I disse dager er den stjernespekkede sesongen av «Farmen kjendis» for alvor i gang, og deltakerne kjenner mer og mer på konkurranseinstinktet.

Søndag kveld var det duket for nok en tvekamp, og denne gangen var det skuespiller Marit Andreassen (56) og tidligere programleder Elin Tvedt (49) som måtte kjempe om å fortsette tilværelsen på Steinsjøen gård.

Les også: Historisk endring i «Farmen kjendis»: – Ble veldig skuffet

Etter flere runder med øksekasting, var det til slutt Andreassen som kom seirende ut av tvekampen. Dermed sikret hun seg en uke til på gården, mens Tvedt måtte pakke sekken.

At Tvedt måtte se seg utslått allerede i andre uke, legger hun ikke skjul på var bittert.

– Jeg hadde virkelig ikke lyst til det. Jeg ville være der lenger, men det er så små marginer, sier Tvedt til Nettavisen.

De siste årene har man ikke sett så mye til Tvedt på TV-skjermen, og «Farmen kjendis» er hennes første realitydeltakelse på 13 år. Ifølge henne selv har hun takket nei til flere TV-opptredener gjennom årene, mye fordi hun flyttet til hjemstedet Ølen i Rogaland for å fokusere på familien.

Selv om Tvedt trakk seg tilbake fra søkelyset, har hun ikke tatt det med ro av den grunn.

Vil kombinere TV og sykepleie

49-åringen fra Ølen ble for mange et kjent fjes da hun ledet TV 2s værmeldinger fra 1996 til 2000, men hun har gjort mye mer enn å melde været. Hun har en variert karriere bak seg, og har flere ganger begitt seg ut på programlederrollen.

I dag har Tvedt to barn, er bosatt i Ølen, og har nettopp startet i en ny jobb. Samtidig er 49-åringen student og prøver å klemme inn alt dette i hverdagen.

Arbeidslivet til Tvedt har bydd på flere utfordringer, og hun har blant annet hatt et vikariat som veileder i Nav og jobbet i et event- og reiseselskap. Da korona herjet rundt omkring i verden, mistet Tvedt jobben og sto plutselig på bar bakke.

Les også: «Farmen kjendis»-Malin avslører: Lekket mitt eget nakenbilde

Det førte til at hun startet å studere sykepleie i Haugesund. Hun ville sikre seg en bakgrunn innenfor helse.

– Jeg tenkte tilbake på tiden i Nav, og jeg syntes det var veldig givende å snakke med folk på den måten og prøve å hjelpe de som var langdtidssykemeldte tilbake i arbeid eller behandling.

– Tanken bak studiene var å sørge for at jeg har en tyngde som gjør at jeg kan jobbe med noe innenfor kommunikasjon og helse, sier Tvedt til Nettavisen.

For tanken om å jobbe mer med TV og media har ikke 49-åringen klart å legge helt vekk, og hennes største drøm er å kunne kombinere dette med studiene.

Ikke nok med at Tvedt er litt over halvveis i studiene, hun har også nylig begynt i ny jobb. Hun skal skape innhold og jobbe med kommunikasjon i SpeakLab som ligger i Bergen.

På sett og vis er Elin Tvedt tilbake til gamle trakter:

– Jeg har ikke forstått hvor mye jeg har savnet det. Jeg kjenner at det er nok det som er rett plass for meg å være.

– Vanskelig å håndtere

Det er nemlig underholdningsbransjen Tvedt føler seg hjemme. Ifølge 49-åringen har hun siden barndommen ønsket å jobbe med musikk og stå på en scene. Hun bestemte seg tidlig for at hun skulle bli den neste Madonna, og det var egentlig musikken hun skulle satse på. Da det viste seg at musikkskolen hun kom inn på ble for dyr, måtte Tvedt lete etter jobber andre steder.

Som 22-åring landet jenta fra Ølen tilfeldigvis jobben som værmelder på «God morgen Norge» på TV 2. Hun forteller at det var en spennende tid, og hun ble fort en av Norges mest populære ansikter. Men det var ikke like rosenrødt hele tiden.

– Hvordan var det å bli hele Norges «Vær-Elin»?

– Det kan jeg sikkert skrive en hel bok om, ler hun.

I starten fikk hun mye oppmerksomhet, noe hun husker var veldig spennende. Men da hun ble et synligere fjes og leverte værmeldingene på kveldstid, merket hun at oppmerksomheten rundt henne økte.

– Jeg merket at uansett hva jeg gjorde så ble det en eller annen overskrift. Enten det var «nå blir det sommer», eller at jeg hadde opplevd brudd, eller flyttet, sier hun og fortsetter:

– Da ble det et helt nytt trøkk som ble vanskelig å håndtere.

Les også: Lurte TV 2-produksjonen trill rundt: – Hadde sikkert 100 snus i trusa

Da det ble vanskelig å håndtere det økende medietrykket fikk hun god hjelp fra kollegaer og TV-kanalen. Med noen gode råd og tips i bakhånd, fikk etter hvert Tvedt mer erfaring og var mer rustet for neste utfordring.

Variert karriere

I tillegg til værmelderjobben, har Tvedt også fått bryne seg på helt andre eventyr. Blant annet ledet hun det tøffe realityprogrammet «71 grader nord» gjennom fem sesonger for over 20 år siden.

Fra 2001 til 2005 opplevde Tvedt hele Norge, samtidig som hun stadig utfordret seg i programlederrollen.

Hun husker «71 grader nord»-tiden som en fin opplevelse med mye jobb. Men etter fem sesonger var hun sulten på et nytt eventyr, og beveget seg inn i morgenshow-formatet. Sammen med makker Claus Wiese (62), ledet de «Frokost-TV» på NRK.

– Jeg tror uansett hva jeg har gjort, så har jeg hatt et ønske om å utvikle meg og lære mer, sier Tvedt om de ulike jobbene og legger til:

– Det er alltid krevende i begynnelsen, men så blir det veldig kjekt.

Selv om Tvedt har de siste årene hatt en pause fra TV, sier hun at hun alltid vil føle et kall til programlederrollen. Det påvirket også avgjørelsen hennes om å bli med på et av Norges mest populære realityprogram.

Tok regien på «Farmen kjendis»

Tvedts tid på Steinsjøen gård tok derimot slutt da hun tapte tvekampen mot Marit Andreassen. Og i tillegg til kampen for tilværelsen, er det tilsynelatende også en kamp om skjermtid på «Farmen kjendis». Elin Tvedt har fått flere tilbakemeldinger den siste tiden på at hun har fått for lite skjermtid under årets sesong.

Tvedt sier til Nettavisen at hun har for det meste holdt seg unna dramatikken som oppsto mellom de andre deltakerne, blant annet mellom Ørnulf Høyer (65) og Lina Adampour (37).

Les også: «Farmen kjendis»-deltakeren angrer på egen reaksjon: – Tenkte: «Hva f**n er det du sier?»

Men det er også en annen grunn for at den tidligere programlederen var mer i bakgrunnen i løpet av de første dagene av innspillingen, det viste seg at gamle vaner var vonde å vende.

– De første dagene ser man meg litt lite, for da er jeg ofte bak kamera, ler hun.

Programlederrollen kom såpass naturlig tilbake for henne under TV-innspillingen at hun tok seg selv i å gi instrukser til produksjonen, hvis det skjedde noe på gården og hun stelte seg stadig bak kamera. Det å skulle være deltaker i et program istedenfor å lede programmet, måtte hun bli vant med.

– Det tok noen dager før jeg klarte å tenke at det er jo jeg som skal være foran kamera, og at jeg måtte slutte å fortelle kamerateamet hva de skal gjøre, ler Tvedt.