Etter nok en sesong av «Paradise Hotel» med intriger, romanse og drama, gikk årets finale av stabelen med alt annet enn brask og bram onsdag ettermiddag.

TV-seerne ble vitner til en betraktelig nedtonet versjon av programmet, der vinneren Markus Nikolai Grønberg (23) verken fikk et seiersintervju eller oppmerksomhet fra kanalen selv.

Les også: Hevder jurymedlemmer kan ha blitt truet før «Paradise Hotel»-finalen: – Jævlig kjipt

En finalefest, som årlig er blitt arrangert av kanalen, ble avlyst, og vinneren har etter det Nettavisen erfarer fått en stor økonomisk sanksjon. De drastiske beslutningene, som aldri før er blitt gjort under noen tidligere «Paradise Hotel»-sesonger i Norge, skyldes et kontraktbrudd overfor produksjonen.

Tiltalt for voldtekt

I juni tidligere i år ble det kjent at Grønberg er tiltalt i en alvorlig straffesak. Tiltalen omhandler voldtekt av en 14 år gammel jente i juli 2019, der Grønberg også skal ha slått jenta under overgrepet, ifølge tiltalen.

Markus Grønberg har ikke besvart Nettavisens henvendelser. Ifølge forsvarsadvokaten til Grønberg, Tor Haug, stiller Grønberg seg helt uforstående til tiltalen og tar avstand fra det tiltalen omhandler. Dette har han også gjort siden han ble mistenkt i saken.

Skyldig eller ei – dette er informasjon Grønberg ikke har opplyst til produksjonen.

I enhver castingprosess til ethvert realityprogram i Norge i dag, baserer prosessen seg på en kontrakt der deltakerne forsikrer produksjonen om at de ikke har et alvorlig lovbrudd bak seg og/eller er under etterforskning i en alvorlig straffesak. Dersom det viser seg at en deltaker har løyet etter at castingprosessen er fullført, anses det som et kontraktsbrudd – som får følger for deltakeren.

Holdt tilbake alvorlig informasjon

Advokaten til Grønberg sier til Nettavisen at hans klient ikke informerte produksjonsselskapet om at han var siktet i en straffesak, men påpeker at det er et uavklart spørsmål hvorvidt den tiltalte hadde en plikt til å informere produksjonsselskapet om siktelsen da serien ble spilt inn.

Les også: Ønsker lovendring for realityproduksjoner: – Vil ikke gjøre voldsdømte til realityhelter på TV

– De hevder det, men vi ser på det som uavklart i forhold til kontrakten om han hadde en plikt til å underrette så lenge det ikke var tatt ut tiltale eller forelå en rettskraftig dom, sier forsvarer Tor Haug til Nettavisen.

Ifølge NENT, som produserer og sender «Paradise Hotel», fikk de ikke kunnskap om den pågående etterforskningen før tiltalebeslutningen kom i slutten av juni.

– Hadde vi visst dette på forhånd, ville selvsagt ikke deltakeren fått mulighet til å medvirke. At vi først blir kjent med dette etter mange måneder med casting, opptak og etterarbeid med serien ser vi på som en bevisst tilbakeholdelse av viktig informasjon, og det har vi valgt å reagere på, sier Kristine Holm, Head of PR i Danmark og Norge i Nent, til Nettavisen.

Hun ønsker ikke kommentere uttalelsen til forsvarsadvokaten til Grønberg, men sier følgende til Nettavisen:

– Det norske lovverket er likt for alle som lager reality i Norge, og vi har ikke lov til å be om vandelsattest eller lignende fra deltakerne. Derfor beror systemet både på en felles tillit samt en felles kontrakt, som inngås mellom oss og dem, sier Holm og fortsetter:

– I castingprosessen har vi et stort fokus på å screene, bakgrunnssjekke og intervjue hver enkelt deltaker, før vi lar dem medvirke i våre realityserier. Vi bruker høyt kvalifisert personell, blant annet psykologer, til dette, og i denne prosessen er det et absolutt nødvendig at deltakerne er ærlige overfor oss – for begge parters skyld. Vår evaluering beror på deres svar på våre spørsmål, så når informasjon tilbakeholdes fra oss, er det en alvorlig sak. Alle som kommer til casting hos oss blir underveis innstendig bedt om å være ærlige.

Vil få store konsekvenser

Ifølge Holm igangsatte Nent en intern undersøkelse etter at de mottok informasjonen, og har i ettertid gjort en hel del nødvendige synlige og usynlige tiltak.

– Det er viktig for oss å understreke at disse tiltakene er gjort fordi viktig informasjon er blitt tilbakeholdt fra oss, og ikke på bakgrunn av den strafferettslige saken. Denne vil vi ikke forholde oss til. Det er helt opp til retten å felle dom i saken, sier Holm.

Les også: Svenske «Paradise Hotel» dropper ny sesong etter overgrepsanklager

Etter det Nettavisen erfarer vil Grønberg få en økonomisk sanksjon som innebærer at pengepremien han i utgangspunktet vant blir fratatt han. Dette vil ikke Nent kommentere.

– Det er åpenbart at når informasjon som dette blir holdt tilbake fra oss, så må det få tydelige konsekvenser. Eksakt hvordan blir mellom oss og de som er omfattet av saken, sier Holm.

– Skulle aldri blitt sendt

Den fornærmede jentas bistandsadvokat, Finn-Ove Smith, mener derimot at årets sesong av «Paradise Hotel» aldri skulle blitt vist. Han mener de skulle tatt grep før sommeren, da de ble kjent med tiltalen. I stedet viste de serien som ble innspilt i mars/april i år.

– Jeg synes det er kritikkverdig av TV-selskapet og produksjonsselskapet å vise dette, til tross for den kunnskapen de har. Denne typen TV har blitt kaldt «søppel-tv», og med dette valget så bidrar de til å gjøre det enda mer søplete. Det er trist, sier Smith til Nettavisen.

– For min klient har dette vært en ekstra belastning, utover det overgrepet som hun har blitt utsatt for. Selv om hun ikke selv har fulgt med på serien, så er hun i den aldersgruppen der venner og bekjente følger med på dette. Serien blir hyppig diskutert blant ungdom i hennes aldersgruppe, så det er ikke til å unngå at hun får med seg hva som skjer, fortsetter Smith.

- Ville vært å forhåndsdømme

Forsvarer Tor Haug er uenig i at årets sesong ikke skulle bli vist, og at hans klient ikke skulle vært med.

– Det er jeg sterkt uenig i. Jeg mener at det ville vært en form for forhåndsdømming som ikke er akseptabel. Her er det tatt ut tiltale, men mange tiltaler ender med frifinnelse, og jeg har god tro på at det vil skje i denne saken, sier Haug.

Ifølge Haug vil ikke Grønbergs forklaring endre seg.

– Han har hele tiden sagt at det ikke har skjedd noe mellom de to, sier Haug.

– Men har han noe forklaring på hvordan han kan ha fått en slik anklage mot seg?

– Ja, han vil gi en rimelig forklaring, men jeg ønsker ikke å si noe om det. Forklaringen vil han gi under selve rettssaken, sier Haug.

Markus Nikolai Grønberg skal i retten i desember.