*Nettavisen* Livsstil.

Ny norsk grøsser ødelegger nattesøvnen

Lyst er en grøsser som sniker seg under huden din. Foto: (Another World Entertainment Norway AS)

Den norske grøsseren Lyst er klar for kinoene.

20.04.17 13:39

Lyst

Norge, 2017.

Regi: Severin Eskeland.

Med: Magdalena From Delis, Sondre Krogtoft Larsen, Damian Gallagher, Jimmi Salomonsen, Reinert Horneland, Torill B. Falk, Ståle Eskeland.

Aldersgrense: 18 år.

Klikk på bildet for å forstørre.

 

Severin Eskeland spillefilmdebuterte med den svært grøssende «Snarveien» i 2009. Nå er han tilbake med sin andre langfilm, og han viser igjen at han mestrer grøssersjangeren.

Fra første stund sniker «Lyst» seg under huden din og skaper uro i kroppen. Vi møter krimforfatter Lisa Rostorp, som etter et grusomt overgrep har isolert seg i leiligheten sin. Her fyller hun dagene med vin og tabletter og besøk av en psykiater.

En dag får Lisa en video som viser at noen filmet henne da hun ble angrepet. Flere videoer følger - men snart får hun problemer med å skille fantasi og virkelighet. Er noen ute etter henne? Eller foregår alt bare i hodet hennes?

Klikk på bildet for å forstørre.

Magdalena From Delis overbeviser som forvirret og desperat kvinne i Lyst. Foto: (Another World Entertainment Norway AS)

Eskeland unngår grøsserklisjeene og får oss til å hoppe i stolen flere ganger. Han klarer å holde på nerven i publikum fra start til slutt, og vi faller aldri ut av hans skremmende univers. Uroen forblir i kroppen lenge etter at filmen er slutt, noe som kjennetegner en god grøsser. Det er ikke uten grunn filmen har fått 18 års aldersgrense.

Vi kommer tett innpå Lisa og hennes utfordringer, selv om vi aldri blir helt klok på henne - noe som er positivt i denne sammenheng.

Magdalena From Delis er strålende i hovedrollen. Hun overbeviser stort både i scenene med full forvirring og desperasjon og i scenene som er mer dempet.

Scenene med psykiateren, glimrende spilt av Sondre Krogtoft Larsen, gir oss en liten pustepause mellom skrekkscenene, samtidig som vi ikke helt blir kvitt den ekle følelsen av at noe ikke stemmer. Samspillet mellom Delis og Larsen er svært godt, og psykiateren blir vår trygge havn i filmen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Sondre Krogtoft Larsen og Magdalena From Delis spiller svært godt i Lyst. Foto: (Another World Entertainment Norway AS)

Fordi alt i filmen foregår i en liten leilighet med gardiner teipet fast foran vinduet, føles det til tider nærmest klaustrofobisk. Dette gjør følelsen av ubehag enda sterkere, et godt virkemiddel fra Eskeland.

I siste halvdel tar det litt av, og publikum kunne med fordel fått noen flere svar. På den andre siden er dette noe som hører med i sjangeren. Men foretrekker du filmer som forteller alt, bør du nok velge en annen.

«Lyst» er en skummel og godt fortalt historie. Severin Eskeland klarer igjen å skremme publikum med en original film, og vi gleder oss allerede til neste gang!

Annonsebilag