Ved årsskiftet sluttet Olafiaklinikken i Oslo med hjemmetest av klamydia, etter å ha hatt tilbudet siden tidlig 2000-tallet.

Mens man tidligere kunne bestille en gratis klamydiatest rett hjem i postkassa, for så å gjennomføre og returnere testen selv, må man nå møte opp på klinikken på Grünerløkka.

Årsaken er enkel: Lavterskeltilbudet kostet rett og slett for mye.

- Ressursbruken kunne ikke forsvares med tanke på effekten, sier Jorunn Hagen Rønsen, avdelingsleder på Olafiaklinikken, til Nettavisen.

I 2018 sendte klinikken ut 10.000 hjemmetester, men fikk bare 6000 i retur. I tillegg var det få positive svar. Tilbudet kostet mye penger i porto, pakking, arbeidstid og øvrige kostnader, og siden de aller fleste testene viste seg å være negative, bestemte Olafiaklinikken seg for å avsluttet tilbudet.

- De som har behov for å teste seg, kan nå møtes opp på Olafiaklinkken. Da tar man testen der og da, sier Rønsen.

På klinikken trekker man en egen kølapp for klamydiatest, og så snart man har levert testen, kan man gå hjem.

Dobling av unge som tester seg

At Olafiaklinikken har sluttet med hjemmetester, betyr økt pågang på døra til Olafiaklinikken - men også til naboklinikken Sex og samfunn.

Begge klinikkene ligger nederst på Grünerløkka i Oslo, men mens Olafiaklinikken er åpen for folk i alle aldre, tilbyr Sex og samfunn kun gratis testing for unge under 25 år. Det er imidlertid også denne gruppen som har størst behov for å teste seg.

Rundt én av 20 seksuelt aktive unge under 25 år, har nemlig klamydia til enhver tid, ifølge Folkehelseinstituttet.

- De som tidligere benyttet seg av hjemmetesten, må jo gå et annet sted nå. Men det er vi bare glade for, vi ønsker jo at unge skal være flinke til å teste seg, sier Marius Johansen, medisinskfaglig ansvarlig lege ved Sex og samfunn, til Nettavisen.

Ingen trenger imidlertid å bekymre seg for at helsepersonalet på Sex og samfunn-klinikken skal gå arbeidsløse i tiden fremover - uavhengig av hvor mange av de tidligere hjemmetesterne som nå går til Sex og samfunn-klinikken.

- Her er det travelt uansett, men det er fordi unge har blitt mye flinkere til å teste seg enn før - og det er bra! De siste fem årene har vi sett en dobling i antall personer som kommer hit og tester seg for klamydia, fra rett over 9000 i 2014 til rett over 17.700 i 2018, forteller Johansen.

20 prosent sjanse for å bli smittet

Selv om flere tester seg, er forekomsten av klamydia relativt stabil. Rundt 10 prosent av de som tester seg, har positiv prøve.

Det mange ikke vet, er at det faktisk bare er 20 prosent sjanse for å bli smittet med klamydia - selv om du har hatt ubeskyttet sex med en som har det.

- Med tanke på at én av ti seksuelt aktive under 25 år likevel har klamydia, så må det være relativt mange unge nordmenn som dropper kondomet?

- Det stemmer. Nordmenn er dårlige på å bruke kondom. Nå viste nye tall fra RFSU at vi har blitt litt flinkere, men vi er ikke flinke nok.

Årsaken til at nordmenn kvier seg for å bruke kondom, kan være mange, mener legen.

- Først og fremst handler det vel om at det å ta opp en kondom «in the heat of the moment», kan anses som litt «turn off». Men egentlig viser undersøkelser det motsatte, de fleste tolker det å uoppfordret ta på kondom som noe som viser at man tar ansvar og viser omsorg.

I tillegg ser mange unge ut til å være relativt fryktløse i møte med kjønnssykdommer, og kanskje spesielt klamydia.

- Jeg har hørt folk si at «klamma kan man fikse med en pille, så det er jeg ikke redd for». Så det er nok noe der, at mange tenker at klamydia ikke er så farlig uansett, sier Johansen.

Det er likevel svært viktig å sjekke seg. I 60-80 prosent av tilfellene får man nemlig ikke klare symptomer på klamydia, og ubehandlet kan sykdommen gi alvorlige konsekvenser:

For kvinner kan klamydia føre til betennelse i egglederne, som igjen kan gi redusert fruktbarhet. Menn kan få bitestikkelbetennelse, og begge kjønn kan i verste fall få leddbetennelse eller oppleve kroniske magesmerter.

Bekymret over gonoré-trend

Helsepersonalet på Sex og samfunn-klinikken, bekymrer seg imidlertid mer over gonoré-utviklingen enn for lang klamydiatest-kø.

- Mens gonoré var nærmest fraværende blant unge for noen år tilbake, så vi i 2018 en økning på 41 prosent, forteller Johansen.

Årsaken er reiseglade nordmenn som har ubeskyttet sex på ferie, og tar med seg gonoré-bakterien hjem.

Det er spesielt to ting som gjør gonoré-trenden spesielt urovekkende:

For det første så smitter gonoré mye lettere enn klamydia. For kvinner er smittefaren ved vaginalt samleie med partner som har gonoré på 50-70 prosent. For menn er den på 20-30 prosent.

I tillegg er gonoré-bakterien flink til å mutere seg selv og kan derfor bli resistent mot antibiotika.

Leger over hele verden har flere ganger uttrykt bekymring over spredningen av motstandsdyktig «super-gonoré», og Verdens helseorganisasjon (WHO) advarte i 2017 mot spredning av sykdommen.

- Vi har så langt vært skånet fra dette i Norge, men vi har sett flere tilfeller av gonoré som ikke lar seg behandle i utlandet, sier Johansen.

Gonoré smitter også lett ved oralsex. 90 prosent av alle menn får symptomer som brennende smerter når man tisser, gulgrønn utflod, ømme testikler eller røde og såre testikler. Kvinner får sjelden like tydelige symptomer.

Får man påvist gonoré, blir man behandlet med antibiotika.

Ubehandlet gonoré kan spre seg i kroppen og gi alvorlige komplikasjoner. Gravide kan overføre infeksjonen til babyen under fødsel.

Lovpålagt ringerunde

Ved positiv prøve for kjønnssykdommer, er det mange som kvier seg til å ta ringerunden til tidligere sexpartnere.

Hvis man får påvist klamydia, gonoré, hepatitt, HIV eller syfilis, er ringerunden lovpålagt.

Sykdommene nevnes nemlig spesielt i Smittevernloven som allmenfarlige smittsomme sykdommer, og man er derfor lovpålagt å varsle tidligere partnere om at man har tatt en positiv test.

- Enten tar man kontakt selv, eller så kan man oppgi navn til helsepersonell, så tar vi ringerunden for deg. Da har vi taushetsplikt og kommer ikke til å si hvem vi ringer på vegne av, sier Johansen.

De aller fleste velger imidlertid å ringe selv.

- Det viktigste er å teste seg hver eneste gang man har hatt ubeskyttet sex. Har man reist utenfor Norden, må man gi beskjed om det når man tester seg, avslutter Johansen.