Alle som røyker og snuser kan vel kjenne seg igjen i suget etter å ta seg en røyk eller stappe litt snus under overleppa. Samtidig vet du innerst inne at det ikke er bra for deg - for det har du fått innprentet gjennom saker i media i flere år.

- Det er stor forskjell på svensk snus som vi bruker i Norge, og annen røykfri tobakk, melder forskning.no.

De refererer til en ny samlestudie basert på 25 studier fra Europa og Nord-Amerika, hvor det er forsket på ulike varianter av røykfri tobakk. Samlestudien avkrefter at dem som bruker svensk snus har økt risiko for hjerte- og karsykdommer eller slag.

Norske helsemyndigheter har nemlig advart mot å snuse, basert på antakelser om at det kan gi flere helseskadelige problemer. Men for mange røykere er det lettere å venne seg av avhengigheten om de går over til snus, og da reduserer de også risikoen for lungekreft.

LES OGSÅ: Flere snuser og færre røyker

Bekrefter tidligere studier

Nå viser det seg altså at svensk snus ikke gir så store helseskadelige effekter som tidligere antatt, skal vi tro forskerne. Studien er publisert i Open Heart, som utgis av foreningen for britiske hjerteleger.

– Det er gledelig at denne meta-analysen ikke finner økt risiko for kardiovaskulær sykdom ved bruk av svensk snus, sier overlege Eli Heggen ved Oslo Universitetssykehus til forskning.no.

LES OGSÅ: E-sigaretter kan gi økt risiko for slag og hjerteinfarkt

Røykfri tobakk i USA har derimot vist å ha en liten, økt risiko for hjerneslag og hjertesykdom, noe hun forklarer med at svenskene har strengere regler for blant annet hvor mye nikotin snus kan inneholde.

Heggen forteller at samlestudien bekrefter tidligere studier om risikoer knyttet til snusbruk, men påpeker at den ikke kan si noe sikkert om årsakssammenheng fordi analysen kun er basert på observasjonsstudier.

Økt risiko for kreft

Til tross for at den nye forskningen viser at du ikke har større risiko for å få hjerte- og karsykdommer om du bruker svensk snus, er snus likevel ikke bra for helsen din, ifølge Helsenorge.no:

«Snus inneholder kreftfremkallende stoffer. Verdens helseorganisasjon (WHO) har klassifisert den snusen vi bruker i Norge (såkalt svensk snus) som kreftfremkallende, med økt risiko for kreft i bukspyttkjertel, spiserør og munnhule.»

Svenske forskere ved Karolinska institutet i Stockholm avviste i 2017 at snus øker risikoen for bukspyttkjertelkreft, ifølge forskning.no.

Helsenorge.no opplyser også på sine nettsider at risikoen for å få kreft ved å bruke snus er mye diskutert, og at det er sjeldne kreftformer som WHO knytter til snusbruk.