- Lav fettprosent er egentlig nok. Lite kroppsfett. For da vises musklene.

Anders Lillosæter (21) nøler ikke når han får spørsmål om hvordan den typiske drømmekroppen for unge gutter ser ut.

Selv brukte han store deler av tenårene på å forsøke og oppnå akkurat denne kroppen. Til slutt tok det over hele livet hans, og hverdagen ble styrt av tvangstanker og strenge rutiner for mat og trening. Som 18-åring deltok han i NRK-serien «Jeg mot meg», hvor han åpent fortalte om at han slet med spiseforstyrrelser, tvangstanker, angst og depresjon.

I et intervju med Nettavisen i 2016, var Anders åpen om hvordan han lenge hadde det:

- Jeg ble besatt av trening og mat. Jeg måtte trene til spesielle tider, gjerne flere ganger om dagen og kun spise en viss type mat. Jeg kunne ikke bryte disse reglene, det var som om jeg hadde en djevelstemme i hodet mitt. Den stemmen styrte livet mitt, den var der hele tiden, sa Anders som 18-åring.

Guttene sliter

Det er mange unge gutter og menn som har det som Anders, sier forsker Trine Tetlie Eik-Nes, førsteamanuensis ved Institutt for nevromedisin og bevegelsesvitenskap ved NTNU, til Nettavisen.

Sammen med et amerikansk forskerteam ved Harvard University, har Eik-Nes sett nærmere på unge menn og deres forhold til kropp og muskler. Totalt 2.460 menn i alderen 18-32 år har deltatt i studien, og forskerne er overrasket over hvor sterk sammenhengen er mellom psykiske helseproblemer og såkalt «overopptatthet» av å bygge muskler.

Unge menn som er overopptatt av å bygge muskler, har, ifølge studien, vesentlig større risiko for depresjon, slanking uten sammenheng med overvekt og høyt alkoholinntak. I tillegg har de fire ganger så høy sannsynlighet for å ty til produkt for å bygge muskler (både legale og illegale). En stor andel (22%) rapporterte bruk av produkt for å bygge muskler det siste året.

- I mange år har vi tenkt at jenter er hardere rammet av kroppspress enn gutter, men nå ser vi også at guttene sliter. Studien viser at de som er overopptatt av kropp og muskelbygging, egentlig sliter med andre ting. Psykiske problemer kommer til uttrykk via kampen for muskler og lite kroppsfett, men de blir aldri fornøyde med kroppen sin, uansett hvor muskuløse de blir, fordi det er hvordan de har det med seg selv som tenkes å være det egentlige problemet, sier Eik-Nes.

Studien baserer seg på svar fra unge menn bosatt over hele USA. Eik-Nes mener imidlertid at resultatet i stor grad kan overføres til Norge, da vi har mange av de samme forbildene som amerikanerne og blir påvirket av de samme psykososiale forholdene. Studien ble først omtalt av Gemini.

Medisinerte seg med trening

Anders kjenner seg igjen i beskrivelsen.

- For min del var treningen og den strenge dietten et forsøk på å lindre smerter jeg hadde fra før av. Det var ikke treningen som ga meg angst og depresjon. Jeg hadde det fra før av, og så ble treningen noe jeg brukte for å forsøke og dempe det vonde, forteller Anders.

Anders fikk psykologhjelp, og tok tak i de underliggende problemene. Det tok tid, men djevelstemmen i hodet hans, forsvant sakte, men sikkert.

I dag er Anders blitt 21 år. Han studerer, står på ski og har det bra.

Han tror imidlertid at mange unge menn sliter med kroppspress på samme måte som jenter gjør, og mener Instagram bidrar negativt.

- På Instagram får du opp så mye reklame om alt fra treningsprogram til utstyr og kosttilskudd. I tillegg er det en plattform hvor menn som ser veldig bra ut, skaper seg store følgerskarer og blir idealer unge gutter ser opp til.

21-åringen mener man må skille mellom de som trener og spiser sunt for å se bra ut, men ellers har en god psykisk helse, og de som bruker treningen som en måte å lindre smerten de har inni seg på - slik han gjorde.

- Hvis du overtrener for å medisinere deg mot for eksempel angst og depresjon, da må du få hjelp til å finne problemene som ligger i bunn. Men det tror jeg du merker selv, du vet innerst inne hvorvidt du har et problematisk forhold til trening og mat eller ikke.

Uoppnåelige ideal

I studien kommer det frem at mange unge menn får dårlig samvittighet hvis de ikke spiser eller trener som de har planlagt.

For akkurat som jenters kroppsideal om å være tynne og veltrente, med smal midje og stor rumpe, er uoppnåelig for svært mange unge jenter, er situasjonen den samme for gutta:

For de aller fleste er idealet om å være veltrent og muskuløs, med bred brystkasse og synlige muskler over hele kroppen, tilnærmet uoppnåelig.

Men mange forsøker likevel. Studien viser at en av tre unge menn har vært på slankekur det siste året, men slankingen er uavhengig av vekt, altså er det langt fra alle de som slanker seg som faktisk trenger å gå ned i vekt.

- Kroppsidealene våre er generelt uoppnåelige. Vi ser at de guttene som enten er overvektige eller tynne og hengslete som barn, har økt risiko for å utvikle kroppsforstyrrelser. Disse guttene passer ikke inn i det stereotypiske kroppsidealet. De som er veldig tynne blir kanskje kalt «spjælinger» og får beskjed om å spise mer for å bli stor og sterk. Ingen gutter vil bli sett på som søte og tynne, sier Eik-Nes.

- Hvem trenger sixpack?

Forskeren håper studieresultatet kan føre til at vi tar et oppgjør med eget forhold til kropp, uansett alder og kjønn.

- Vi har glemt vanlig, sunn fornuft. Barn og ungdom trenger ikke å spise proteinbarer, det holder med vanlige brødskiver og normalt kosthold. Jeg snakker med unge gutter og spør dem hva de ønsker seg mest, og så er det mange som svarer «sixpack», sier Eik-Nes, og fortsetter:

- Hvem i verden er det egentlig som har behov for sixpack? Det er kosmetikk. Vi bruker altfor mye av livet vårt på å skulle se ut på en viss måte, i stedet for å være opptatt av hvordan vi har det, hvilke drømmer vi har og hvilken type mennesker vi ønsker å være.

Mange unge gutter sammenligner seg med idrettsutøvere som lever av å prestere på et høyt fysisk nivå, og som derfor har veltrente kropper som et resultat av det.

- Petter Northug har et annet utgangspunkt enn mannen i gata, det samme har Ronaldo. Det er veldig vanskelig for vanlige, unge menn å få en kropp som dem. Og når de ikke får det til på vanlig vis, blir de utrolig kreative i fremgangsmåten, sier Eik-Nes.

Quick-fix til drømmekroppen

NTNU-forskeren sikter med det til bruken av anabole steroider og andre preparater som enkelt fås kjøpt på nettet.

Studien viser nemlig at de som er overopptatt av å bygge muskler har fire ganger så høy sannsynlighet for å bruke anabole steroider og kosttilskudd, både legale og illegale.

Den trenden kan sykepleier Christine Wisløff bekrefte. Wisløff er prosjektleder for Steroideprosjektet og har spesialisert seg innen psykiske lidelser og rusmiddelavhengighet samt fysisk aktivitet som integrert del av behandling.

- Det finnes hovedsakelig to kategorier mennesker som benytter seg av anabole steroider: De som bruker det for å yte bedre innenfor en idrett, og her er det spesielt utbredt innenfor kroppsbyggermiljøene da de ikke har plikt til å dopingteste utøverne sine, og de som gjør det for å bygge muskler og modellere kroppen, sier Wisløff.

Gjennom Steroideprosjektet, som har som hovedmål å strukturere kunnskap og sørge for et godt behandlingstilbud for brukere av anabole steroider og deres pårørende, er Wisløff i kontakt med mange unge menn som tyr til anabole steroider eller andre preparater for å bygge drømmekroppen.

- Noen har underliggende psykiske problemer, som NTNU-studien viser, mens andre bare søker en «quick-fix» til drømmekroppen. De har kanskje sett andre med gode resultater eller ønsker å hevde seg på et vis, det varierer litt hva årsaken er, sier Wisløff.

Unge jenter i kø

Sykepleieren er helt enig med Eik-Nes i at enkelte unge gutter kan bli svært kreative i jakten på sixpack og definerte armer - og at det i mange tilfeller er direkte farlige preparater de ukritisk stapper i seg.

- De bruker insulin, fettforbrennende muskler, kosttilskudd og andre preparater med for eksempel veksthormoner i seg. Disse midlene er ikke lovlig i Norge med mindre du har en medisinsk diagnose som tilsier at du trenger det, men folk kjøper de på nett, sier Wisløff.

Sykepleieren føyer seg inn i rekken av fagpersonell som er bekymret over hvor viktig drømmekroppen er blitt for mange - og hvor langt enkelte er villig til å gå for å oppnå den.

- En kollega av meg holdt nylig et foredrag hvor advarte mot et preparat som er ekstremt fettforbrennende, men som kan gi alvorlige helsekonsekvenser. Etter foredraget sto en kø av unge jenter klare for å spørre hva preparatet het. De ville ha tak i det, selv om han advarte sterkt mot å bruke det.

Til tross for at mange ikke ser ut til å la seg skremme, understreker sykepleieren hvor farlig enkelte av disse preparatene er. Nylig døde en ung gutt i Danmark etter å ha sprøytet parafinolje i kroppen for å få større muskler.

- Mange av disse preparatene er farlig og kan gi alvorlige helsekonsekvenser. Det som står om disse preparatene på nett, er ofte usant og gir ikke mening hvis du sitter med litt medisinsk kunnskap. Man skal ikke innta medisinske preparater uten at du har et dokumentert behov og blir fulgt opp av lege.