Gå til sidens hovedinnhold

Olaf Tufte om familiens nye serie: – Ikke vits å bare vise glansdagene

- Vi hadde en stor diskusjon på om vi skulle gjøre det her, på grunn av barna, sier Aina Tufte om familiens nye serie. Olaf Tufte avslører at det er visse ting i serien han ville vært foruten.

Olaf Tufte (45) har i en årrekke vært en av Norges største idrettshelter, og kan se tilbake på en karriere fra robåten som har gitt ham fire olympiske medaljer, seks VM-medaljer og en EM-medalje.

Tidligere i sommer rodde han og de tre andre norske herrene i dobbeltfireren inn til en skuffende niendeplass, i det som ble Tuftes syvende og siste OL.

Les også: Spøkefull og skuffet Tufte: – Det er nesten så man sier at Paris-OL er nære

- Det er ingen god følelse

For nå er det altså slutt. Olaf Tufte har rodd i sitt siste OL, og satser ikke mot de olympiske lekene i Paris om tre år.

Da Nettavisen tok turen til Tufte Gård utenfor Horten like etter roerens hjemkomst fra Tokyo nylig, kunne den folkekjære idrettsutøveren fortelle at det absolutt ikke var noen god følelse å ikke skulle fortsette.

Selv om rokarrieren går mot slutten, blir det ikke beina på bordet og tv-titting for Olaf Tufte. Se video (saken fortsetter under):

- Per nå er det ingen god følelse. Det har vært en så stor av del av livet mitt og jeg synes det er gøy det jeg holder på med. Hvis ikke hadde jeg jo ikke drevet med det. Så akkurat nå så er det ikke noe gøy å tenke på at jeg ikke skal kjøre løpet fram mot Paris, forteller han til Nettavisen.

Nå skal det sies at det var så vidt det ble OL-deltakelse i år i det hele tatt for 45-åringen. At det ble, det kan det norske folk takke Tuftes kone, Aina, for.

Hun har vært en av Tuftes største støttespillere i årevis, og sitter med blandende følelser nå som ektemannens OL-karriere er over.

- Vi hadde avtalt at det ikke skulle bli noe Paris, det ble jo et ekstra år med Tokyo allerede, så det er helt greit. Men det er jo ikke noe godt at han ikke har det bra, sier hun til Nettavisen, og legger til at hun skal gi ektemannen den støtten han trenger framover.

- Men det er greit å ha ham hjemme nå, det blir bra.

Driver gård

For i tillegg til å være toppidrettsutøver, har Tufte også drevet Tufte Gård og eventselskapet med samme navn sammen med kona. I Nykirke utenfor Horten ligger en idyllisk gård der Olaf Tufte selv er vokst opp, der han nå bor sammen med familien. Selv har han tatt over driften etter foreldrene.

- Tufte Gård er en familiebedrift, så her er det alle mann fra minstemann på 11 til eldstemann på 73 som jobber der det trengs, sier roeren.

Videre legger Tufte til at det er hans far som har vært bonden da han har vært ute på reise, at moren hans stepper inn der det trengs og at kona er den som dirigerer både familie og eventbyrået.

- Og innimellom kommer jeg innom og lager litt liv og røre. Også pakker jeg bagen og drar igjen, sier han med et smil.

Kona Aina kan også bekrefte at når Olaf kommer hjem, er det ikke alltid det er like lett for de som allerede er hjemme.

- Jeg er jo vant til å ha min styring når han er borte, så når han kommer hjem så er det alltid et par dager med litt innkjøring. Jeg tenker jo noen ganger at han kunne øvd seg på å være litt mer ydmyk når han kommer hjem til mitt mønster, sier hun med smil.

Les også: Tufte-makker langt nede: – Lurer på om jeg ikke hadde store nok føtter

Koronapandemien har imidlertid gitt ekteparet en liten pekepinn på hvordan livet på gården blir nå som Olaf Tufte er ferdig som roer.

- Og det har ikke gått bra, spøker han, og får en god latter fra kona.

De to ble et par da Olaf Tufte allerede var aktiv idrettsutøver, så at de har vært mye fra hverandre opp gjennom er det de har vært vant til. Aina Tufte sier til Nettavisen at det har gått fint, men at det selvfølgelig nå er deilig å ha han hjemme mer.

- Det er jo godt å være sammen. Jeg har jo giftet meg med ham fordi jeg vil være sammen med ham, sier hun.

I videoen under forteller Olaf Tufte hva gården til familien har blitt brukt til og hva man kan forvente av et besøk nå:

Deler familielivet med seerne

For nå er det altså denne hverdagen det norske folk nå skal få innsyn i.

Mandag 16. august har dokusåpen «Tufte» premiere på TV 2, der seerne skal få følge familien gjennom økonomiske utfordringer på gården på grunn av koronapandemien, Olafs siste oppkjøring mot OL og hverdagen på gården.

Les også: Dwayne «The Rock» Johnson hyller nordmann i intervju med Nettavisen: - Ville elsket å jobbe med ham igjen

Prosjektet handler først og fremst om reisen til Tokyo, men Olaf forteller at for å forstå alt som foregår, så må man få se hva som skjer hjemme på gården med familien og med de andre guttene i båten.

- Det ble naturlig at man skulle få innsyn i alt som skjer her, for å forstå hvordan vi fungerer, sier han.

For innsyn i familiens liv, det blir det. Selv gruer han seg ikke til noe som kommer med på TV, men kan han avsløre at det legges ikke skjul på noe i serien.

- Man får oss med hud og hår, på godt og vondt. Vi er ærlige mennesker, vi er slik vi er, vi er ikke plettfrie. Jeg tenker når vi først skal vise noe, er det ikke vits å bare vise glansdager, det ville vært uærlig, forteller han til Nettavisen.

Selv om Tufte forteller at han noen dager kan se sur og gretten ut fordi ting ikke går slik man vil, er det en del av hverdagen.

- Alle har sine tøffe perioder. Man får hele familien, gården og roprosjektet på godt og vondt, forteller han og fortsetter:

- Det er sekvenser i den serien hvor jeg selv føler at jeg ikke er en bra utgave av meg selv. Det går på tverke i båten, det går på tverke på gården og det er mye søvnløse netter. Da kan jeg bli litt mutt, og det går utover de rundt meg, Det er ikke noe jeg er stolt av, så det skulle jeg nok vært foruten, men slik var det, og vi har kommet oss gjennom det også.

Les også: SMS-intervju: Samfunnsdebattant Ingeborg Senneset

Også kona Aina er enig i at det som kommer fram i serien er slik de pleier å leve.

- Vi tar ikke på oss noen maske, glitter eller stas. Vi er slik vi er. Det er ikke noe glansbilde, forteller hun.

Usikre på grunn av barna

Fra mandag skal altså seerne få se Tufte og familien «bak fasaden», og med på lasset er parets to barn, Mie Lovise (14) og Herman Aurelius (11).

Aina Tufte forteller til Nettavisen at da hun og ektemannen ble spurt om de ønsket å være med på prosjektet «Tufte», måtte de ta en diskusjon med tanke på barna.

- Vi hadde en stor diskusjon om dette på grunn av barna, som er i en litt sårbar alder på snart 12 og 14, hvor venner er viktig og hva venner mener er viktig. En liten kommentar kan gjøre nok til at dette ikke ville blitt en god opplevelse i det hele tatt, sier hun.

Les også: «The Prince» får fansen til å rase: - Upassende og respektløs

Hun og ektemannen har derfor snakket og lyttet mye til barna. Om de var litt sjenerte i begynnelsen, er det gått over nå, forteller hun til Nettavisen.

- Det er de vi har tenkt mest på, og hvilke tilbakemeldinger de får.

At Norge nå skal få bli med inn i familiens liv, gjør at flere vil ha en mening om dem. Olaf Tufte sier han selv er vant til at folk har meninger om ham og det han driver med.

- Folk har meninger uansett. Jeg tenker at folk gjerne må ha meninger, og så må de gjerne heie på oss om de ønsker det. Om de synes vi er en gjeng med idioter, må de gjerne synes det også. Men da kan de holde det for seg selv, sier han.

Men det er likevel en ting han ikke er fan av, og det er nettroll.

- Folk som hyler og skriker på digitale flater, uten å tørre å stå for det, men de gjør det når de ikke kan se deg i øynene. Så om noen har noe sterkt i mot det vi holder på med, så vær så god. Da kan man komme og fortelle det til meg. Men om man ikke tør det, kan man holde kjeft.