*Nettavisen* Livsstil.

Overlege fraråder for tidlig meslingvaksine

Småbarn anbefales tidlig vaksine mot meslinger om de skal reise til utsatte destinasjoner.

ANBEFALER IKKE TIDLIGVAKSINE: Smittevernoverleg ved Helseetaten i Oslo opplyser at dersom barn vaksineres mot meslinger før de er 12 måneder, må de ha ny vaksine ved 15 måneder. Foto: Damian Dovarganes (AP / NTB scanpix)

Smittevernoverlege Tore Steen i Helseetaten i Oslo påpeker at jo tidligere vaksinasjon mot meslinger gis, desto dårligere blir den beskyttende effekten.

18.02.20 04:25

Etter at en ettåring i Oslo ble innlagt på sykehus med meslinger, tilbyr Sagene helsestasjon vaksine til barn i bydelen helt ned til 8–9 månedersalder. Normalt får barn i Norge vaksine mot meslinger i trippelvaksinen MMR når de er 15 måneder, med påfyll ved 11–12-årsalder, men mange småbarn begynner i barnehage før de er 15 måneder. Smittevernoverlegen sier til Dagsavisen at det ikke har mye hensikt å gi sprøyta tidligere.

- Problemet med tidligere vaksinasjon er at den beskyttende effekten blir dårligere. Og jo yngre barna er jo, dårligere er effekten. Hvis de vaksineres før de er 12 måneder, må de ha ny vaksine ved 15 måneder, sier Tore Steen.

Les også: Barnehagebarn smittet med meslinger i Oslo

Rundt 60 småbarn ble vaksinert på Sagene lørdag.

Etter det siste meslingtilfellet som ble kjent fredag, det tredje tilfellet i Norge i år og det andre i Oslo, er det kommet tre tilfeller til i Oslo der meslingesmitte mistenkes. Ett prøvesvar er kommet tilbake negativt, mens det ennå ikke foreligger svar for de to siste tilfellene.

I Oslo er 95 prosent av alle barn vaksinert, og sjansen for store utbrudd er små, opplyser helseetaten, men det jobbes for å få alle vaksinert mot den svært smittsomme sykdommen, særlig nå som den er på fremmarsj i verden.

Les også: WHO: Over 140.000 døde av meslinger i 2018

I fjor var det til sammen 18 tilfeller av meslinger i Norge, åtte av dem i var i Oslo. Fire av de smittede i Oslo i 2019 var under 20 år, ifølge tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.