For tre uker siden delte influenser og NRK-profil Sophie Elise Isachsen (28) et bilde av seg selv og venninnen Nora Haukland (26), der sistnevnte holdt en liten pose med hvitt innhold i hånden.

Bildet ble publisert med teksten: «Livet blir cirka en milliard ganger morsommere når man bare gir faen», men ble slettet kort tid etter. Det rakk likevel å bli spredt og har blitt diskutert både i sosiale og tradisjonelle medier.

Les også: Dette er Sophie Elise-saken

Haukeland er som kjent kjæresten til kronprinsesses Mette Marits (49) sønn, Marius Borg Høiby (26), og nå skaper koblingen til kongehuset overskriver i utenlandske medier.

Blir omtalt som «Kokain-skandale»

Blant annet har den tyske avisen Bild nå omtalt bildet som har skapt kontrovers her til lands.

«Pinlig for det norske kongehuset: Kokainskandale i Mette-Marits familie», lyder overskriften til en artikkel avisen publisert søndag.

Videre hevder avisen at Mette-Marit har et internt problem i familien med sønnens kjæreste.

«Nora Haukland, kjæresten til Mette-Marits sønn Marius Borg Høiby, ville vise sitt bekymringsløse liv på et Instagram-bilde, men det hele slo tilbake. I midten av februar publiserte venninnen Sophie Elise Isachsen et festbilde. Du kan se de to realitystjernene i godt humør, sannsynligvis på et toalett, posere for en selfie. Så langt så typisk», skriver avisen.

I artikkelen hevdes det også at norske medier skal ha skrevet at det er kokain i posen som Haukland holder i. Gjennomgående i artikkelen har avisen også valgt å omtale nyheten som et «problem» for det norske kongehuset.

Den tyske avisa er derimot ikke de eneste som har fått med seg den heftige diskusjonen. Den svenske avisa Svensk Damtidning har også omtalt det oppsiktsvekkende bildet.

«Kongebarnets kjæreste på kokainbilde – kalt inn til en samtale», skriver den svenske avisen.

Les også: Slik var hennes første møte med «svigers»: – Veldig kleint

Negativt for kongehuset

TV 2s kongehusekspert, Ole Jørgen Schulsrud-Hansen mener at omtalen i den tyske avisen kan være negativt for det norske kongehuset.

– All negativ omtale om kongehuset er negativt for kongehuset. Når det blir trukket linjer til den saken her så er ikke det noe bra, sier Schulsrud-Hansen til Nettavisen.

Les også: Kongehuset avkrefter rykteflom: – Er åpenbart falskt

Schulsrud-Hansen tror derimot ikke at den utenlandske pressens omtale kommer til å svekke omdømmet til kongehuset over lengre tid, men mener likevel at det er uheldig at avisene trekker linjer til kronprinsesse Mette-Marit på denne måten.

Pressekspert Gunnar Bodahl-Johansen er ikke tvil om at slik type pressedekning kan påvirke omdømmet til det norske kongehuset. Av tidligere erfaring forteller Bodahl-Johansen at utenlandsk dekning av en sak kan gi den norske pressen mer motivasjon til å skrive om noe de i utgangspunktet er mer tilbakeholden om. Slik som i dette tilfellet.

– Vi har tidligere sett at utenlandsk omtale har gitt norsk presse et slags alibi for å omtale forhold man trolig ikke ville skrevet om dersom den utenlandske pressen ikke hadde gjort det først, sier Bodahl-Johansen.

Bør være glad for norsk presseskikk

Ifølge Bodahl-Johansen er den norske pressen veldig tilbakeholden når det gjelder omtale av det norske kongehuset. Han understreker derimot at det er viktig på et generelt basis at norsk presse ikke må lukke øynene for ubehagelig og kritisk omtale.

– Norsk presse er veldig disiplinert når det gjelder omtale av det norske kongehuset. Det er klart at vi ikke må lukke øynene for ubehagelig og kritisk omtale, med mindre det er slike røverhistorier tatt ut av lufta som man ofte ser i utenlandske kjendis-magasiner og tabloide aviser. Da er det klart at det er noe annet, sier han.

Les også: «Pulvergate» viser en interessant utvikling rundt kongefamilien

Schulsrud-Hansen mener på sin side at den norske kongefamilien bør være glad for at norsk presse er mer tilbakeholden enn det utenlandske medier er.

– Jeg tror de skal være litt glad for det, mener jeg. Jeg håper for gudsskyld at vi aldri blir et land som omtaler kongefamilien i på samme måte som den britiske pressen gjør mot den engelske kongefamilien, sier han.

Les også: Ny meningsmåling om kongehuset: – Alt er takket være Harald

I en fersk meningsmåling gjort av InFact for Nettavisen, sa over 58 prosent av de som svarte, at tilliten til kongefamilien ikke er påvirket av den siste tidens medieoppslag.

Årsaken var ifølge Kongehusekspert og historiker Trond Norén Isaksen (41) at Haukland ikke er «et viktig nok» familiemedlem til at en storm rundt henne vil påvirke monarkiet på noe vis.

Ifølge Isaksen er monarkiet svært personavhengig, og han mente den gang at det i dag er personene i kongefamilien monarkiet står og faller på.