NEW YORK/OSLO (Nettavisen): I en ny studie har forskerne fulgt hele 451,743 menn og kvinner fra 10 land i Europa over 16 år, Norge inkludert.

I studien, publisert i JAMA Internal Medicine, slås det fast at drikking av både sukkerholdig brus og de med kunstig søtningsstoffer kobles til økt dødsrisiko, melder Reuters.

- Når det gjelder sukkerholdig brus, bygger resultatet vårt opp under rådet om å erstatte brusen med sunnere alternativ, helst vann. Når det kommer til sukkerfri brus, må vi skaffe oss en bedre forståelse av mekanismene som kan ligge bak, og vår forskning vil forhåpentligvis stimulere videre forskning, sier studieforfatter Neil Murphy, forsker ved International Agency for Research on Cancer, til Reuters.

LES OGSÅ: Fedmeekspert med overraskende råd til to millioner overvektige nordmenn: - Ikke slank dere

Kan være tegn på generelt usunt kosthold

I undersøkelsen deltok personer fra både Storbritannia, Danmark, Frankrike, Tyskland, Hellas, Italia, Nederland, Norge, Spania og Sverige.

De ble fulgt i perioden fra 1992 til 2000 og både det de spiste og drakk ble forsket på. Deltakerne ble ekskludert om de rapporterte om kreft, hjertesykdommer, slag eller diabetes. Gjennomsnittsalderen var 50,8 år og 71,1 prosent av deltakerne var kvinner.

Etter å ha tatt hensyn til andre faktorer som kan øke dødsrisikoen, som overvekt og røyking, kom forskerne frem til at de som drakk mer enn to glass brus hver dag, hadde 17 prosent økt risiko for tidlig død sammenlignet med de som drakk ett eller færre glass i måneden.

Resultatet var det samme uavhengig av om deltakerne drakk sukkerfri eller sukkerholdig brus, og resultatene var like for begge kjønn.

Når det er sagt, er forskerne usikre på om det faktisk er brusinntaket som øker risikoen for død - spesielt når det kommer til sukkerfri brus.

- Resultatet betyr ikke at brus faktisk forårsaker tidlig død, for i slike studier er det andre faktorer som kan ligge bak koblingene til økt dødsrisiko. For eksempel kan det å ha et høyt brusinntak være et tegn på generelt usunt kosthold, sier Murphy.

- Ikke farlig

Amelia Lake, professor i folkehelse ved Teesside University i England, synes funnene er interessante og håper resultatet blir utgangspunkt for videre forskning - spesielt når det kommer til koblingen mellom sukkerfri brus og økt dødelighet.

- Det er et område vi trenger mer forskning på, slik at vi kan komme med en klar og tydelig melding, sier Lake til The Guardian.

Overlege Jøran Hjelmesæth har tidligere uttalt til Nettavisen at han føler seg helt trygg på at sukkerfri brus er helt ufarlig - så lenge man ikke overdriver inntaket.

- Jeg er hundre prosent trygg på at de kunstige søtningsstoffene du finner i lettbrus ikke har noen som helst helsefare, så lenge man ikke drikker mer enn fire-fem liter lettbrus om dagen - og det er det svært få som gjør, uttalte Hjelmesæth til Nettavisen våren 2018.

Anbefalt inntak av aspartam er nemlig satt til 0-40 mg/kg kroppsvekt/dag, noe som tilsvarer mellom fire og fem liter lettbrus.

- At lettbrus er farlig, er en myte. Jeg skjønner ikke hvem som har en interesse i å bringe frem disse bytene, men det er irrasjonelt.