Gå til sidens hovedinnhold

Ny studie overrasker forskerne: - Menn reagerer sterkere på smerte enn kvinner

Et minne om smerte forsterker smerten hos menn, men ikke kvinner, viser en fersk studie.

Forskere har kanskje funnet et vitenskapelig bevis på hvorfor noen mannlige fotballspillere ruller rundt på banen og vrir seg i smerte etter den minste berøring.

Kvinner, derimot, velger ofte å få et barn nummer to eller tre, selv om de egentlig vet hvor vondt det gjorde å føde det første barnet.

Les også: 13 av de verste smertene mennesker kan oppleve

Nå viser ny forskning at det faktisk gjør vondere for menn å bli påført smerte som de har opplevd tidligere, enn det gjør for kvinner.

Det er forskere fra McGill University som kommer med de oppsiktsvekkende nyhetene, presentert i tidsskriftet Current Biology, skriver DR.

- Høyst overraskende

Oppdagelsen fikk smerteforsker og forfatter Jeffrey Mogil til å få bakoversveis.

- Stort sett alle undersøkelser viser at det er kvinnelige smertesystemet er mest følsomt, så det er høyst overraskende at det er mannens smertesystem som går amok, sier han til DR Viden.

Blant annet var det en norsk studie fra 2017 som viste at menn har høyere smerteterskel enn det kvinner var, forteller samme nettsted.

Les også: Norsk studie: likhet i smerteterskel mellom venner

Resultatet skal visstnok ha kommet helt tilfeldig, etter at Mogil og hans forskerkolleger undersøkte smerteoverfølsomhet hos mus. Det var da de merket en forskjell i stressnivå hos de forskjellige kjønnene.

Dermed bestemte forskerne seg for å gjøre de samme testene på mennesker, og fikk bevist teorien sin med lignende resultater.

- Vi hadde grunn til å tro på økt sensitivitet til smerte på den andre dagen, men vi hadde aldri trodd det ville være kun for menn. Det kom som en gigantisk overraskelse, forteller Mogil videre i pressemeldingen.

Smerte lagres

I forsøkene fikk menneskene og musene varmet opp deres henholdsvis underarm og forpote. Mens menneskene skulle vurdere smerten fra 1-100, regnet man ut dyrenes smerte ved å sjekke hvor fort den trakk seg unna.

Den påfølgende dagen ble noen av musene og mennene ført inn til det samme rommet, mens andre kom til et nytt rom. Her viste det seg, til forskernes overraskelse, at de hannmusene og mennene som opplevde smerte i samme rom dagen før, opplevde smerten som verre.

Les også: Familieterapeut: - Kvinner er flinkere til å takle samlivsbrudd enn menn

Kvinnene og «jente-musene» var på sin side upåvirket av både nye og gamle omgivelser.

- Noe lignende kjenner man fra pasienter som har mottatt kjemoterapi. Bare det å komme tilbake på den avdelingen, hvor behandlingen foregikk, kan være nok til å gjøre dem kvalme, forteller professor Lars Arendt-Nielsen ved Aalborg University, spesialisert i smerteforskning, og fortsetter:

- Smerter som et lite barn har vært utsatt for i en tidlig alder kan også lagre seg i barnets kropp og være medvirkende til en kronisk smertetilstand senere i livet, sier han.

Les også

Disse fem tingene angrer vi mest på like før vi dør

Kommentarer til denne saken