Påsken er en viktig høytid for kristne over hele verden, som markerer Jesu død og oppstandelse. Feiringen varierer fra land til land, men mange tradisjoner er felles, som å pynte med påskekyllinger, egg og påskeharer.

I Norge er påsken en populær tid for fjell- og hyttetur, og mange benytter anledningen til å stå på ski eller gå på tur i naturen. Påsken markerer også overgangen fra vinter til vår, og mange ser frem til å se de første vårtegnene i naturen.

Ordet påske kommer fra det hebraiske ordet pesach. I jødedommen feires pesach til minne om israelittenes flukt fra Egypt.

Annonse: Her kan du kjøpe årets påskeegg

1. Påskeharen er tysk

Den moderne påskeharen kommer fra Tyskland, akkurat som juletreet. Det var i områdene Pfalz, Elsass og rundt hvor det var en tradisjon om at en påskehare gjemte egg som barn skulle finne. Det var likevel ikke kjent i resten av landet, men da tyske immigranter tok den med til USA spredte den seg derfra til resten av verden. Det tyske ordet for hare er for øvrig hase. Og, påskeharen er da osterhase.

2. Påskeeggene er også tyske

Selv om man i den gresk-ortodokse kirken maler egg røde, og man har funnet dekorerte østersegg i Afrika som er 60 000 år gamle så er de moderne påskeeggene kanskje noe som ble tatt opp av protestantene i Tyskland etter inspirasjon fra Russland.

3. Den første kristne høytiden

Påsken ble den første offisielle kristne høytiden, og ble feiret til minne om lidelsen, døden og oppstandelsen til Jesus. Dette foregikk, basert på Bibelen, under den jødiske påskefeiringen i Jerusalem.

4. Den stille uke

Den stille uke er betegnelsen på uken mellom palmesøndag og påskedag. Navnet kom fra at man ikke brukte kirkeklokkene denne uka, og ei heller spilte på orgelet.

5. Nye klær

Det er en tradisjon, som startet i New York for rundt 200 år siden, at man ville få et godt hår og hell om man kjøpte og brukte nye klær til påsken.

6. Kvikk lunsj

Sjokoladen ble lansert i 1937. Designet er for å passe inn i en anorakk, og i reklamen for den da den kom ble det sagt at den hadde samme næringsverdi som ett egg og to brød med smør. Idéen til sjokoladen kom fra grunnleggeren til Freia, Johan Throne Holst, etter at han hadde gått seg vill i Nordmarka. Den engelske varianten, Kit Kat, ble lansert i 1935. Om Holst og Freia hadde sett den før man designet den norske varianten sier historiene ingenting om.

7. Skjærtorsdag

Navnet kommer fra skira, rense, på norrønst - rensetorsdag, altså. Det var på skjærtorsdag at man i Norge trodde at heksene dro til Blokksberg. Da var det viktig at sopelimen stod utenfor huset så ikke heksene tok med seg dyr fra gården.

8. Langfredag

Navnet kommer fra at dette var den lengste dagen til Jesus. Ordet stammer fra gammelengelsk: langa frigedæg, mens man i England kaller dagen for Good Friday den dag i dag. I gamle tider skulle man jobbe ekstra hardt på langfredag, for å lide sammen med Jesus.

9. Påskemorgen slukker sorgen

Det er mange norske tradisjoner på påskedagen. Låvegulvet måtte være sopt så Jomfru Maria kunne danse. Bjellekua fikk sin bjelle, og noen steder ga man bjørnen grøt. Å fyre opp i ovnen første var litt skummelt siden man sa at trollkjerringene gjorde dette, altså var den første som fyrte opp i ovnen på morgenen...

10. Lam

Lammets tilknytning til påsken kommer fra at lam ble ofret i jødisk tradisjon.

11. Når spises det mest godteri?

Det er mange som tror at Halloween er høytiden hvor det selges mest godteri, men det er visstnok påsken. Kanskje fordi flere voksne kjøper seg godsaker i påsken.

12. Når er påsken?

Påsken er første søndag etter første fullmåne etter vårjevndøngn.

13. Påskeappelsin

Vi nordmenn spiser i snitt 1 kilo appelsin i påskemåneden, dobbelt så mye som i resten av året.

14. Den tidligste og seneste påsken

Den aller tidligste påsken starter 22. mars. Sist det skjedde var i 1818. Den seneste er 25. april, og vil skje igjen i 2038.

15. Sykkelpåske

Vi nordmenn kjøper flest sykler uken etter påske. Uansett når påsken er.

16. Skitur

Det er bare hver tredje nordmann som går på skiturer i løpet av året. Likevel er det i påsken flest av disse går på ski.

17. Fastelaven

7 uker før påskemorgen feirer vi fastelaven, og den var egentlig en hedensk vårfest i Norge.

Forfatteren av denne artikkelen har også skrevet boken «1000 ting du ikke trenger å vite.»

Påsken er en av de mest kjente og feirede høytidene i verden, og har en lang historie og mange tradisjoner knyttet til seg. Feiringen av påsken varierer fra land til land og kultur til kultur, og inkluderer alt fra religiøse seremonier til folkelige tradisjoner og aktiviteter.

En viktig del av påskefeiringen er å markere Jesu død og oppstandelse, som for mange kristne representerer det ultimate offer og håp om gjenoppstandelse. I mange land er det vanlig å delta i spesielle gudstjenester og seremonier, som inkluderer alt fra prosesjoner til nattverd og korsvandring.

Påsken er også en tid for familie og venner å samles og feire sammen. I mange land er det vanlig å tilbringe tid utendørs, nyte vårværet og delta i ulike aktiviteter, som egg-jakt, egg-dekorering og andre folkelige tradisjoner.

Mat er også en viktig del av påskefeiringen, og mange land har sine egne tradisjonelle påskeretter, som lammelår, påskebrød, pinnekjøtt og påskeegg. I tillegg er påsken en tid for å dele og gi gaver, og mange land har sine egne påsketradisjoner for dette også.