Gå til sidens hovedinnhold

Ny studie: Dårlig søvn øker faren for åreforkalkning

Søvnforsking

Sover du mindre enn seks timer per natt eller våkner regelmessig, øker risikoen for avleiringer av kolesterol i hele kroppen.

- Dette er den første studien som viser at objektivt målt søvn er selvstendig assosiert med åreforkalkning gjennom kroppen, sier José Ordovás til CNN.

Han er ernæringsekspert ved Tufts University i Massachusetts, USA.

Les også: Varsko mot fettsyrer

Studien ble først publisert i tidsskriftet til American College of Cardiology, og undersøkte rundt 4000 personer med en gjennomsnittsalder på 46 år, som ikke hadde en historie med hjerte- og karsykdommer tidligere.

Gikk med måleinstrument i en uke

Hver person brukte et måleinstrument som målte lengden og søvnkvaliteten over en periode på sju dager. Søvnkvalitet ble definert etter hvor ofte de våknet, og hvor ofte de beveget seg under ulike søvnstadier.

Se tips for hvordan du kan sove på flyet:

Forsøkspersonene ble delt inn i fire grupper, basert på søvnlengde.

En gruppe sov mindre enn seks timer, en annen gruppe sov mellom seks og sju timer, gruppe nummer tre sov mellom sju til åtte timer, og den siste gruppen sov mer enn åtte timer.

Les også: Forsker: - Ikke start arbeidsdagen før klokken 10

Hver person tok også en CT-undersøkelse og en 3D-ultralyd av hjertet, både før og etter studiet.

Store forskjeller

Etter å ha luket ut tradisjonelle risikofaktorer for hjerte- og karsykdommer, fant forskerne ut at personene som sov mindre enn seks timer, hadde en 27 prosent større sannsynlighet for å ha åreforkalkning gjennom kroppen, enn de som sov sju eller åtte timer.

En annen tankevekker forskerne fant ut av, er at de som sov urolig, hadde en 34 prosent større sannsynlighet for å bygge opp plakk, enn de som sov godt hver kveld.

Derfor skriver forskerne i studiet at sunne søvnvaner er viktig for å redusere kardiovaskulære sykdommer, ifølge CNN.

Kommentarer til denne saken