Se vinnerøyeblikket i videoen under:

Birk Ruud (21), Petter Schjerven (54) og Mona Berntsen (31) kjemper søndag kveld om tittelen som «Norges tøffeste kjendis» - en kamp som viser seg å bli svært tøff for samtlige.

Forrige uke startet nemlig finalen i TVNorge-programmet «71 grader nord – Norges tøffeste kjendis», der Silya Nymoen (43) trakk det korteste strået og måtte forlate konkurransen.

Les også: Jon Almaas gjør comeback i ny «71 grader nord»-satsning: – Må få rettet opp imaget mitt

Nymoen fikk dermed ikke være med på den siste etappen mot Nordkapp, en etappe som samtlige av finalistene overfor Nettavisen kan fortelle at var den tøffeste på hele turen opp.

Etter en etappe der deltakerne måtte gjennom både skigåing, sykling, padling og lange strekk til beins, var det til slutt Petter Scjerven som kunne juble høyest på Nordkapp.

Han gikk først i mål, like før Birk Ruud, mens Mona Berntsen måtte ta til takke med tredjeplass i konkurransen.

Trodde seieren røk

Men selv om han lenge lå først i løypa var det ikke gitt at Schjerven skulle vinne.

Underveis i etappen ble han nemlig tatt igjen av Birk Ruud.

– Da jeg så Birk kom bak meg regnet jeg med at slaget var tapt. Jeg visste ikke at han skulle komme bak meg, for jeg trodde vi skulle gå tre ulike veier, så jeg ble veldig overrasket. Da ble jeg både inspirert og deprimert på samme tid. Jeg tenkte at da er han i alle fall ikke foran meg, men samtidig ble jeg deppa fordi han var rett bak meg, ler Petter Schjerven.

Les også: Vurderte å trekke seg etter skrekkscenen

På toppen av bakken måtte de begge svare på spørsmål fra ekspedisjonen som kunne gi dem ulemper i form av ekstra vekt og tidsstraff dersom de svarte feil. Schjerven er overbevist om at det var nettopp her han reddet inn seieren.

For mens Schjerven fikk ti kilo ekstra å dra på, måtte Ruud dra med seg hele 40 kilo det siste stykket.

– Det er helt åpenbart at hvis ikke Birk hadde driti seg ut på de spørsmålene så hadde han tatt seieren. Så det reddet meg. Vi var skulder ved skulder, så bommet han mer enn meg. Og det var nok det som gjorde det, forteller 54-åringen.

Birk Ruud sier seg enig:

– Vi lå i utgangspunktet ganske likt, men så trakk jeg så mye feil at jeg endte opp med all vekten. Jeg surra med rekkefølgen og fikk mye feil. Hadde jeg hatt halvparten så mye vekt kunne jeg nok vunnet, forteller han til Nettavisen.

Knallhard finaleetappe

Som nevnt var det en svært tøff finaleetappe deltakerne måtte gjennom, noe ingen av dem legger skjul på.

– Det var grusomt slitsomt. Jeg var helt kjørt etter første del av finalen, da var jeg helt kake allerede. Jeg skjønner ikke i ettertid at jeg har klart å mobilisere kroppen til å komme seg gjennom alt det der. Så der overrasket jeg meg selv. Det var ordentlig slitsomt, deler Petter Schjerven overfor Nettavisen.

– Ved siden av Storen så var finalen første gang jeg virkelig fikk kjørt meg. Det andre var tungt, men innafor, og finalen ble et slit, legger Schjerven til, og får støtte fra konkurrenten:

– Den etappen der var tøff. Gjennom hele turen har jeg følt det har gått greit. Det var vært tungt, men mest psykisk, men akkurat denne var beinhard. Så den dagen der var det veldig hardt å holde ut, forteller Mona Berntsen overfor Nettavisen.

Heller ikke Ruud legger skjul på at det var en tøff etappe:

– Det er sjelden jeg har pushet meg så hardt. Jeg pushet alt jeg hadde, og hadde ikke noe særlig igjen.

– Likegyldig

Verken Ruud eller Berntsen er bitre over å ha blitt slått på målstreken av Schjerven.

– For meg var målet å få være med på alt, så det var helt greit. Det var mye annet som hadde så stor innflytelse på meg, så resultatet var ikke så viktig, sier Ruud og legger til:

– Jeg hadde sett for meg at det skulle bety mer for meg om jeg vant eller ikke, men på grunn av hele situasjonen og alt rundt så følte jeg det var likegyldig. Jeg fikk til det jeg ville, og for første gang har jeg opplevd andreplass som en seier.

Berntsen hadde det samme målet før start:

– Jeg hadde som mål å oppleve så mye som mulig, så jeg var fornøyd hvis jeg fikk oppleve alt. Det hadde selvsagt vært veldig gøy og stas om det hadde gått hele veien, men jeg føler uansett at hele reisen har vært verdt mye mer, sier hun.

– Men selvfølgelig hadde det vært veldig deilig å vinne en ny bil, legger Ruud til og ler.

Beholder premien

Bilen var det altså Schjerven som vant, og den har han store planer om å beholde.

– Jeg har aldri hatt en ny bil, og sitter nå i en 1985 Gelenderwagen, en veteranbil – så det blir en ny opplevelse.

– Så den premien skal jeg beholde, og det blir morsomt å for en gangs skyld kjøre helt ny bil, legger Schjerven til.

Les også: Frykter urettferdig resultat i «71 grader nord», dette svarer produksjonen

Nå gleder han seg til han kan fortelle at han faktisk vant.

– Det er bare barna og kona mi som har visst om dette. Så det har vært en jævlig utfordring å holde tett. Folk er så nysgjerrige, men jeg har klart det, sier Schjerven, og legger til at ikke engang moren eller brødrene hans vet at han vant.

– Det blir deilig å endelig slippe den katta ut av sekken.

Ny hobby etter innspilling

Samtlige av finalistene sitter etter ekspedisjonen igjen med mange gode minner - i tillegg til gode vennskap.

– Det beste med turen har vært menneskene. 100 prosent, uten å nøle. Jeg var ikke helt forberedt på å få så gode bånd med de menneskene. Turene var fantastiske og flotte, men de hadde ikke vært like fine uten alle de andre. Og en ting er deltakerne, en annen ting er produksjonen. En helt fantastisk reise med alle involverte, sier Berntsen om turen.

– Jeg føler meg veldig heldig og beriket med flere vennskap, legger danseren til.

Ruud trekker også frem menneskene, og setter også pris på å ha fått et nytt forhold til naturen:

– Den rutinen med å sove i telt og ha mobilfri... Man er mye mer til stede og føler seg mye sunnere og freshere. Det er en helt fantastisk følelse. Jeg har fått et nytt, åpent sinn for hvordan naturen kan hjelpe deg med å bli kvitt vonde tanker.

– Det å komme seg ut kan rett og slett nullstille deg og hjelpe deg med å finne deg selv litt, legger han til.

Les også: «71 grader nord»-drama når produksjonen deler sjokkbeskjed med deltakerne

Berntsen har i tillegg fått en ny hobby etter tv-innspillingen.

– Jeg har fått en veldig begeistring for klatring, noe jeg så for meg at jeg kanskje kunne like men aldri har gjort. Jeg virkelig forelsket meg i det. Så det kommer jeg virkelig til å fortsette med, for det er første gang jeg har funnet noe som kan sammenliknes med den gleden og det adrenalinet jeg får når jeg står på en scene og danser, sier Berntsen fornøyd.