- Jeg vet at folk over hele verden kommer til å lage opprør og debattere hvorvidt Michael Jackson faktisk gjorde disse tingene - og hvorvidt disse to mennene lyver eller ikke.

Det sa Oprah Winfrey under «Oprah Winfrey Presents: after Neverland», en timelang spesialutgave hvor Oprah Winfrey intervjuet James Safechuck (40) og Wade Robson (36), to av hovedpersonene i dokumentaren «Leaving Neverland».

- For meg så overskrider dette øyeblikket Michael Jackson. Dette er så mye større enn bare én person. Dette er et øyeblikk som gir oss innblikk i sosial korrupsjon, det har påført mange stor smerte, fortsatte Winfrey.

I publikum satt ofre for seksuelt misbruk med sine støttespillere og familiemedlemmer. Winfrey inviterte også publikum til å dele sine opplevelser.

Publikum fikk se dokumentaren før intervjuet startet. Mot slutten av dokumentaren kommer både Safechuck og Robson med relativt detaljerte beskrivelser av det angivelige misbruket.

Jackson-familien saksøker

Den omstridte HBO-dokumentaren «Leaving Neverland» ble altså vist i USA 3. og 4. mars.

NRK skal vise dokumentaren søndag 10. mars. Kanalen bestemte først de ikke skal spille Jacksons musikk i perioden frem til dokumentaren vises, men snudde etter kritikk om at de tok stilling til Michael Jacksons skyld.

I dokumentaren anklages Jackson for å ha begått grove overgrep mot Robson og Safechuck de var henholdsvis sju og ti år gamle.

Jackson-familien har kalt dokumentaren for «offentlig lynsjing» og beskylder de angivelige overgrepsofrene for å lyve. Familien saksøker kanalen, ifølge CNN.

- Sa Gud hadde ført oss sammen

Under Winfrey-intervjuet fortalte Robson at han ikke hadde «noen forståelse for at det Michael gjorde var seksuelt misbruk».

- Fra den første natten der Michael misbrukte meg seksuelt, så fortalte han meg at det var kjærlighet. Han fortalte meg at han elsket meg og at Gud hadde ført oss sammen.

Både Robson og Safechuck sier de ble «groomet» av Jackson over mange år.

- Michael drillet deg. Hvis du blir tatt, blir vi tatt. Livet ditt er over, vårt liv er over. Det ble repetert igjen og igjen, og drillet inn i nervesystemet ditt. Det krever mye jobb å komme over noe sånt, fortalte Safechuck.

Nektet for overgrep under rettsaken

Da de første anklagene om seksuelt misbruk ble rettet mot Jackson, benektet både Safechuck og Robson at de hadde vært ofre.

Det var i 1993, og anklagene kom da fra en gutt ved navn Jordan Chandler.

Under rettsaken mot Michael Jackson i 2004/2005 var Robson vitne, og nektet da for å ha blitt misbrukt av Jackson.

Jackson ble frikjent. Fire år senere, i 2009, døde han.

Nå som både Safechuck og Robson står frem med historier om seksuelt misbruk i dokumentaren «Leaving Neverland», har flere anklagd dem for å gjøre det for å tjene penger.

Det benekter både Safechuck og Robson. Begge sier at det tok tid før de innså hva de hadde blitt utsatt for, samt at Jacksons «grooming» førte til at de ble redde for å stå frem, skriver The Guardian.

Robson tilbrakte tid med Jackson etter overgrepene angivelig skal ha funnet sted, og tok hans side i en rekke intervjuer og medieoppslag i årene etter rettsaken.

Vil vitne på nytt

Under Winfrey-intervjuet fortalte Robson at det var først da han fikk en sønn selv, og lærte mer om hvordan barn tenker, at han virkelig tok innover seg opplevelsene med Jackson.

- Jeg forsto ikke at jeg ble misbrukt. Jeg elsket Michael. Da jeg vitnet og de mange, mange gangene jeg skrøt av ham i intervjuer, så kom det fra et ekte sted. Selv om jeg aldri glemte de seksuelle tingene som skjedde mellom oss, så forsto jeg aldri at det var misbruk. Alt Michael gjorde mot meg virket riktig for meg i mange år, fortalte Robson.

Nå vil Robson vitne på nytt:

- Michael trente meg til å lyve i så mange år, spesielt når jeg skulle vitne. Det var veldig veldig traumatiske opplevelser for meg, som hadde stor innvirkning på resten av livet mitt. Jeg ønsker en mulighet til å prosessere opplevelsen på nytt. Jeg vil gå i vitneboksen igjen, fordi nå er jeg klar til å fortelle sannheten.

Winfrey-intervjuet omtales av en rekke internasjonale aviser, blant annet The Guardian, New York Times, The Independent og Washington Post.