundt Slottets rolle i forbindelse med det mye omtalte bilde som Sophie Elise Isachsen (28) delte av sin venninne, Nora Haukland (26), på Instagram.
Nora Haukland er kjæresten til kronprinsesse Mette-Marits sønn, Marius Borg Høiby (26), og den siste uken har det blant annet versert rykter om at kongehuset skal ha forsøkt å skåne Haukland for negativ omtale ved å sende ut meldinger til folk om å slette bildet som senere ble delt videre på andre kontoer i sosiale medier. Disse meldingene var derimot falske.
Les også: Kongehuset avkrefter rykteflom: – Er åpenbart falskt
Spørsmålene som ble stilt i undersøkelsen gikk blant annet på tilliten til kongehuset, og påvirkningen av personer utenfra tilknyttet kongefamilien. Undersøkelsen er besvart av 1041 personer rundt om i landet. Alle over 18 år.
Det ble også stilt spørsmål om kongehusets åpenhet rundt vurderingene som er blitt gjort den siste tiden – og svarene er påfallende: Flesteparten synes ikke at kongehuset trenger å være mer åpne i sine vurderinger rundt kritikk som har kommet den siste tiden.
– Ikke overraskende, mener kongehuseksperter Nettavisen har snakket med.
Handler ikke om et «viktig» familiemedlem
Kongehusekspert og historiker Trond Norén Isaksen (41) er ikke overrasket over at kongehuset scorer høyt i denne meningsmålingen, til tross for stormen som har versert den siste uken. Årsaken er ifølge Isaksen at Haukland ikke er «et viktig nok» familiemedlem til at en storm rundt henne vil påvirke monarkiet på noe vis.
Dette er spørsmålene som ble stilt i undersøkelsen
Utfører: InFact AS
Populasjon: Norge, innbyggere +18 år
Antall intervjuer: 1 041
Vekting: Kjønn, alder, bosted
Feilmargin: Maksimalt +/- 3,0 %-poeng gjelder totalutvalget
Metode: InFact automatiske telefonintervjuer
Periode: 21. februar 2023
Ifølge Isaksen er monarkiet svært personavhengig, og han mener at det i dag er personene i kongefamilien monarkiet står og faller på.
– Folk flest mener nødvendigvis ikke at monarki er den beste måten å velge et statsoverhode på, men folk støtter monarkiet så lenge det fungerer og ikke utgjør noe problem for demokratiet i praksis. Men det kommer jo veldig an på hvordan medlemmene av kongefamilien oppfører seg. Hvis man får en monark som er fullstendig uegnet til å være konge eller dronning, eller at kongefamilien oppfører seg på en måte som folk synes er fullstendig uakseptabelt, så vil det være den største faren for oppslutningen blant folket, sier Isaksen.
I dette tilfelle har kritikken imidlertid rast mot en person som, ifølge Isaksen, ikke er tilknyttet kongefamilien i stor nok grad til at det utgjør noen fare for monarkiet.
– Nora Haukland er det ingen som vet hvem er, i hvert fall ikke blant folk over 30 år. De som vet hvem hun er, følger henne av andre grunner enn kongehuset og assosierer dermed ikke henne med Slottet uansett. Dessuten har de færreste fått med seg at det er Nora Haukland som er avbildet på bildet til Sophie Elise fordi hun i stor grad ble anonymisert. Spesielt da stormen var på sitt mest intense. Derfor blir hun trolig ikke koblet eller forbundet med kongehuset, og påvirker derfor ikke folks syn på kongehuset, sier Isaken.
Les også: Sophie Elise bryter tausheten: Derfor delte hun bildet
Hadde det derimot vært Ingrid Alexandra som hadde vært avbildet på bildet sammen med Isachsen, hadde situasjonen vært en helt annen.
– Fordi hun har en mye større og tydeligere rolle i kongefamilien. Hun er Norges kommende dronning og en sentral del av kongefamilien. Nora Haukland har en veldig perifer rolle og er ikke medlem av kongefamilien, forklarer Isaken videre.
Kong Harald «redder» monarkiet
Situasjonen rundt Durek Verrett mener imidlertid Isaksen blir annerledes, fordi rollen til Verrett er mer sentral i kongefamilien, enn det Nora Haukland er.
Durek Verrett er forlovet med prinsesse Märtha Louise, og har gjennom de siste årene skapt flere stormer rundt kongehuset.
– Men så handler det også om at han og prinsesse Märtha Louise i stor grad har brukt hennes kongelige posisjon og tittel. Og det har ikke Nora Haukland gjort. Durek Verrett har vært opptatt av å nevne sin rolle i kongefamilien i mange sammenhenger, mens Haukland har holdt en større avstand. Hun har også en naturlig større avstand til kongefamilien fordi hun er sammen Marius Borg Høiby, som ikke er kongelig, sier Isaksen
Til tross for stormer Durek har skapt rundt kongehuset, står likevel kongehuset sterkt.
Les også: Tar selvkritikk i Sophie Elise-saken: – Krevende for NRKs omdømme
– Mye av grunnen til at monarkiet står så sterkt handler jo om kong Harald. «Alle» liker kong Harald. Han er veldig vanskelig å mislike som person, og en mann med god rolleforståelse. Han har jo fått kritikk for at han kanskje burde være litt tøffere når det gjelder dette med Märtha Louise. At han kanskje burde satt ned foten litt tidligere og hardere. Så han er jo ikke hevet over enhver kritikk, men generelt er kongen en fyr som folk liker veldig godt, sier Isaksen og mener monarkiet drar mye nytte av at kong Harald er som han er.
– Er det takket være kong Harald at folk har tillit til monarkiet selv om det stormer litt rundt dem?
– Ja, det er jo det. Det er så klart noen ting han kunne gjort annerledes. Han har jo også gjort noen ting han har fått kritikk for, men han har jo vært en veldig bra konge. Og det er så godt som «alle» enige om. At han er så godt likt har helt åpenbart veldig stor betydning for at monarkiet står så sterkt i Norge. Hadde han vært en sur og tverr fyr, hadde det ikke falt i spesiell god jord i Norge. Kongens opptreden er en viktig grunn til at monarkiet har den oppslutningen som det har.
– Folk er dritt lei
Førsteamanuensis ved Høyskolen Kristiania, Carl-Erik Grimstad, mener imidlertid at mye av grunnen til at folk kanskje ikke er mer kritiske til kongehuset i den ferske meningsmålingen, er fordi folk ikke lenger bryr seg.
Grimstad er statsviter, tidligere stortingsrepresentant og tidligere sekretær for dronning Sonja. Han har også skrevet hovedfagsoppgave om monarkiets autoritet ved Universitetet i Oslo.
– Folk er dritt lei å diskutere uvesentligheter, tror jeg. Hva har dette med statsforvaltningen vår å gjøre? Hva har dette med kong Harald å gjøre? Hvor langt bak i rekken skal man gå av den utvidede kongefamilien å kreve svar? Må barnebarn og øvrige medlemmer svare til kongen? Og må kong Harald svare for sine barne barn? Det er ikke jeg sikker på, og det tror jeg ikke folket gidder å ta stilling til heller, sier Grimstad til Nettavisen.
Grimstad tror heller ikke at det er så mange som har fått med seg koblingen bildedebatten rundt Isachsen har til kongehuset, og tror at det også har mye å si for resultatet av undersøkelsen.
– Jeg tror ikke det er så mange som har fått med seg det. Pressen har jo vært veldig tilbakeholden med å identifisere Nora, og hva hun gjør har ingenting med kongehuset å gjøre uansett. Tilliten til kongehuset er så grunnfestet at folk ser at det må være en grense til hva han må svare for når det gjelder den utvidede kongefamilien, sier Grimstad.
Samtidig mener Grimstad at resultatet av undersøkelsen også kan vise at folk mener at kongehuset har lykkes med sin strategi med å skape avstand til konflikten.
– Hva er det kongen gjør riktig for at folket har den tilliten til han?
– Han slår ikke hånden av dem. Han kommenterer det bare ikke, og det mener jeg er helt riktig, sier Grimstad og fortsetter:
– Kongehusets kapital er at institusjonen virker samlende for folk. Den dagen kongen opptrer på en måte som polariserer befolkningen, da er det slutt. Og det gjør verken han, kronprinsen eller kronprinsessen for den saks skyld. Den dagen de begynner å forsvare sine egne privileger, ta til ordet for at deres privileger må forsvares i større grad enn andres, da er det slutt. Vi har et kongehus som opptrer så godt de kan samlende, og fram til nå har de gjort alt riktig, sier Grimstad.