BERGEN / OSLO (Nettavisen): Fredag kveld var det duket for jubileumsstemning i Bergen da Gullruten ble arrangert for det 25. året på rad.

Flere av Norges største kjendiser samlet seg i Grieghallen for å hedre TV-bransjen, og noen timer før prisene ble delt ut viste de stivpyntede kjendisene seg fram på den røde løperen.

Les også: Full forvirring rundt egen Gullrute-nominasjon: – Aner ikke hva det er

Totalt ble 22 priser delt ut i løpet av sendingen, som ble ledet av Niklas Silseth Baarli (34).

Vant pris etter nedleggelsen: – Er som post mortem

Det populære talkshowet «Kåss til kvelds» stakk av med prisen for beste underholdningsprogram fredag kveld.

I slutten av februar ble det kjent at «Kåss til kvelds» ble lagt ned som følge av at NRK må kutte 300 millioner kroner i 2023. Avgjørelsen om å legge ned programmet, som Else Kåss Furuseth (42) ledet, fikk flere til å reagere og Kringkastingsrådet mottok over 700 klager.

– Hva synes dere om at programmet ble lagt ned og så vinner dere pris for «Kåss til kvelds»?

– Nå er vi bare kjempeglade. Hvem har ikke vært i en begravelse og blitt overrasket, spøkte Else Kåss Furuseth med da Nettavisen snakket med de ferske vinnerne.

Det var tydelig programlederens makker, Markus Neby (31), hadde store forventninger om en seier fredag kveld da han troppet opp på rød løper med «beste dramaserie 2023» skrevet på hans noe barberte hode.

– Det er veldig hyggelig siden Markus barberte hodet og fikk seg en munkesveis, sier en smørblid Kåss Furuseth til Nettavisen.

Det er hennes sidekick, Neby, helt enig i. Han har også tenkt ut en løsning på fordelingen av Gullruten-statuetten:

– Det er litt som vår gravstein, sier Neby om prisen, og legger til:

– Det er litt som post mortem, den graven må vannes og holdes ved like.

«Demenskoret» vant gjev pris

En annen gjev pris som ble delt ut er publikumsprisen. Det er den eneste prisen som publikumet og det norske folk får stemme på sin TV-favoritt, og det var NRKs «Demenskoret» som stakk av med prisen.

Det ble stående applaus for «Demenskoret» da programleder Ingrid Gjessing Linhave (45) og kormedlem Jan Runar Eliassen (48) entret scenen, som åpenbart var rørt til tårer etter seieren.

Nettavisen møtte en svært rørt og takknemlig Eliassen, som knapt kunne tro at de stakk av med publikumsprisen.

– Det føles helt ekstremt. For du sitter der, så har du et håp, så ser du sjansene bare forsvinner og forsvinner. Men så stikker vi av med den viktigste prisen, som folket stemmer fram. Og det betyr så ekstremt mye.

«Demenskoret» sjarmerte nærmeste hele landet tidligere i år, og programmet har blitt rost opp i skyene. Jan Runar Eliassen avslører at han merker at han blir behandlet på en annen måte etter det suksessfulle NRK-programmet:

– Du blir tatt imot på en helt annen måte i hverdagen sammenlignet med hvordan det har vært før. Nå tør folk å snakke med meg igjen.

Kom med stikk

NRKs «Debatten» er også en heldig vinner fredag kveld. Fredrik Solvang (45) vant prisen for beste programleder innen nyhet, sport, eller aktualitet. Han benyttet anledningen til å komme med en oppfordring til det norske folk.

– Det er ganske magisk å samle så mange seere i et TV-marked som synker. Det er ment som en alvorlig påminnelse, for det utgjør en makt og det utligner politikernes og makthavernes makt. Det er derfor jeg synes det er viktig å få en sånn pris for det viser at det ligger mye innflytelse i TV og politisk journalistikk fortsatt, sa Solvang fra scenen og fortsatte:

– Også skal alle som ikke stiller i «Debatten» vite at det er ikke farligere enn å komme og svare på spørsmålene. Kom og svar på spørsmålet og vær ferdig med det!

Solvang har ledet «Debatten» siden 2018, da overtok han etter Ingunn Solheim. Programlederjobben har tilsynelatende ikke alltid vært lett for Solvang, og denne uken under Nordiske Mediedager i Bergen avslørte han at har vurdert flere ganger å slutte i jobben sin.

Prompet på scenen

Den populære TV 2-programmet «Kompani Lauritzen» er ofte en seer-favoritt og har tidligere gjort stor suksess på Gullruten. Da prisen for beste konkurransedrevne reality ble delet ut, vant «Kompani Lauritzen» for fjerde året på rad.

– Hvordan var det da de leste opp navnet deres?

– Dag Otto slapp en fjert, spøkte Kristian Ødegård med til Nettavisen.

Til Nettavisen sier kaptein John Hammersmark at det veldig stas å vinne en pris for programmet de jobber så hardt for:

– Det er flinke folk både foran og bak kamera, så det er kjempefint at folk liker det. Vi skal feire sånn som soldater gjør, og det er skikkelig, sa den fornøyde kapteinen.

Vant hederspris

Hedersprisen er en av Gullruten gjeveste priser, og prisen deles ut for å hedre personer eller programmer som har imponert over lengre tid i TV-bransjen. Årets hederspris ble tildelt til journalist og forfatter Sidsel Wold (64).

Det ble full jubel og applaus i Grieghallen da hun mottok hedersprisen.

– Dette var en stor overraskelse. Jeg er enormt takknemlig for dette. Jeg er veldig glad i mennesker uansett hvor i verden de er, og jeg synes det er så viktig å vise fram perspektiver. Jeg har alltid behandlet alle med respekt uansett hvem de er, sa Wold fra scenen.

Hun har jobbet i NRK i en årrekke og vært utenlandskorrespondent i over 20 år. Hun har primært jobbet som NRKs korrespondent primært i Midtøsten.

– Det betyr at utenriksspolitkk er viktig, og at juryen er opptatt av det og at det er viktig å rapportere. Det er viktig å vise hva som skjer rundt i verden når vi har det så bra i Norge, sier hun til Nettavisen.

Hyllet forloveden

I kategorien beste livsstilsprogram var det Linnéa Myhre (33), «Søvnløs» som stakk av med seieren.

Myhre har slitt med søvn store deler av livet, og dokumenterte derfor hennes reise med å bli kvitt søvnproblemet med kamerateamet på slep. Ofte var det Myhres forlovede, Emil Gukild (31), som var bak kameraet.

Det var en svært rørt Myhre som tok imot prisen fredag kveld, og hun hyllet forloveden sin:

– Han har vært helt uvurderlig, jeg bøyer meg i støvet over å være så tålmodig, han er aldri sint og oppgitt over min sutring. Han har vært så utrolig viktig. Emil skal ha halvparten av prisen, i hvert fall.

– Har aldri vunnet noe i mitt liv

En av de første Gullruten-prisene som ble delt ut var årets kjendisdeltaker. Den gikk til Aleksander Sæterstøl (27) og han ble fort en av favorittene under årets sesong av «Farmen kjendis». Men han hadde ikke forventet at han ville vinne en pris for deltakelsen.

– Jeg hadde ikke forventet det i det hele tatt. Det er for mye, egentlig, sa Aleksander Sæterstøl til Nettavisen.

– Jeg er veldig satt ut, herregud. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle vinne noe. Jeg har aldri vunnet noe i hele mitt liv, det er veldig hyggelig, legger han til.

Kort tid etter seieren avslørte han overfor Nettavisen at han ikke hadde rukket å fortelle den gledelig nyheten til kjæresten sin, Martine Lunde.

– Har du snakket med Martine?

– Hun er veldig spent, men jeg har ikke giddet å si noe til henne.

Hanket inn sin første Gullruten

På den røde løperen sa Jakob Oftebro (37) til Nettavisen at det var første gang han deltok på prisutdelingen. Han vil hvert fall ikke gå tomhendt hjem, ettersom han vant sin aller første Gullruten-pris.Han vant beste birolle for dramaserien «Kids in Crime».

– Jeg trodde jeg skulle stjele denne. Østfolds jævligste type, og råeste technodanser er kanskje ikke det første man tenker på når man ser meg, sa han fra scenen.

Prisen for årets beste skuespiller gikk til Pia Tjelta (45) for sin rolle i dramaserien «Made in Oslo». Tjelta vant prisen for andre året på rad, i fjor vant hun for «Lykkeland».

– Å fy faen. Det hadde jeg aldri trodd, sa Tjelta fra scenen.

Forrige prisutdeling ble imidlertid dramatisk, da hun dagen derpå oppdaget at prisen for beste skuespiller var sporløst borte. Hun tok raskt til Instagram og etterlyste prisen, og skrev i en tekstmelding til Nettavisen noen dager etter at prisen var i trygge hender.

Hadde ikke trodd det var mulig

For det 25. året på rad ble Gullruten arrangert, og i år ble det gjort plass til en helt ny pris. Den nye prisen hedrer den beste programlederen innenfor reality og livsstil.

Det var tidligere langrennsløper Martin Johnsrud Sundby (38) som ble tildelt prisen for livsstilsprogrammet «16 ukers helvete». Noe han selv synes var uvirkelig, spesielt fordi han hadde et nokså anstrengt forhold til kameraene.

– Det var helt sprøtt. Det er ikke så ofte jeg er totalt målløs, jeg må summe meg. Jeg har hatt et så anstrengt forhold til det TV-kameraet i så mange år, og nå står jeg her. Hvem skulle sett for seg det? Det har vært en total snuoperasjon, sa en kry Johnsrud Sundby til Nettavisen.