Påskelam er faktisk den eldste mattradisjonen vi har. Tradisjonen er knyttet opp til bibelhistorien, og påskelam skal være noe man har spist til minne om utferden fra Egypt til Israel.

Veldig mange skal spise lammelår eller lammestek i påsken, og jeg skjønner dem godt alle sammen. Bibelhistorie eller ei - lam er mitt favorittkjøtt.

Slik steker du et saftig lammelår:

Dette trenger du

1 stk lammelår, cirka 1 og 1/2 kilo
½ sitron
1 ts salt
½ ts pepper
fersk rosmarin
1 liter vann eller mer

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 250 grader varmluft. (Symbol: vifte med sirkel rundt, eller vifte med tykk strek over og under)

Tørk av lammelåret og gni det inn med sitronsaft, rosmarin, salt og pepper.

Ha en langpanne med vann i ovnen på nederste rille.

Legg lammelåret på rist og sett i ovnen på rille over langpanne.

Fyll på med vann hvis du ser det blir tomt i langpanna underveis.

Senk ovnstemperaturen til 70-75 grader og sett i steketermometer i den tykkeste delen av kjøttet.

Lammelåret er ferdig ved 70-76 grader avhengig av hvor rosa du vil ha.

For eksempel kan du la det stå i ovnen i 75 grader ca 4 timer, og øke til 200 grader i ca 1 time, det gjør jeg.

Når du har den kjernetemperaturen (mellom 70 og 70 grader) du ønsker tar du det ut av ovnen og pakker det inn i folie, og gjerne et håndkle også.

La det ligge i en times tid og hvile mens du gjør ferdig tilbehøret.

Bakte rotgrønnsaker er perfekt tilbehør til påskelammet. De kan du forberede rett før lammet er ferdig, og steke i ovnen mens lammelåret hviler.

Jeg elsker å lage denne appelsinsausen. Den største jobben er å kutte åtte sjalottløk i smått, men ellers lager den seg selv. Du trenger 6 dl appelsinjuice (ren juice uten tilsetningsstoffer), 1 ss sukker og 1 ss balsamicoeddik i tillegg til de 8 finhakkede sjalottløkene. Fosskok i en halvtime, og rør inn to teskjeer smør før servering.

God påske og smakelig måltid!