GRAND BAR / HALDEN (Nettavisen): Mandag morgen stanset Ringnes og Hansa all produksjon og levering av sine produkter som følge av den historiske storstreiken mellom LO og NHO, som ikke har blitt enige om årets lønnsoppgjør.

Nyheten om storstreiken førte til at det raskt oppsto kø utenfor Ringnes' vareutsalg på Bryn i Oslo, der fortvilte aktører fryktet at lageret vil gå tomt. Det er derimot ikke en problemstilling bareier Per Sandberg (63) må ta stilling til.

Les også: Per Sandberg og Bahareh Letnes går hver til sitt

Den tidligere Frp-politikeren fylte nemlig opp kjelleren med øl og drikkevarer i god tid før streiken var et faktum.

– Det overrasker meg litt at ikke flere i bransjen har forberedt seg i større grad. For at det kom til å bli streik, det lå i kortene, sier Sandberg til Nettavisen fra bak baren på Grand Bar Halden, som han driver med Bahareh Letnes (33).

Har fylt opp kjelleren

Sandberg og Letnes, som søndag kveld meldte at de har gått hver til sitt etter fem år, fylte opp lageret allerede forrige uke.

Det er førstnevnte veldig glad for nå:

– Vi tok to doble innkjøp forrige uke. Så det er trangt i kjelleren, for å si det sånn. Vi har fylt den opp med øl. Det ble en god treningsøkt å bære det fra gata og ned i kjelleren.

Som nevnt synes Sandberg at det er rart at ikke flere tenkte i de samme baner før streiken var et faktum.

– Bare se på været. Vi får kanskje 20 grader i dag, det er snart mai. Folk har mer og mer lyst på en utepils. Så at det ville bli økt omsetning, det lå i kortene, forklarer 63-åringen.

– Men hvordan kunne man forutsett en streik i tillegg?

– Med tanke på hvor høy og mørk LO har vært i å true med streik, så var det klinkende klart. Men hvor lang streiken blir, vet vi ikke, sier bareieren til Nettavisen mandag ettermiddag.

Les også: Selger øl til grisepris etter storstreik: – Forbudt

Sandberg anslår at de har nok drikkevarer til å kunne servere i tre til fire uker uten nye leveranser.

– Men det kommer an på hvor tørste kundene er, flirer han.

– Unødvendig og dramatisk

Sandberg har for øvrig ikke noe særlig til overs for den pågående streiken, som han beskriver som både unødvendig og dramatisk for både arbeidstakere generelt og bedriftene.

– Ikke minst for de små og mellomstore bedriftene som akkurat har vært gjennom en krise med pandemien, og nå står i en ny. Økonomien skranter for de fleste, sier Sandberg.

Han mener hele streiken og målet til LO er en bløff, da arbeidstakerne ikke vil få noe igjen for det i det store og hele.

– Jeg synes verken NHO eller LO har forpliktet seg nok til å forklare hva som skjer med fem eller seks prosent lønnsøkning. Det vil skape høyere inflasjon og høyere priser, og ikke minst vil rentebanen være høyere i lenger tid. Så kanskje får vi en økt rente på grunn av det, hevder Sandberg.

– Så dette med å øke kjøpekraften gjennom å gi fire-fem-seks prosent lønnsøkning, det er rett og slett en bløff. For det spises opp av staten takket være skatter og utgifter. De eneste som blir rikere her, er jo nettopp staten, legger han til.

Vil ha politikerne på banen

Selv om Sandberg i utgangspunktet er imot at politikere blander seg inn i interne oppgjør mellom arbeidstakere og arbeidsgivere, mener han nå at politikerne må ta litt ansvar.

– Nå står vi i en situasjon der nettopp den politiske strukturen gjennom skatter og avgifter er en av de største årsakene til at arbeidstakerne vil ha høyere lønn, mener han.

– For nettoen blir mindre og mindre, fordi skatter og avgifter har blitt så tyngende både for arbeidstakere og bedrifter.

Den tidligere Frp-politikeren mener derfor at staten gjennom regjeringen og stortinget bør gjøre større tiltak så arbeidsgivere og arbeidstakere ikke må «rydde opp» selv.

– I stedet for å lempe dette over på arbeidsgiver og arbeidtaker, kunne regjeringen og stortinget gitt betydelige skatte- og avgiftslettelser i et bredt forlik, fastslår Sandberg.