73 prosent av kvinner opplever ubehag under sex, viser en undersøkelse utført av Durex, omtalt av The Independent.

Totalt 1.200 mennesker har deltatt i undersøkelsen. Blant kvinnene som opplever ubehag eller smerte under samleie, sier en tredjedel at smerten ødelegger for sexlysten deres. I tillegg oppgir en av ti at det går utover forholdet med partneren.

Til tross for disse tallene, er det kun 57 prosent av de spurte mennene som oppgir at de har lagt merke til at partneren har opplevd smerte eller ubehag under samleie.

LES OGSÅ: Sexolog advarer mot «kvinnelig Viagra»

Sexolog Siv Gamnes ser på undersøkelsen som representativ også i Norge.

- Umiddelbart tenker jeg at 73 prosent er veldig høyt, men hvis dette tallet inkluderer de som har opplevd smerte eller ubehag bare én eller få ganger, så er det nok dessverre riktig tall, sier Gamnes, og legger til:

- Det er veldig mange jenter som gjennomfører samleie selv om de ikke har lyst, eller som ikke tør å si stopp. Da blir skjeden tørr og det gjør vondt.

Tørr skjede

Ifølge den britiske gynekologen Moses Batwala, er tørr skjede den vanligste årsaken til ubehag under samleie, noe Gamnes støtter. Batwala mener tilstanden er vanlig hos 20 til 40 prosent av kvinner mellom 17 og 50 år.

Ifølge Norsk helseinformatikk, er tørr skjede den vanligste årsaken til smertefull sex etter overgangsalderen. 10-40 prosent av kvinner som ikke lenger har menstruasjon, opplever tørr skjede.

Tørr skjede oppstår når kvinnen har lave nivå av østrogen i kroppen. Man kan derfor oppleve tørrhet, irritasjon og kløe, samt at skjeden blir mindre elastisk, noe som gjør samleie generelt mindre komfortabelt.

Yngre kvinner kan også bli tørre i skjeden som en følge av amming eller hormonell prevensjon. Andre årsaker kan være sopp- eller bakterieinfeksjon i skjeden, andre medikamenter som tørker ut slimhinnene eller betennelse i skjeden.

Kroppens måte å si fra på

Selv om det kan finnes en rekke årsaker bak problemet, er det også slik at tørr skjede rett og slett kan være et resultat av at man ikke er tilstrekkelig opphisset.

- I mange tilfeller skjer det fordi lysten ikke er til stede. Det er kroppens måte å si fra om at man ikke vil eller ikke er klar for samleie, sier Gamnes.

Bruk av glidemiddel eller fuktighetsmiddel fungerer som en slags «quick fix», men er ikke en god løsning i lengden.

- I utgangspunktet skal glidemiddel hjelpe til i starten når det ikke er vått nok, det er ikke noe man bør pøse på med igjen og igjen. La oss si det hadde vært motsatt og man hele tiden hadde vært nødt til å pumpe opp penis for å kunne gjennomføre samleie. Det går jo ikke, sier Gamnes.

I stedet foreslår hun bruk av glidemiddel i starten, men hvis skjeden ikke blir tilstrekkelig våt, må man kanskje vurdere å stoppe, vente til man har ordentlig lyst og deretter bruke god tid på vorspielet.

- Kvinnen må si fra hvis det er tørt og smertefullt. Da bør man stoppe og vente til man faktisk har lyst, sier sexologen.

- Er kvinner flinke nok til å si fra om at de opplever smerte og ubehag under samleie?

- Både og. Noen er det, mens andre overhodet ikke er det.

Smertetilstander

Når det gjelder seksuelle smertetilstander, skiller man hovedsakelig mellom to typer: Smertefullt samleie (dyspareuni) og smertefull inntrengning (vaginisme).

Dyspareuni forekommer i 3-18 prosent av befolkningen, ifølge FHI. Det finnes tre hovedtyper av dyspareuni: Overflatiske smerter i skrittet, smerter i skjeden eller dype smerter ved samleie.

Årsakene kan være mange og varierte, men tørr skjede, infeksjon i skjeden, betennelser og misdannelser, er noen av dem.

Vaginisme forekommer hos 0,5-1 prosent av befolkningen, og skyldes at musklene i bekkenbunnen er for stramme. Stress og andre utfordringer kan gi muskelspenninger også i bekkenet ditt, og kan bidra til at du får vaginisme.

LES MER: Svie og smerter i underlivet? Dette kan plagene bety

Mange vil bli bedre om de behandles for disse tilstandene, enten ved hjelp fra lege, fysioterapeut eller sexolog. For noen fungerer det med ulike praktiske teknikker, bekkengulvstimulering eller bruk av sonder i økende størrelser, mens andre har bedre nytte av samtaleterapi, psykoterapi eller kognitiv atferdsterapi.