Flere profilerte artister, deriblant Neil Young og Joni Mitchell, har de siste ukene anklaget musikkstrømmetjenesten for å spre falske nyheter om korona. Noen av artistene valgte å fjerne musikken sin fra Spotifys rikholdige musikkbibliotek i protest.

Selv om Spotify har varslet at de vil ta visse grep, sier ikke Young seg fornøyd. Han kommer i et innlegg på bloggen sin med en oppfordring til musikkbransjen:

– Man må klare å finne en bedre plattform enn Spotify til å huse kunsten deres, skriver rockestjernen.

Han poengterer også en annen sak, som i større grad er rettet mot Spotify.

– Til de som jobber hos Spotify, har jeg følgende å si: Daniel Ek er deres store problem – ikke Joe Rogan. Det er Ek som trekker i trådene. Kom dere ut av det stedet før jobben spiser sjelen din. Det eneste Ek har for øye er tall, ikke kunst og kreativitet, skriver Young.

Les også: Spotify tar grep etter koronakritikk

Rogan-kontrovers

Noe av det som har blitt problematisert ved musikkstrømmetjenesten, er samarbeidet de har med podcast-verten Joe Rogan.

Spotify inngikk i 2020 et eksklusivt samarbeid med Rogan, som gjorde at de kunne distribuere podcasten hans på sin plattform. Avtalen skal ha kostet den svenske strømmetjenesten over 100 millioner dollar, eller nesten 900 millioner norske kroner om du vil.

Han har sluppet til en rekke kontroversielle gjester i sitt podcaststudio, der de har fått legge ut om det de måtte ha på hjerte – ofte uimotsagt. For enkelte gjester har dette dreid seg om korona, og langt ifra alt av det som har blitt sagt er på linje med det forskere og helsevesen sier.

Les også: Spotifys markedsverdi er halvert på ett år - Neil Young dro giganten helt til bunns

Varslet korona-grep

Som kjent, har samarbeidet Spotify har med Rogan høstet mye kritikk den seneste tiden.

Forrige uke sa Spotify-sjef Daniel Ek, at de hadde fått med seg kritikken og at de var villige til å gjøre endringer, for merke innhold bedre.

– Basert på tilbakemeldingene vi har fått de siste ukene, har det blitt tydelig for meg at vi er forpliktet til å gjøre mer for balansere innhold, og gi større tilgang på informasjon fra medisinsk hold og forskning som det er konsensus om – som skal veilede oss gjennom denne enestående perioden, sa Ek i en pressemelding.

Et av grepene Spotify nå jobber med å sette til livs, er å legge inn varsel i podkastepisoder hvor koronaviruset er tema.

Varselet skal sende lyttere til et «korona-knutepunkt» der man får tilgang til oppdatert informasjon fra eksperter og lenker til pålitelige kilder, ifølge Ek.

Korona- og rasisme-anklager

Rogan har ikke bare blitt anklaget for å være med på å spre desinformasjon om koronaviruset, men han har også fått rasisme-anklager rettet mot seg. I 20 episoder har Rogan blant annet sagt «n-ordet».

Podcast-verten unnskyldte seg i et innlegg på Instagram lørdag, og sa at det var mye i tidligere episoder han skulle ønske han ikke hadde sagt.

– Det er ikke et ord jeg skal bruke. Jeg er klar over det nå, men i flere år brukte jeg det ulike sammenhenger. jeg brukte det ikke for å være rasist, men når du er i en situasjon du må si «jeg er ikke rasist», så har du dummet deg ut. Jeg har helt klart dummet meg ut, sier Rogan i videoen som er sett av over seks millioner.

I løpet av denne- og forrige uke har Spotify fjernet 113 tidligere episoder fra podcast-katalogen til Rogan – uten å kommentere hvorfor dette ble gjort.

Les også: Har fått tilbud fra strømmekonkurrent

Tilbudt 100 millioner dollar for å forlate Spotify

Sjefen for strømmegiganten Spotify vil ikke kvitte seg med Joe Rogan, men fordømmer flere av den omstridte podkasterens utsagn.

Skal vi tro The Independent, kan det virke som at Spotify blir kvitt Rogan likevel. For plattformen Rubmle har matchet tilbudet Rogan fikk fra Spotify i 2020.

Rogan har nå nemlig blitt tilbudt 100 millioner dollar i nedbetalinger over fire år for å forlate Spotify til fordel for den høyrevridde plattformen Rumble, skriver avisen.

– Vi har lyst til å tilby deg 100 millioner grunner til å gjøre verden til et bedre sted. Hva med å ta med deg programmet ditt til Rumble, med både gamle og nye episoder, uten sensur, for 100 millioner dollar over fire år? Dette er vår sjanse til å redde verden. Og ja, dette er helt lovlig, sa Rumble-sjef Chris Pavlovski i en kunngjøring.