Se video! Ordbruken til Kjersti Grini får flere av «Farmen kjendis»-deltakerne til å se rødt:

Tirsdag kveld braker det mildt sagt løs med en ny sesong av «Farmen kjendis» der 12 nye kjendiser skal kjempe om kampen for tilværelsen, 100 år tilbake i tid.

Les også: Dette er årets «Farmen kjendis»-deltakere

Kjendisversjonen av det populære TV 2-programmet «Farmen» har siden 2017 vist seg å bli en like stor suksess som originalversjonen. Mye takket være dramatikken, uenighetene og ikke minst romansen som til tider utspiller seg mellom deltakerne.

Allerede i program én tyder det på at også årets sesong blir ganske fartsfylt.

Får hakeslepp av ordbruk

Under et kuslipp under sesongpremieren tirsdag kveld kommer den tidligere håndballspilleren Kjersti Grini (50) med en bemerkning på en av kuene som får flere av deltakerne til å reagere.

– Det ser jo ut som en negerku. Hun er jo helt svart i ansiktet, sier Grini om en av kuene og ler.

– Kjersti, sånn snakker vi ikke, svarer musikeren og skuespiller Adam Ezzari (23) tilbake til ordspråket til Grini.

Se klippet øverst i saken!

Den som tilsynelatende reagerer sterkest på ordbruken er influenser og tidligere «Sommerhytta»-vinner Øyunn Krogh (26).

Ordet neger har en lang og lite positiv historie, og er et uttrykk som er knyttet til undertrykkelse, folkemord og tortur, ifølge antirasistisk.no. Ordet blir også ofte blitt brukt i rasistiske sammenhenger.

Helt siden Krogh var liten har hun blitt lært opp til en nulltolleranse for slike ord, og det har med tiden også blitt en hjertesak for henne. Ifølge Krogh er det mye av grunnen til reaksjonen hennes inne på gården.

Tar til tårene

Noen sekvenser senere står nemlig Krogh på kjøkkenet sammen med deltakerne Sophie Elise Isachsen (27) og Dorthe Skappel (59), og snakker om ubehaget hun føler på ved at slik ordbruk blir brukt på gården.

Til slutt blir det for mye for 26-åringen som tar til tårene i det Kjersti Grini kommer inn i rommet.

– Jeg skulle så sårt ønske at jeg klarte å holde tårene inne fordi jeg er overhodet ikke er offeret i denne situasjonen, sier Krogh til Nettavisen.

– Med tårer følger det en sympati. En feil sympati. Det var ikke jeg som trengte sympati fordi jeg var så såret. Jeg ville være saklig slik at den sympatien havnet der den skulle. Så det er nesten irriterende at den ble gitt til meg når jeg satt der og gråt, og ikke ble gitt da jeg så tydelig sa fra om at man ikke burde si det ordet, fortsetter Krogh og mener at responsen til Grini på kritikken ikke ble mottatt slik hun hadde forventet.

Tok et oppgjør på gården

Etter en følsom dialog mellom Kjersti Grini og Øyunn Krogh ser det på TV-skjermen ut til at de to skværer opp relativt raskt med forståelse for hverandre. I virkeligheten skal sannheten derimot ha vært en litt annen.

Les også: Dorthe Skappel letter på sløret om «Farmen kjendis»-tilværelsen: – Var utrolig belastende

Ifølge Krogh ble samtalen rundt Grini sin ordbruk et slags oppgjør inne på gården.

– Ganske tidlig ble det ordet sagt av ikke bare Kjersti. Det var et ord som hadde blitt brukt av flere, og vi hadde sagt fra flere ganger om at det var et ord som ikke skulle brukes. Så hvorfor den situasjonen kanskje ble litt stor var fordi det var veldig tidlig i oppholdet og vi var flere som ønsket en gang for alle få slutt på det, sier Krogh.

Krogh understreker at det ikke var noen med rasistiske holdninger inne på gården, men at ordbruken hadde blitt en slags sjargong.

– Det var heller ikke bare jeg som reagerte selv om det ser litt sånn ut på TV, legger hun til.

Adam Ezzari, som også var blant deltakerne som reagerte, har foreløpig ikke besvart Nettavisens henvendelser.

Rett etter situasjonen med kuslippet skal Adam Ezzari, NRK-profil Ingrid Simensen (28), Kjersti Grini og Øyunn Krogh ha tatt en prat. En samtale utenfor TV-kameraenes rekkevidde.

– Det fikk vi egentlig litt tilsnakk for etterpå. Man skal jo egentlig ikke ta sånne samtaler og sky kameraet, men vi tenkte at vi skulle skjerme Kjersti fordi vi i utganspunktet tenkte at dette ikke burde komme på TV, sier Krogh og begrunner det med at «cancel culture» er på høy innmarsj inn til Norge, og ikke ønsket det for Grini.

Les hvorfor TV 2 ønsker å vise ordbruksekvensen på TV, og hva de mener om konflikten lenger ned i saken.

– Men den samtalen kom vi ingen vei med. Det var riktig nok en samtale som kanskje ble tatt litt i «in the heat of the moment», men så opplevde vi ikke så mye forståelse heller. Og det var vel det som var det vanskeligste. Da ble det sårt og veldig frustrerende.

Krogh sier til Nettavisen at hun ble redd for hvordan hun og Grini skulle klare å snakke sammen om andre ting, og hvordan oppholdet på gården kom til å bli hvis dette var starten av et lenger opphold.

Les også: Erna Solberg om strukturell rasisme: – Det finnes i samfunnet vårt

Ifølge Krogh var dette mye av grunnen til hvorfor hun tok til tårene senere på kvelden, og i sekvensen som vises på TV tirsdag kveld.

– Når en sånn situasjon oppstår i det vanlige livet så kan man velge og for eksempel ta avstand til personen, eller velge hvordan man vil forholde seg til dem. Det er litt vanskelig når man på mange måter er fanget inne på et veldig avgrenset geografisk plass.

– Handler om forståelse

Kjersti Grini mener også at det er svært lite av det som faktisk utspilte seg på gården som kommer frem på TV. For hennes del følte hun seg imidlertid ferdig med samtalen som Krogh referer til, og ble derfor ganske overrasket over hendelsen på kjøkkenet der Krogh til tok tårene.

– Øyunn Krogh beskriver situasjonen som en slags dråpen i begeret-situasjon. Hvordan opplevde du den?

– Jeg skjønte ingenting jeg, egentlig. Jeg visste ikke at det var så mange andre ting som hadde skjedd på gården da jeg sa det om kua. Jeg ble bare veldig overrasket over at det skulle være så problematisk. Jeg er av en annen generasjon, og jeg må innrømme at jeg tenkte annerledes da jeg var på «Farmen». Jeg orket ikke være med på alle mulige diskusjoner om krenking. Enten det var om n-ordet, Metoo eller om hvorvidt vi skal skrive om Tornerose eller ei. Jeg syntes det ble mye greier, og jeg syntes vi hadde bedre ting å bruke tiden på enn det styret der, sier Grini til Nettavisen.

Ifølge Grini hadde hun ingen intensjon om å gjøre folk lei seg, og mener at hele situasjonen bunner i lite forståelse overfor hverandre. For Grini ble det også en svært ubehagelig situasjon, men fremst av alt ble hun overrasket fordi n-ordet for henne bare var et vanlig ord.

– Jeg synes det er viktig at unge mennesker, spesielt innenfor ring 3, forstår at man er vokst opp i en annen tid hvor det ordet var det man brukte for beskrive en mørkhudet person uten at man la noe negativt i det. Jeg synes forståelsen var veldig liten. De var veldig ivrige. Stod med øksa over hodet, og det synes jeg ble veldig dumt. Det handler om å kunne forstå hverandre litt, sier Grini og referer til samtalen som ikke ble tatt opp av kameraene.

– Umulig å forstå

I ettertid har imidlertid Grini fått en mye større forståelse for hvor problematisk flere kan føle ordbruken av n-ordet er.

– Jeg har forstått at det i dag oppfattes respektløst overfor de som har kjempet for å bli kvitt den benevnelsen om seg selv, siden de ikke har bedt om den selv. At den stammer fra slavetiden. Og da er saken lett for meg. Da vil jeg prøve å hviske ut det ordet fra mitt vokabular. Men sånt tar litt tid, og det må være rom for å forstå, sier Grini og mener at det handler mye om hvor man kommer fra.

– Mange mennesker i bygdenorge for eksempel tror jeg ikke har så mye bruk for ordet og legger ikke noe negativt i det. Da synes jeg det blir helt feil å hugge hodet av de hvis de sier det. Så en litt forståelse er det jeg ønsker.

Les også: «Farmen kjendis»-aktuelle Vebjørn Selbekk: - Jeg følte jeg hadde mye ekstra bagasje

Krogh er enig i at forståelsen for hverandre er vanskelig i slike diskusjoner.

– Det er jo det som er så frustrerende. For mens jeg sitter her og sier at Kjersti ikke har forståelse for hva jeg sier, så har jo jeg veldig lite forståelse for hva hun sier. Jeg klarer genuint ikke å helt forstå det. Bare for et år siden, på det tidspunktet vi var på gården, hadde det vært BLM (Black lives matter-bevegelsen) der vi gikk i gatene og skrek om forandring. Så jeg klarer ikke å forstå det, sier Krogh og synes det var spesielt vanskelig å si fra til Grini fordi hun likte henne så godt.

– Kjersti er et flott menneske. Det er jo det som gjør det så frustrerende. Hadde hun vært en jævlig person så hadde man kanskje tenkt: «ja, ja hun bryr seg jo ikke om andre uansett». Men det er jo ikke situasjonen. Så det er derfor jeg ble så frustrert.

Redd for å bli hatet

Etter hendelsen og situasjonen rundt kuslippet klarte Grini og Krogh å skvære opp til slutt. Og til tross for at de begge gruer seg litt til å se det hele på TV, er de begge glad for at situasjonen utspilte seg inne på gården.

– Den dag i dag så har er Kjersti gitt veldig uttrykk for forståelse, og skjønner at det var feil. Hun har virkelig har sagt unnskyld, og har gjort en forandring i seg selv som er veldig fint. Så den situasjonen med de menneskene er på mange måter løst, men det gir et veldig tydelig bilde på situasjonen i samfunnet og hvor lang vei vi har å gå der, sier Krogh og håper sekvensen kan skape debatt som omhandler temaet og ikke personene.

– Det er litt sånn når man diskuterer med noen så kan man ikke forvente at man skal gå hele veien med en gang. Men hvis en som har stått helt stille plutselig rikker seg noen skritt så er det viktig å ta i mot det også. Så det var vel litt det som skjedde. Og i ettertid så har hun jo vist at hun har gått veldig mye lenger på denne metaforiske veien min. Så det viste seg at det skulle komme noe godt ut av det, legger hun til.

Grini på sin side håper også at sekvensen kan bli diskutert som tema og ikke på personene som var involvert.

– Men i ettertid... Jeg har en datter som er 13 år, og når jeg ser hvor vanskelig hun synes det er, og hvor redd hun er for at både jeg og hun skal bli hatet, så forstår jeg alvoret mye mer. Unge i dag er jo veldig redd for å bli «cancelled». Noe som ikke eksisterer for meg. Jeg er vokst opp med at man ikke kan gjøre alle til lags, og vokst opp etter kardemommeloven. Og synes det er viktig at alle skal få være seg selv. Jeg er ikke opptatt av at alle skal like meg, sier Grini.

– Jeg har beklaget situasjonen der, og jeg beklager igjen nå. Jeg føler jeg egentlig er glad for at det skjedde, fordi jeg har jo lært litt og endret syn på den saken. Jeg trodde det var litt sånn unge menneskers hysteri som jeg er litt motstander av, men nå har jeg skjønt at det ikke er det, og da er saken en annen, fortsetter hun.

– Blir et speil for samtiden

Ifølge TV 2 var de aldri i tvil at diskusjonen som fulgte blant deltakerne etter Kjersti Grinis kommentar skulle bli innhold i programmet.

– Det som var viktig for oss var å fortelle dette på en balansert måte, og passe på at de involverte fikk slippe til med sine tanker og argumenter på en måte de kunne kjenne seg igjen i. Det har vi inntrykk av at vi har lykkes med, sier programredaktør i TV 2 Kathrine Haldorsen til Nettavisen.

Les også: TV 2-skrell etter svarte skjermer: – Vi taper titalls millioner

Selv om «Farmen» er lagt 100 år tilbake i tid, er det naturlig at det som skjer på gården blir et speil for den samtiden deltakerne kommer fra. Ifølge TV 2 går diskusjonen som oppstår rett inn i en stor og viktig dagsaktuell debatt om korrekt språkbruk og rasisme i samfunnet.

– Det som skjer mellom Kjersti og Øyunn er også et konkret uttrykk for hvordan ulike generasjoner ofte ser verden litt forskjellig, noe vi tror mange kan kjenne seg igjen i. Vi tror og håper denne episoden vil føre til mange gode samtaler på tvers av generasjonene. Da er vi helt i kjernen av hva vi ønsker at «Farmen» skal være for seerne våre, sier Haldorsen og gir samtidig kudos til Krogh og Grini for måten de ryddet opp i konflikten mellom seg

– Det er også et eksempel til etterfølgelse. De tar en ærlig diskusjon om hvordan gruppen skal ha det sammen og hvilke regler som skal gjelde. De lytter til hverandres perspektiver, og klarer til slutt å finne fram til en felles forståelse, sier Haldorsen.