I 2009 ble det registrert 116 smittetilfeller i hovedstaden. I fjor var tallet 1.038, noe som er nesten en nidobling på ti år, skriver VG.

Overlege Hans Blystad ved Folkehelseinstituttet sier til avisen at hovedårsaken til økningen er at flere menn har sex med menn, da særlig i Oslo.

– Det er den samme utviklingen vi har sett i de fleste land i vestlige Europa og USA, hvor antall HIV-smittede blant denne gruppen går ned, mens tilfeller av gonoré og syfilis stiger. Smitte av gonoré og syfilis har i mindre grad økt blant heteroseksuelle, sier Blystad.

LES OGSÅ: Økning av gonoré og syfilis bekymrer helsemyndighetene

Kan ikke behandles

Ifølge helsepersonell ved Sex og samfunn, er det spesielt to ting som gjør gonoré-trenden spesielt urovekkende:

For det første så smitter gonoré mye lettere enn klamydia. For kvinner er smittefaren ved vaginalt samleie med partner som har gonoré på 50-70 prosent. For menn er den på 20-30 prosent.

I tillegg er gonoré-bakterien flink til å mutere seg selv og kan derfor bli resistent mot antibiotika. Dette er årsaken til at Folkehelseinstituttet anser gonoréøkningen som den største utfordringen med kjønnssykdommer i Norge.

– Det finnes faktisk gonorébakterier som så å si er ubehandlbare. Disse er ikke et klinisk problem i Norge ennå, men når de finnes i Asia og andre land i Europa, er det vel bare et tidsspørsmål før vi ser dem her, sier professor Ørjan Olsvik i medisinsk mikrobiologi ved Universitetet i Tromsø til avisen.

I fjor ble det første tilfellet av såkalt «super-gonoré», altså antibiotikaresistent gonoré, registrert i Storbritannia. Verdens helseorganisasjon (WHO) advarte allerede i 2017 mot spredning av sykdommen, og helsepersonell i Norge har også uttrykt bekymring:

- Vi har så langt vært skånet fra dette i Norge, men vi har sett flere tilfeller av gonoré som ikke lar seg behandle i utlandet, sa Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn, til Nettavisen.

Tar med seg gonoré hjem fra ferie

En annen årsak til økningen av gonoré, er at reiseglade nordmenn har ubeskyttet sex på ferie og tar med seg gonoré-bakterien hjem.

Gonoré smitter også lett ved oralsex. 90 prosent av alle menn får symptomer som brennende smerter når man tisser, gulgrønn utflod, ømme testikler eller røde og såre testikler. Kvinner får sjelden like tydelige symptomer.

Ubehandlet gonoré kan spre seg i kroppen og gi alvorlige komplikasjoner. Gravide kan overføre infeksjonen til babyen under fødsel.

Overlege Blystad sier at folk må bli flinkere til å bruke kondom både ved oralsex, analsex og vaginal sex dersom forekomsten av bakterien skal gå ned.