Etter at Nettavisen publiserte denne saken har resultatet av avstemningen endret seg. Les mer lenger ned i saken.
Gårsdagens Melodi Grand Prix-finale gikk ikke akkurat ubemerket hen. Det som skulle være en storslagen sending, og et 60-årsjubileum av sangkonkurransen, endte mildt sagt i skandaleoverskrifter.
LES OGSÅ: Kjendismanager Erland Bakke: - Det eneste riktige er å holde hele finalen på nytt
Like etter at de ti finalistene var ferdig på scenen, kom de første meldingene om at systemet var nede - noe som gjorde at publikum ikke fikk stemme. Seerne var i harnisk, og NRK hentet inn en jury på 30 personer som de mente kunne erstatte publikumsstemmene.
«Backup»-juryen, sammen med stemmene som kom inn før alt brøt sammen, kåret favoritten Ulrikke Brandstorp til årets MGP-vinner med låten «Attention». Brandstorp blir dermed den som skal representere Norge i finalen i Eurovision i Rotterdam i mai.
Ikke enig
Ifølge Nettavisens lesere er det imidlertid ikke Ulrikke Brandstorp som er den verdige MGP-vinneren. Over 70.000 lesere har stemt på den uhøytidelige avstemningen til Nettavisen, og der mener flertallet at det er Kristin Husøy som burde sendes til Rotterdam for den store Eurovision-finalen.
For ordens skyld skal det nevnes at Nettavisens lesere kan stemme én gang fra hvert device. Det betyr at en leser altså kan ha stemt flere ganger, for eksempel fra mobil, nettbrett og PC.
Med over 30.000 stemmer i skrivende stund, er det over 40 prosent som mener at Husøy burde representere Norge.
Lenge var det Rein Alexander som ledet avstemningen, men han ligger nå bak Husøy, med nesten 17.000 stemmer.
- Det sier noe om hvordan det egentlig kunne gått, sier manageren til Rein Alexander, Jan Erik Haglund, til Nettavisen.
Nettavisen gjør oppmerksom på at avstemningen er uhøytidelig. Så lenge folk selv velger å stemme, og det ikke er foretatt et utvalg, vil ikke undersøkelsen være representativ.
- Ekstremt skuffende
Haglund legger ikke skjul på at Rein Alexander er svært skuffet over gårsdagens NRK-blemme.
- Det er jo ekstremt skuffende det som har skjedd. Sånne ting skal ikke skje. Man sitter igjen med en følelse av at man ikke har fått en rettferdig sjanse. Det burde blitt løst på en helt annen måte, sier Haglund.
På Instagram lørdag kveld la Rein Alexander ut et lenger innlegg der han takket for støtten har har fått under MGP-dagene, og kom med et lite stikk til MGP-avgjørelsen til NRK.
- Dersom noen lurer på hva som skjedde så hadde NRK tekniske problemer. Det ble altså ikke publikum denne gangen som fikk stemme sin favoritt videre, men en utvalgt jury, skrev han.
SSB: - Stor usikkerhet
Forsker Frode Berglund i Statistisk sentralbyrå sier at utvalget på 30 personer kan være representativt, og det kan ikke være det, men at usikkerheten er svært stor knyttet til et utvalg på 30 personer.
- Den gamle tommelfingerregelen sier at du må ha et utvalg på 1000 personer for å representere befolkningen, sier Berglund til Nettavisen.
Han poengterer at de menneskene som ville ha sendt inn sms-stemmer på Melodi Grand Prix-deltakerne neppe er representative for alle TV-seerne eller hele den norske befolkning.
- Så spørsmålet er jo hvem disse 30 menneskene skal representere, sier han.
- Men de som stemmer under MGP er jo også en mangslungen gruppe, og 30 personer dekker nok neppe alle sammen, sier han.
Uaktuelt med ny stemmegivning
Da MGP-sjef Stig Karlsen møtte pressen søndag morgen, sa han at det er helt uaktuelt med ny stemmegivning etter de tekniske problemene med stemmegivningen.
Problemene førte til at en jury på 30 mennesker stemte fram de fire finalistene, uten å ha sett showet. Stemmene deres var sendt inn på forhånd og baserte seg på studioinnspillingene til hver av låtene, og ikke på liveshowet, skriver Aftenposten.
– Dette var en jury som var satt opp for en ekstrem situasjon, hvis det utenkelige skulle skje, og det skjedde, sier prosjektleder Stig Karlsen for MGP til Dagbladet.
Til tross for at folk ikke fikk stemt fram sine favoritter under sendingen, er det uaktuelt å gjennomføre en ny avstemning.
Folket og juryen overens
– Stemmene vi har fått fra folket er i tråd med det juryen har gitt, sier Karlsen.
Ifølge Karlsen var juryen valgt ut redaksjonelt ut ifra et par kriterier. Den besto av privatpersoner i ulik alder, fra hele landet. Ingen av dem har bindinger til tv- eller musikkbransjen.
Han understreker at vinneren av årets MGP-finale, Ulrikke Brandstorp, har vært storfavoritt hele veien.
– Jeg tror Ulrikke tar seieren i Rotterdam, sier Karlsen.
Glad på Ulrikke sine vegne
Til tross for at avgjørelsen av årets MGP-vinner ikke gikk helt som planlagt, understreker Rein Alexander og Haglund at de er glade på Ulrikke Brandstorp sine vegne.
- Ulrikke var blant en av favorittene og er en god vinner. Vi ønsker henne masse lykke til, sier Haglund til Nettavisen.
Ulrikke Brandstorp har foreløpig ikke besvart Nettavisens henvendelser.
- Jeg er artist og det er NRK som må ta seg av stemmeproblemene, sier Brandstorp til Dagbladet.
På spørsmål om hvordan hun skal vise at hun er en verdig vinner, svarer hun følgende:
- Jeg skal prøve å gjøre en like god jobb som Keiino gjorde i fjor. Jeg skal være positiv og blid. Vi skal begynne å snakke engelsk hjemme. Dette er en jobb. Jeg har lyst til at Norge skal være stolte. Jeg skal ikke hvile et sekund.
Nettavisen gjør oppmerksom på at avstemningen er uhøytidelig. Så lenge folk selv velger å stemme, og det ikke er foretatt et utvalg, vil ikke undersøkelsen være representativ.
Simpelt flertall
Simpelt flertall for et standpunkt oppnås i en avstemning når det får flest stemmer. Det trenger ikke oppnå over 50 prosent av stemmene (alminnelig flertall). Så lenge standpunktet har flest stemmer, kan det få oppslutning fra 20 eller 80 prosent, og likevel ha simpelt flertall.
Et eksempel: Om det er tre valgmuligheter, Arbeiderpartiet, De konservative og Liberaldemokratene, og Arbeiderpartiet får 36 prosent av stemmene, mens De konservative og Liberaldemokratene får 32 prosent hver, sier vi at Arbeiderpartiet har simpelt flertall.
Simpelt flertall er blant annet i bruk i den britiske og amerikanske valgordningen.
Kilde: Sterri, Aksel Braanen. (2013, 7. august). Simpelt Flertall. I Store norske leksikon. Hentet 10. april 2015 fra snl.no/simpelt_flertall.
Du kan fortsatt stemme på din favoritt: