Ny studie: Vi puster inn 11 små plastbiter i timen

PLAST: Alt du har av plastikk i hjemmet kan bidra til at du puster inn mikroplast gjennom hele dagen når du går hjemme.

PLAST: Alt du har av plastikk i hjemmet kan bidra til at du puster inn mikroplast gjennom hele dagen når du går hjemme. Foto: Getty Images

En ny studie fra universitet i Aalborg viser at vi puster inn 11 biter plastikk i timen - og det i våre egne hjem.

18.06.19 19:19

Alvise Vianello forsker på forurensning med mikroplast ved Aalborg Universitet i Danmark. Han og forskningsteamet laget en slags pustende mannekeng for å undersøke hvor mye plastikk den inhalerte hver time i en typisk urban dansk leilighet.

Resultatet viste at vi mest sannsynlig inhalerer 11,3 små biter plastikk i timen av å være i våre egne hjem, ifølge amerikanske Vice, som først omtalte saken.

Årsaken til dette er at små plastikkpartikler fra møbler og andre ting i hjemmet faller av og ender opp i lufta, som vi igjen puster inn.

Må teste på mennesker

Resultatet sjokkerte ikke Vianello, ifølge Vice. Forskningen hans tyder på at når vi er innendørs, er det sannsynlig at vi fyller lungene våre med små plastpartikler av alle plastmaterialene som finnes i leilighetene våre.

Eksperimentet kan ikke helt og fullt ut bevise at også mennesker inhalerer mikroplast i hjemmet, som det ble vist at skjedde med den pustende mannekeng-figuren de brukte i forskningen.

Ifølge artikkelen til Vice blir det neste steget å undersøke andelen plast i menneskelige lunger på samme måte som det er blitt gjort i eksperimentet.

- Dette er det første beviset på menneskelig eksponering for mikroplast gjennom å puste inn luft innendørs, sier Jes Vollertsen, kollega av Vianello og én av forfatterne av studien, til Vice.

Mikroplast funnet i mennesker

I fjor høst omtalte NRK ny forskning som viste at det for første gang var blitt funnet mikroplast i mennesker. De østerrikske forskerne studerte avføringen til åtte mennesker, som kommer fra Finland, Italia, Japan, Nederland, Polen, Russland, Storbritannia og Østerrike.

I avføringsprøvene ble det funnet partikler som hovedsakelig besto av polypropylen (PP) og polyetylentereftalat (PET), ifølge NRK. Det er ofte brukt i plastfilmer og i plastflasker. I tillegg ble det funnet syv andre mikroplasttyper i avføringsprøvene.

Det er ukjent hvor mikroplasten stammer fra, men matdagbøkerne til forsøkspersonene viste at de hadde spist mat fra plastemballasjer og drukket fra plastflasker.

Skal forske på helseskader

En gruppe norske forskere skal finne ut hva mikroplast faktisk gjør med kroppen vår, skrev NRK i fjor høst.

– Vi har sett ved tidligere eksperimenter at mikroplast har blitt tatt opp i dyr og kan forårsake helseskader, sa professor Anders Goksøyr til NRK i november.

Han forsker på hvordan miljøgifter påvirker plante- og dyreliv, og jobber på Institutt for biologi ved Universitetet i Bergen. Goksøyr er også med i forskningsgruppen som skal prøve å finne ut hvor farlig mikroplast er for mennesker.

Til NRK fortalte han at det er en fordel at vi skiller ut mikroplast med avføringen, men forskere vet ikke om plasten også kan tas opp igjennom tarmveggen og cellene. Ved hjelp av celledyrking og forsøksdyr skal forskergruppen prøve å finne ut av dette.

Forbud mot engangsplast

Hva inhalering av mikroplast gjør med oss, er foreløpig ukjent. Men det vi vet, er at overforbruk av plast forurenser miljøet. Det har derfor vært oppe til diskutering i flere land om vi skal forby engangsplast eller ikke.

I mars ble det kjent at EU-parlamentet stemte for å forby bruk av engangsplast som q-tips, sugerør, plastbestikk og andre engangsartikler av plast.

Forbudet ventes å bli innført fra og med 2021. Også Norge vil etter alle solemerker bli bundet av de nye EU-reglene, kom det fram i mars da nyheten om forbudet ble kjent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.